Wyjątkowa sałata ze szpinakiem i gruszką

To zdecydowanie jesienna sałata. Uwielbiam jej smak, delikatność i wykwintność. Na każdej imprezie robi furorę. Używam do niej soczystych gruszek odmiany Konferencja i podprażonych orzechów włoskich. Dodatek sera gorgonzola nadaje jej charakteru. Lekki dresing z musztardy francuskiej, cytryny i oliwy wykańcza całość. Cudowny smak w którym każdy się zakocha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

500 g szpinaku baby

200 g sera gorgonzola

100 g orzechów włoskich

2 gruszki

1 łyżka musztardy francuskiej

2 łyżki oliwy z oliwek

½ cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

1.Przygotować dresing mieszając ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.

2. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry (opcjonalnie skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały). Orzechy podprażyć na patelni. Ostudzić

3. W misie wyłożyć umyty szpinak, pokrojone gruszki, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz orzechy włoskie.

4. Całość polać przygotowanym dresingiem, delikatnie wymieszać i podawać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 

 









15 Responses

  1. ddff pisze:

    A jakim innym serem można zastąpić gorgonzolę ? Obecnie nie wolno jeść mi serów z pleśnią :(

  2. ddddd pisze:

    serem kozim

  3. ddffddff pisze:

    dodałam mozzarellę- pycha :)

  4. ola pisze:

    Czy tu jest na pewno 500g szpinaku? Kupiłam szpinak 250g i to już jest wielka torba i jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby wykorzystać 500g.

  5. Nik pisze:

    Witaj Kingo
    Dziękuję za przepis. Właśnie zrobilam wersję z mozzarellą, a drugą z serem kozim. Obie bardzo mi smakują. Fantastyczne:)
    Pozdrawiam serdecznie i oczywiście dalej bądź twórcza:)))
    P.s.
    Zazdroszczę Twojej rodzinie:)

  6. Basia pisze:

    a te inne smakowicie wygladajace pysznosci na zdjeciu – mozna znalesc przepisy na blogu?
    dzieki!

  7. Docia pisze:

    kupiłam ten ser, jest tak dominujący w smaku, że nie mogłam zjeść

  8. Joanna pisze:

    Sałatka wyszła świetna. Jutro testuję kolejny przepis!

  9. Martyna pisze:

    Witam :)
    Czym mogę zastąpić szpinak, aby zachować podobne walory odżywcze i smakowe?

    Pozdrawiam :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel