Makaroniki

Z makaronikami już „walczę” od jakiegoś czasu. Tym razem już prawie osiągnęłam sukces gdyby nie awaria młynka, która spowodowała że masa migdałowo-cukrowa nie była dobrze zmielona. Mimo to są pyszne. Ja uwielbiam wersję klasyczną przekładaną kremem czekoladowo-orzechowym. Moim marzeniem jest spróbować paryskich z cukierni Ladurée. W tych ciasteczkach jest coś urzekającego.

Składniki:
3 białka – odstane w temperaturze pokojowej min 12 godzin
200 g zmielonych migdałów
200 g cukru pudru
szczypta soli

Krem czekoladowo orzechowy
250 g mascarpone
6-7 łyżek nutelli

Przygotowanie:
1. Migdały mielone miksujemy razem ze 100 g cukru pudru w młynku do kawy tak aby nie było grudek.
2. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli pod koniec dodając pozostałe 100 g cukru pudru.
3. Do masy z białek dodajemy make migdałową i delikatnie mieszamy.
4. Masę przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką i wyciskamy na papierze do pieczenia krążki o średnicy ok 2 cm. Ja użyłam specjalnej maty do pieczenia makaroników która ułatwia zadanie.
5. Odstawić na ok 30 min aż na makaronikach powstanie skorupka wyczuwalna przy dotknięciu palcem.
6. Piekarnik nagrzać do temp 140 C i piec ok 14 min. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.
7. Gotowe makaroniki przekładać masą z serka mascarpone wymieszanego z nutellą lub samym kremem orzechowym.

Smacznego:)









4 Responses

  1. Daria pisze:

    Pani Kingo,

    Czy odstawione makaroniki na te 30 minut mają być w temperaturze pokojowej czy w lodówce?

  2. Anonim pisze:

    Pani Kingo.
    Czym można zamienić młynek do kawy???

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel