Tort naleśnikowy czekoladowo- serowy

Jechałam dzisiaj z mężem z pracy i jak zawsze od razu na zakupy spożywcze. Jako że żyjemy w dwójkę wolimy kupić codziennie coś świeżego aniżeli robić zakupy na cały tydzień. Oczywiście ja lepiej czuję się w delikatesach lub warzywniaku aniżeli w Centrum Handlowym dlatego mój luby zawsze mnie pogania i ogranicza moją kulinarna fantazję w sklepie. Tak więc wracając do domu odbyliśmy taką konwersację:
Adam: Co robimy na kolację? (to powinno brzmieć właściwie tak: co robisz na kolację? na ale niech mu będzie)
Ja: (bez zawahania) łososia i zrobię jeszcze zdjęcia na blog
On: Znowu łosoś:/ nooooooooooo ale Ty już przecież masz łososia na blogu!
Ja: Nie no co Ty!
On: Jedliśmy go chyba z 1000 razy. Byłem przekonany że widnieje na 100 różnych sposobów!
Ja: No własnie nie bo nigdy nie zdążę ich zrobić.
On: A zrobisz tą dobrą sałatę?
Ja: Zrobię:)
I wiesz co? łosoś był, sałata była ale zdjęć nie ma. Znowu nasz apetyt wygrał. Zdałam sobie sprawę, że jeszcze wiele przepisów które robię na co dzień nie ma na blogu. M.in przepis na naleśniki. Tak więc dzisiejsza propozycja to tort naleśnikowy przekładany masą serową z bakaliami. Szybko, łatwo i smacznie:)
Czytając teraz to co napisałam sama się śmieje jak to od łososia przeszłam do naleśników:) niech tak zostanie:)
Zapraszam

Składniki:

na naleśniki
200 g mąki
100 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
100 ml wody
2 jajka
30 g kakao
20 g czekolady do picia w proszku
20 g rozpuszczonego masła
Masa twarogowa:
500 g tłustego twarogu
skórka strata z cytryny i limonki
100 g masła
3 żółtka
garść rodzynek i skórki z pomarańczy
3 łyżki rumu
cukier puder do smaku
Polewa czekoladowa
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki do przygotowania naleśników razem wymieszać i odstawić na 30 min.
2. W kąpieli wodnej ubijać żółtka z cukrem (miseczka umieszczona nad garnkiem z gotująca się wodą).
3. Twaróg przecisnąć przez sito tak aby był gładki i aksamitny. Rodzynki zalać rumem i odstawić.
4. Ubite do białości żółtka połączyć z twarogiem i miękkim masłem tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
5. Do masy twarogowej dodać pozostałe składniki, wymieszać.
6. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażyć naleśniki odmierzając chochlą ilość wylewaną na patelnię.
7. Kiedy naleśniki ostygną przekładać je masą twarogową. Tort odstawić do lodówki aby masa twarogowa stężała.
8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami oleju.
9. Polać tort naleśnikowy płynną czekoladą.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel