Muffinki "Do ręki"

Dzisiaj propozycja na ciastka idealne zawsze, o każdej porze no i dla każdego:) Niezwykle czekoladowe muffiny to idealne ciastko „do ręki”, które zabierzesz ze sobą do pracy, dasz dziecku lub weźmiesz na przyjęcie – tak jak zrobiłam to ja:) Jak zwykle smakowity – ekspresowy przepis z tej strony.

Składniki na 12 sztuk:

225 g mąki pszennej
25 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
100 g białej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
2 duże jajka
300 ml kwaśnej śmietany
150 g brązowego cukru
85 g masła, roztopionego

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel