Gryczanka czyli owsianka z kaszy gryczanej niepalonej

Nie ma słów uwielbienia jakimi traktuje to danie – gryczankę, czyli owsianka z kaszy gryczanej niepalonej. Jem je ostatnio codziennie na śniadanie. Nie potrafi mi się znudzić. Jest sycące, energetyczne i doskonałe. Jesienną porą dodaję do niej suszone śliwki przez noc moczone w wodzie (którą wypijam od razu po przebudzeniu – doskonale działa na pracę jelit :) ), a kiedy nie mam mleka dodaję soku pomarańczowego. Każda wersja  mnie smakiem powala i zachwyca! Kasza gryczana niepalona w kolorze jest jasna i to właśnie ona jest o wiele zdrowsza w porównaniu z ogólnie dostępną prażoną (w kolorze jest ciemniejsza, brązowa), nie jest to zboże lecz owoc rośliny gryki. Ma dużą zawartość białka i błonnika,  nie zakwasza organizmu, jest bezglutenowa.

Wcale nie musi być wcześniej gotowana, wystarczy namoczyć ją prze noc lub kilka godzin, a wtedy uwalnia cały swój delikatny smak i całą gamę wartości odżywczych. Takie śniadanie to jest podstawa!

Ps. Nie mylić z Grycanką:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej

4 migdały

1 banan

100 ml mleka migdałowego (lub inne roślinne lub zwykłe)

½ łyżeczki cynamonu

dowolne owoce

Przygotowanie:

1. Kaszę gryczaną i migdały zalać zimną wodą. Pozostawić na noc lub na kilka godzin.

2. Namoczone migdały i kaszę odcedzić na sicie. Wrzucić do miksera wraz z bananem, cynamonem i mlekiem.

3. Całość zblendować na gładki krem i udekorować owocami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









67 Responses

  1. O. pisze:

    Ale kasza gryczana nie ugotowana?

  2. Kasia pisze:

    Super pomysł :) ale ta surowa kasza, hmm … Dla 1,5-rocznego dziecka to chyba nie bardzo? :(

  3. eM pisze:

    Czy jaglaną tez mozna tak zrovic ? Bez gotowania ? :))

  4. Karo pisze:

    A czy może być kasza prażona? :)

  5. Joanna pisze:

    A gdzie kupić taka kaszę?

    • admin admin pisze:

      można kupić w sklepie ze zdrową żywnością, w Tesco w dziale Bio, lub widziałam we Fresh Markecie

    • Monika pisze:

      Ja polecam BioBabalskich, polski producent z eko produktami w naprawdę dobrej cenie! Jest też gryka:)
      Ja sobie zamówiłam właśnie gryke i juz nie mogę się doczekać, aż zrobie deser Kingi: wege sernik na gryczanym spodzie
      (odsylam po przepis do kuchni lidla) :)
      Ja jestem fanką kaszy jaglanej, ale ostatnio czuję, że się nią przejadlam, takze dzięki Kinga za inspiracje!!!

  6. alicja pisze:

    Kinga, dziękuję za gryczankę! Wchodzi do mojego menu! Zrozumiałam, że właśnie czegoś takiego potrzebowałam.

  7. murynka pisze:

    a czy to jest danie na zimno?czy można dać gorące mleko bo nie wiem czy na śniadanko zimne danie u mnie przejdzie…chyba,że jako podwieczorek

  8. Luiza pisze:

    zrobiłam! jest pycha!

  9. Milla pisze:

    Pani Kingo, czego użyła Pani do posypki na wierzch ( malin i … ? )

  10. Justyna pisze:

    Pani Kingo, jak dużo wody wlać do zalania kaszy i migdałów- tylko do pokrycia czy nieco więcej? można użyć innych orzechów?

  11. Iwona C. pisze:

    Witam, Wypróbowałam przepis na gryczankę, smakowało mi :), teraz czas na własne dodatki do przepisu – dziękuję za inspiracje
    pozdrawiam

  12. Magda pisze:

    Ale ekstra przepis :) trochę się obawiałam co to wyjdzie z surowej kaszy, ale nie zawiodłam się. Kolejny Twój przepis, który zapisuje i na pewno będę często robić. W głowie mam już różne kombinacje bakalii i owoców. Wyśmienitości :) i jakie zdrowe. Pozdrawiam serdecznie.

  13. Magda pisze:

    Witam, a czym w tym daniu zastąpić banana bo nie jem?

  14. KasiaK pisze:

    Przepyszna i sycąca, robiłam wczoraj, ale mam pytanie bo nie mogę jeść banana :( Co mogę użyć w zastępstwie? może morele? Czy banan ma tu funkcję słodzącą i sklejającą?

  15. Sylwia pisze:

    Wygląda pysznie, ale też się dziwię że kasza nieugotowana, a tylko moczona w wodzie. Czy oby taką da się zjeść? Niemniej jednak czytałam o niej wiele dobrego: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/kasza-gryczana Już nie mówiąc o witaminach i że leczy pewne problemy zdrowotne, to akurat najbardziej zainteresowała mnie kwestia odchudzania i że ona jest bardzo dobra pod tym względem, ze względu na bogactwo błonnika, który pęcznieje w żołądku. Totez muszę sobie przyrządzic taką gryczankę, bo to połaczęnie zdrowego ze smacznym i pozytecznym. :)

    • admin admin pisze:

      Sylwio gwarantuję Ci, że taką kaszę można zjeść na surowo i nic złego się nie stanie, a raczej dużo dobrego dla Twojego organizmu :)

  16. Ina pisze:

    A jakie mleko kokosowe polecasz?

  17. Annapurna pisze:

    To najlepszy pomysł na zdrowe śniadanie, a tylko takie chcemy:) Połączenie składników doskonale uwypukla naturalnie orzechowy smak kaszy gryczanej. I jakie sycące! Wielkie gratulacje.

  18. Ania pisze:

    witaj, uwielbiam Twoje przepisy i często gęsto z nich korzystam :)
    mam pytanie, które od jakiegoś czasu mnie nurtuje a mianowicie, czy kasza gryczana niepalona (jak w przepisie powyżej i gryczanka którą uwielbiam) rzeczywiście dostarcza nam całą gamę wartości odżywczych??
    szukałam informacji na ten temat i znalazłam jedynie te negatywne:(
    napisz proszę coś więcej na ten temat
    z góry dziękuję i pozdrawiam :)

  19. Olla pisze:

    Witam, moje dzisiesze śniadanie zaskoczyło mnie na maksa :))) nie przypuszczałam, że kasza w takim wydaniu może być smaczna :))) na pewno zagości w moim menu śniadaniowym na stałe tym bardzie, że jestem fanką kasz różnych :))) dziękuję za takie pyszne śniadanie :))))

    • admin admin pisze:

      Olu cieszę się że wypróbowałaś przepis :) kasza tak podana ma mnóstwo wartości więc warto ja przemycać do naszego jadłospisu :)

  20. Izabela pisze:

    https://portal.abczdrowie.pl/pytania/wplyw-surowej-kaszy-gryczanej-na-organizm KOCHANA KINGO. JEŚLI MOŻESZ ZERKNIJ W TEN LINK….CHCĘ PODAĆ TAKĄ KASZĘ DZIECKU, A TU MASZ….CO O TYM SĄDZISZ???

    • admin admin pisze:

      Izabelo a więc przedstawiam mój stosunek:
      Choć wiele osób uważa, że ​​gryka to ziarna zbóż, w rzeczywiści to nasiona owoców (gatunek rośliny z rodziny rdestowatych)
      Nasiona gryki zawierają od 10 do 16% białka w zależności od strefy uprawy. Są one cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych.
      Uważam, że surowa kasza gryczana niepalona i namoczona – tak jak pisze w przepisie – jest bardzo zdrowa – wyobraź sobie, że takie ziarenko ma w sobie taką siłę aby stworzyć kolejną roślinę, musi umieć wykiełkować – tutaj przykład http://kingaparuzel.pl/blog/2015/05/kielki-nasion-gryki-kaszy-gryczanej-nie-palonej/ Więc w takim ziarenku ile musi być wszystkich witamin i substancji odżywczych aby dać to nowe życie :) Kiełki same w sobie są prawdziwą bombą witamin- namaczana kasza gryczana powoduje aktywowanie całego procesu więc przez to składniki są lepiej przyswajane przez nasz organizm. Zgodzę się, że surowa kasza nieapalona nie poddana żadnej obróbce (gotowaniu, namaczaniu) będzie gorzej przyswajalna. Ja w moich przepisach chcę przekazać maksimum korzyści dla naszego zdrowia dlatego uważam, że namoczona (aktywowana) kasza gryczana niepalona jest dobra dla nas.
      Poniżej link do zagranicznej strony mówiącj o wartościach aktywowanej gryki http://rawgorilla.co.uk/sprouted-buckwheat-the-golden-secret-in-the-modern-paleo-diet/

  21. Izabela pisze:

    Ps….podobny artykuł był w sprawie namoczonej kaszy…. https://portal.abczdrowie.pl/pytania/spozywanie-surowej-kaszy-gryczanej

  22. Izabela pisze:

    Wiem że masz tysiące spraw na głowie, ale proszę, zerknij w te artykuły, a raczej podpowiedzi lekarza….

  23. gosiagoniak pisze:

    Pyszny przepis! Ja z kasza namoczyłam jeszcze różne ziarna, które akurat znalazłam w szafce: siemię lniane, sezam, chia i dodałam kakao zamiast cynamonu.Zjadłam już bez owoców.Przepyszne!Dziękuję:)))

  24. Izabela pisze:

    Kingo, pomimo moich wątpliwości co do zdrowotności takiego posiłku, zrobiłam….synek kręcił nosem, ja POCHŁONĘŁM wręcz wszystko( zrobiłam podwójną porcję). Nie spodziewałam się że będzie tak pyszne!!! Kingo!Jedna ze wspanialszych rzeczy jakie jadłam!!!!

  25. Anna pisze:

    Ja się nie mogę doczekać powrotu do domu i będzie szaleństwo w kuchni.Pani przepisy są boskie.

  26. Joana pisze:

    A jaka ilością wody zalewać kaszę?

  27. Agata pisze:

    Uwielbiam Twoją gryczankę! Jestem wręcz od niej uzależniona. Ma świetny smak i jest szybka w przygotowaniu. Jedyne co bym zmieniła to jej rzadka konsystencja. Może by do niej dodać płatków owsianych?

  28. Kasia pisze:

    Czy przed namoczeniem kaszy z migdałami mam dodać cytrynę jak do moczonej kaszy gryczanej przed uprażeniem, czy nie jest to potrzebne?
    Z góry dzięki i pozdrawiam ciepło.

  29. Arleta pisze:

    Pani Kingo to jest pyszne, wybitne ! 😍

    • admin admin pisze:

      bardzo się cieszę że smakuje – polecam się na przyszłość 😘🤗
      PS. proszę zwracać się do mnie po imieniu 😘🤗

  30. Marta pisze:

    Kingo! Ta gryczanka to prawdziwa petarda! To miłość od pierwszego spróbowania :)) Teraz będę próbować kolejnych wariacji – z jagodami i kakao – już nie mogę się doczekać kolejnych poranków :)

  31. kasza pisze:

    Zastanawiam sie, z jakimi kaszami jeszcze mozna tak zrobić !? doczytałam wyżej, ze z jaglana nie, a np z wiejska ???

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel