Zimowa rozgrzewająca zupa fasolowa

Dzisiaj zapraszam na rozgrzewającą zupę fasolową w lekkiej wersji. Miała to być docelowo fasolka po Bretońsku,  ale że jest Nowy Rok a z nim nowe postanowienia prezentuję wersję lekko odchudzoną. Danie to przygotowała moja Mama tylko ona potrafi tak pysznie gotować!!!

Zapraszam

Składniki:

  • 2 szklanki fasoli Jaś – namoczyć przez noc w wodzie
  • 2L wywaru z warzyw lub rosołu
  • 20dag pieczarek pokrojonych
  • pokrojona w kostkę kiełbasa
  • mięso wołowe jeżeli zostało z rosołu
  • pokrojona w kostkę papryka
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, magi
  • kilka kropli tabasco
Przygotowanie:
1. fasole odcedzić zalać rosołem i gotować do miękkości
2. pokrojona w kostkę kiełbasę podsmażyć na patelni do zarumienienia
3. dodać pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę, przecier pomidorowy, podsmażoną kiełbasę, kawałki mięsa rosołowego(pokrojone), przecier pomidorowy
4. całość do smakować solą, pieprzem i odrobiną tabasco

Smacznego:)

Zupa ta jest lekka ponieważ nie jest w ogóle zagęszczona, tabasco przyjemnie ożywia jej smak i rozgrzewa podniebienie.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel