Racuchy light

Wczoraj Karolina na moim profilu FB zapytała o przepis na racuchy. W tym momencie zdałam sobie sprawę, że najlepszych przepisów nie mam na blogu. Brakuje tu naleśników, zapiekanek, placuszków i wielu innych pyszności, które na co dzień są w moim domu. Oczywiście obiecuję poprawę i wszystko sumiennie będę starała się dodawać.
Wykorzystując pierwsze wolne popołudnie pobiegłam do kuchni. Tak szybko jak się tam pojawiłam tak szybko je zrobiłam. Pyszne racuszki z żurawiną i słonecznikiem z mąki pełnoziarnistej smażone bez dodatku tłuszczu.  Zapraszam :)

Składniki: (mi wyszło 7 sztuk)

składniki suche:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
garść żurawiny i słonecznika
składniki mokre:
1 szklanka maślanki lub kefiru
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki suche wymieszać dokładnie w misce. W osobnej misce zrobić to samo z mokrymi składnikami.
2.  Zawartość obu misek połączyć. Powstanie gęste ciasto.
3. Patelnie teflonową rozgrzać i smażyć na niej placuszki. U mnie jedna duża łyżka = jeden racuszek.
Koniecznie podawać z syropem klonowym.

Smacznego:)









10 Responses

  1. Miska pisze:

    Racuchy są wspaniałe! zdecydowanie śniadanie mistrzów! :)

  2. Nikoletta pisze:

    A jaka jest kaloryczność całej porcji?

  3. skołowana pisze:

    Witam, czy mąkę pszenną mogę zastąpić zytnia? Czy lepiej nie ryzykować? ( Chodzi i smak i o samo wykonanie) z góry dziękuję i proszę o odpowiedź, wyglądają i zapowiadają się pysznie :)

  4. Aśka pisze:

    Są pyszne, pulchniutkie, puszyste, na wierzch dałam własną konfiturę ,zajadamy z córeczką.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel