Keks świąteczny – najlepszy!

Moje święta od zawsze pachniały choinką, makówkami, piernikiem. Nie może zabraknąć prezentów i…bakalii. Jestem ich ogromną fanką Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Asi z Kwestii Smaku wiedziałam, że będzie gościł na świątecznym stole. Jest przepyszny, nafaszerowany bakaliami robi się go bardzo łatwo i jest zdrowy. Będę go na pewno robiła częściej bo to są moje smaki. Musicie też go spróbować. Najlepszy keks świąteczny poleca się na święta.

Zdrowy keks świąteczny



Ilość porcji: 15 porcji
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 - 60 minut
Czas całkowity: 90 minut

Składniki:

  • Bakalie
    • 1 szklanka rodzynek
    • 1 szklanka suszonej żurawiny
    • 10 suszonych śliwek, pokrojonych
    • kilka suszonych moreli i brzoskwiń
    • ½ szklanki wiórków kokosowych
    • ½ szklanki płatków migdałów
    • 50 – 100 g drobno posiekanej ciemnej czekolady 70%
  • Do namoczenia bakalii:
    • ¾ szklanki soku pomarańczowego
    Dodatki:
    • 2 łyżki miodu
    • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Oraz:
    • 2 szklanki mąki pszennej razowej
    • 1½ szklanki płatków owsianych  błyskawicznych
    • ½ szklanki cukru  trzcinowego
    • 2 płaskie łyżeczki sody
    • 3 jajka
    • 100 g oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotować bakalie: do garnka wlać sok pomarańczowy, podgrzać. Gdy będzie gorący odstawić z ognia, dodać wszystkie bakalie oprócz czekolady, wymieszać i odstawić na pół godziny do nasączenia.
  2. Dodać dodatki: miód, cynamon, wanilię, wymieszać. Dodać czekoladę i odstawić.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 º C. Formę keksową o wymiarach około 9 cm x 27 cm  o wysokości 8 cm posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, wymieszać.
  5. Jajka roztrzepać i wymieszać oliwą, następnie wlać do bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
  6. Wyłożyć masę keksową do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 – 60 minut.
  • Wyjąć, dokładnie ostudzić. Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.

Przepis pochodzi z bloga KWESTIA SMAKU

 







10 Responses

  1. Aga pisze:

    Rany, tak wygląda, że jak bym z ekranem zjadła 😀 ale będę cierpliwa i na pewno zrobię :)

  2. Ola pisze:

    Witam,Pani Kingo a czy sok pomarańczowy później odlewamy czy również dołączamy go do całej masy?

  3. Emilia pisze:

    A jak zrobić tę polewę lukrową?

    • admin admin pisze:

      Lukier cytrynowy
      1 szklanka cukru pudru
      2-3 łyżki soku z cytryny
      Cukier przesiać przez sito i ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty można dodać więcej soku lub ciepłej wody.

  4. Edyta pisze:

    Tego soku jest dwie trzecie szklanki czy też dwie trzy ?

  5. sdg pisze:

    Mam zawsze ten sam problem … gdzie można zdobyć ekstrakt waniliowy? … wiem, że można zrobić samodzielnie, ale to rozwiązanie jest dla cierpliwych :) wolę opcję „kup teraz”. Będę wdzięczna za informację :)

  6. sdg pisze:

    Bardzo dziękuję … mam nadzieję, że zdążę przed świętami :)… w przeciwnym razie będzie tylko makówka i moczka 😉

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel