Gryczanka czyli owsianka z kaszy gryczanej niepalonej

Nie ma słów uwielbienia jakimi traktuje to danie – gryczankę, czyli owsianka z kaszy gryczanej niepalonej. Jem je ostatnio codziennie na śniadanie. Nie potrafi mi się znudzić. Jest sycące, energetyczne i doskonałe. Jesienną porą dodaję do niej suszone śliwki przez noc moczone w wodzie (którą wypijam od razu po przebudzeniu – doskonale działa na pracę jelit :) ), a kiedy nie mam mleka dodaję soku pomarańczowego. Każda wersja  mnie smakiem powala i zachwyca! Kasza gryczana niepalona w kolorze jest jasna i to właśnie ona jest o wiele zdrowsza w porównaniu z ogólnie dostępną prażoną (w kolorze jest ciemniejsza, brązowa), nie jest to zboże lecz owoc rośliny gryki. Ma dużą zawartość białka i błonnika,  nie zakwasza organizmu, jest bezglutenowa.

Wcale nie musi być wcześniej gotowana, wystarczy namoczyć ją prze noc lub kilka godzin, a wtedy uwalnia cały swój delikatny smak i całą gamę wartości odżywczych. Takie śniadanie to jest podstawa!

Ps. Nie mylić z Grycanką:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej

4 migdały

1 banan

100 ml mleka migdałowego (lub inne roślinne lub zwykłe)

½ łyżeczki cynamonu

dowolne owoce

Przygotowanie:

1. Kaszę gryczaną i migdały zalać zimną wodą. Pozostawić na noc lub na kilka godzin.

2. Namoczone migdały i kaszę odcedzić na sicie. Wrzucić do miksera wraz z bananem, cynamonem i mlekiem.

3. Całość zblendować na gładki krem i udekorować owocami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









45 Responses

  1. O. pisze:

    Ale kasza gryczana nie ugotowana?

  2. Kasia pisze:

    Super pomysł :) ale ta surowa kasza, hmm … Dla 1,5-rocznego dziecka to chyba nie bardzo? :(

  3. eM pisze:

    Czy jaglaną tez mozna tak zrovic ? Bez gotowania ? :))

  4. Karo pisze:

    A czy może być kasza prażona? :)

  5. Joanna pisze:

    A gdzie kupić taka kaszę?

  6. alicja pisze:

    Kinga, dziękuję za gryczankę! Wchodzi do mojego menu! Zrozumiałam, że właśnie czegoś takiego potrzebowałam.

  7. murynka pisze:

    a czy to jest danie na zimno?czy można dać gorące mleko bo nie wiem czy na śniadanko zimne danie u mnie przejdzie…chyba,że jako podwieczorek

  8. Luiza pisze:

    zrobiłam! jest pycha!

  9. Milla pisze:

    Pani Kingo, czego użyła Pani do posypki na wierzch ( malin i … ? )

  10. Justyna pisze:

    Pani Kingo, jak dużo wody wlać do zalania kaszy i migdałów- tylko do pokrycia czy nieco więcej? można użyć innych orzechów?

  11. Iwona C. pisze:

    Witam, Wypróbowałam przepis na gryczankę, smakowało mi :), teraz czas na własne dodatki do przepisu – dziękuję za inspiracje
    pozdrawiam

  12. Magda pisze:

    Ale ekstra przepis :) trochę się obawiałam co to wyjdzie z surowej kaszy, ale nie zawiodłam się. Kolejny Twój przepis, który zapisuje i na pewno będę często robić. W głowie mam już różne kombinacje bakalii i owoców. Wyśmienitości :) i jakie zdrowe. Pozdrawiam serdecznie.

  13. Magda pisze:

    Witam, a czym w tym daniu zastąpić banana bo nie jem?

  14. KasiaK pisze:

    Przepyszna i sycąca, robiłam wczoraj, ale mam pytanie bo nie mogę jeść banana :( Co mogę użyć w zastępstwie? może morele? Czy banan ma tu funkcję słodzącą i sklejającą?

  15. Sylwia pisze:

    Wygląda pysznie, ale też się dziwię że kasza nieugotowana, a tylko moczona w wodzie. Czy oby taką da się zjeść? Niemniej jednak czytałam o niej wiele dobrego: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/kasza-gryczana Już nie mówiąc o witaminach i że leczy pewne problemy zdrowotne, to akurat najbardziej zainteresowała mnie kwestia odchudzania i że ona jest bardzo dobra pod tym względem, ze względu na bogactwo błonnika, który pęcznieje w żołądku. Totez muszę sobie przyrządzic taką gryczankę, bo to połaczęnie zdrowego ze smacznym i pozytecznym. :)

    • admin admin pisze:

      Sylwio gwarantuję Ci, że taką kaszę można zjeść na surowo i nic złego się nie stanie, a raczej dużo dobrego dla Twojego organizmu :)

  16. Ina pisze:

    A jakie mleko kokosowe polecasz?

  17. Annapurna pisze:

    To najlepszy pomysł na zdrowe śniadanie, a tylko takie chcemy:) Połączenie składników doskonale uwypukla naturalnie orzechowy smak kaszy gryczanej. I jakie sycące! Wielkie gratulacje.

  18. Ania pisze:

    witaj, uwielbiam Twoje przepisy i często gęsto z nich korzystam :)
    mam pytanie, które od jakiegoś czasu mnie nurtuje a mianowicie, czy kasza gryczana niepalona (jak w przepisie powyżej i gryczanka którą uwielbiam) rzeczywiście dostarcza nam całą gamę wartości odżywczych??
    szukałam informacji na ten temat i znalazłam jedynie te negatywne:(
    napisz proszę coś więcej na ten temat
    z góry dziękuję i pozdrawiam :)

  19. Olla pisze:

    Witam, moje dzisiesze śniadanie zaskoczyło mnie na maksa :))) nie przypuszczałam, że kasza w takim wydaniu może być smaczna :))) na pewno zagości w moim menu śniadaniowym na stałe tym bardzie, że jestem fanką kasz różnych :))) dziękuję za takie pyszne śniadanie :))))

    • admin admin pisze:

      Olu cieszę się że wypróbowałaś przepis :) kasza tak podana ma mnóstwo wartości więc warto ja przemycać do naszego jadłospisu :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel