Faworki drożdżowe

To genialny przepis na drożdżowe ciasto. W sam raz na pizzę na cienkim cieście lub jako paluchy. U mnie sprawdziły się jako drożdżowe faworki wzbogacone o ziarna sezamu i mak. Świetnie pasowały do dipów, które podawałam na urodzinach mojego męża.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki:

250 g mąki pszennej typ 500

150 ml ciepłej wody

7 g suchych

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki cukru

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka maku

1 łyżka jasnego sezamu

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody wraz z 3 łyżkami  mąki i cukrem. Odstawić na 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce,  aż  zaczyn podwoi objętość.

2. Pozostałą mąkę przesiać wraz z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę (100 ml) oraz oliwę z oliwek i wyrabiać ciasto około 10 minut. Ciasto przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Nie dosypywać mąki ponieważ ciasto zrobi się twarde.

3. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie wyrobić. Rozwałkować na duży, cienki placek posypując go przy wałkowaniu z jednej strony makiem, z drugiej sezamem. Kroić paski o długości 15 cm i szerokości 2 cm. W środku robić nacięcie około 2 cm i przekładać przez zrobioną dziurę jeden z końców – tak jak w faworkach.

4. Przygotowane drożdżowe faworki odkładać na blachę. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C z funkcją grzania góra-dół przez 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









10 Responses

  1. Kiknga pisze:

    Czy faworki można zrobić dwa dni przed planowaną imprezą?nie stracą swojej świeżości?

  2. Kikngakkkk pisze:

    hm…kuszace bardzo to uodzinowe menu… wykorzystam go w kolejny weekend:) dziekuje za odpowiedz w sprawie faworków:)
    Pozdrawiam

  3. OLKA433 pisze:

    Pani Kingo, kiedy dodać pozostałe 100ml wody?

  4. Magda pisze:

    Ile wychodzi faworkow z jednej porcji?

  5. Ania pisze:

    A czy mozna zamienic make na pelnoziarnista?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel