Bardzo odchudzony piernik :)

Coraz bliżej nam do Nowego Roku, nie mówiąc już o Świętach. Przeglądając ostatnio ubiegłoroczne posty trafiłam na  post „To będzie rok”. Pisałam w nim o moich marzeniach, celach i postanowieniach. W sumie dokładniej opiszę Wam pod koniec roku co udało mi się w 2013 zrobić i z czego wywiązać :) Bardzo dobre okazało się spisanie tego na tym blogu. Wracając do tematu, pisałam o tym, że chciałabym pozbyć się kilku kg, założyłam też zakładkę „dieta ze smakiem” i chcąc w pełni usatysfakcjonowana zamknąć ten rok  tkwię w moim postanowieniu i rozpieszczam siebie „odchudzonymi” przepisami. Wpadłam na pomysł aby nie męczyć się podczas Świąt (odmawianiem sobie pyszności) i  mój ukochany piernik zastąpić nieco zdrowszą formą. Powiem Wam,  że moim zdaniem jest doskonały. Korzenny, miodowy i co najważniejsze ekspresowy :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

2½ szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych ale górskie też można)

100 g rodzynek

4 łyżki soku z pomarańczy

½ szklanki pestek dyni

½ szklanki pestek słonecznika

½ szklanki płatków migdałów

½ szklanki dowolnych orzechów

3-4 łyżki miodu

2 łyżki przyprawy do piernika

3 łyżki oleju rzepakowego

do dekoracji zrobiłam: lukier oraz wykończyłam melasą

Przygotowanie:

1. Rodzynki namoczyć sokiem z pomarańczy. Odstawić na czas przygotowania ciasta.

2. Płatki owsiane, orzechy, płatki migdałów, przyprawę piernikową oraz pestki słonecznika i dyni wymieszać w misce. Całość zmiksować niezbyt drobno.

3. Do mieszanki dodać miód, olej oraz rodzynki wraz sokiem z pomarańczy. Całość zagnieść tak aby składniki dobrze się połączyły.

4. Mieszankę wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w foremce silikonowej – wtedy nie musimy niczym jej smarować ani wykładać), masę równo rozłożyć i lekko docisnąć.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez około 20-25 min. Wystudzić.

6. Udekorować dowolnie*

Baton można udekorować lukrem cytrynowym, świeżymi owocami lub jeść od razu. Do ciasta można też dodać kakao.

Ciasto świetnie pasuje drobno pokrojone do jogurtu na śniadanie lub pokrojone w kostkę jako batony.

Przepis na lukier:

1 szklanka cukru pudru

2-3 łyzki soku z cytryny

Cukier ucierać z sokiem tak długo ,aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.

Na wystudzonym cieście rozsmarować lukier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









13 Responses

  1. whiness pisze:

    Z chęcią taki zrobię w ramach eksperymentu :)

  2. Dosia pisze:

    Kingo,

    Czy można pominąć rodzynki (niestety ich nie lubię:P) albo zastąpić je np. suszoną żurawiną?
    Czy proporcje do tortownicy 26 cm będą takie same?

    P.S Przepis cudny, jutro zabieram się za pieczenie:)
    Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      Dosiu:) oczywiście możesz zastąpić rodzynki czym sobie życzysz. Przy tortownicy 26 cm radziłabym zrobić z 1,5 porcji.

  3. Agata pisze:

    super, jestem na diecie więc na świetna będzie idealny:)

  4. ola pisze:

    Pani Kingo jest pani cudowna!
    już od tygodnia szukam jakiegoś przepisu na piernik w wersji zdrowszej i odchudzonej.
    Dziękuje :)

    Prosze mi powiedzieć czym moge zastąpić rodzynki bo naprawde ich nie znosze? może suszone śliwki?albo daktyle?(czy wtedy tez nasączyc je w soku pomaranczowym)
    i czy zamiast miodu moge użyć syropu klonowego? czy raczej nie kombinować ? :)

    • admin admin pisze:

      na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu :)
      rodzynki można zastąpić czym sobie Pani życzy :) ale koniecznie należy dodać sok z pomarańczy miód tak samo można zastąpić :)

  5. Dorota-domowewypiekicom pisze:

    Kinga mistrzowski przepis! Sama lubię „odchudzić” sobie przepis. Uwielbiam pierniki, pierniczki, wiec ten przepis jest idealny dla mnie! Po raz kolejny wypróbuje przepis z działu Dieta ze smakiem:) pozdrawiam!

  6. Pink envelope pisze:

    Pierniczki robiłam, ale piernika jeszcze nie. A mam foremki silikonowe, może w końcu trzeba je wykorzystać na coś dobrego :) Zdjęcia są mega apetyczne!

  7. Justyna pisze:

    Witam

    Mam pytanie;-)
    czym można zastąpić płatki owsiane????
    Niestety nie mogę ich spożywać…:(

    Pozdrawiam
    Justyna

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel