Pachnące ciasteczka

Dzisiaj zapraszam na pachnące ciasteczka – czekały troszkę na realizację ale są w bardzo odpowiednim momencie (w moim ogrodzie kwitnie lawenda).  Kiedy dostałam od koleżanki Magdy piękny słoiczek a w nim cudowne kwiaty lawendy wiedziałam że będzie coś pysznego. I tak oto w popołudnie postały ciasteczka lawendowe. Są idealnie słodkie, maślane a lawenda nadaję im pięknego zapachu, który roznosi się podczas pieczenia po całym domu. Należy uważać aby nie dać jej za dużo gdyż mogą smakować jak perfumy lub zawieszka na mole:)
 Składniki:
  • 250g mąki
  • 100g masła
  • 1 łyżka jogurtu
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka lawendy (można więcej ale należy uważać na intensywność)

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek, jajko, miękkie masło i jogurt.
2. Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.
3. Lekko rozwałkować ciasto. posypać lawendą i jeszcze raz rozwałkować na grubość 0,5mm.
4. Wykroić kółka. Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 12-15 min.

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel