Zakręcona kolorowa rolada serowa

Rolada serowa to dzieło mojej Mamy. Przepis ten musiał znaleźć się na blogu bo jest niesamowity!
Rolada idealnie pasuje do kanapek jak i solo, znika w tempie ekspresowym. Mama zawsze przygotowuje ja na święta choć teraz zmuszana jest aby robić to częściej:)
Dzisiaj przedstawiam wam wersję z kolorową papryką, jajkiem i szynką.
Spróbujcie zrobić będziecie zachwyceni.

Składniki:

  • 400 g sera żółtego w woreczku foliowym w całej kostce
  • 300 g serka topionego typu „złoty ementaler” (mama zazwyczaj trzyma go przed przygotowywaniem rolady na kaloryferze – wtedy łatwo się smaruje)
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • 3 szt jajek na twardo
  • szynka konserwowa lub dobra dowolna inna szynka

Przygotowanie:
1. ser żółty w oryginalnym opakowaniu umieścić należy w garnuszku z gorącą wodą i gotować na małym ogniu do roztopienia sera.
2. gdy ser będzie już prawie płynny należy wylać go na papier do pieczenia i rozwałkować na równy prostokąt o grubości ok 3-5mm
3. na rozwałkowany żółty ser wykładamy serek topiony (mama zazwyczaj trzyma go przed przygotowywaniem rolady na kaloryferze – wtedy łatwo się smaruje)
4. na przygotowane serowe warstwy kładziemy pokrojone w paski: papryki, jajko i szynkę (poziomow wzdłuż dłuższego boku – rozkładamy wg własnego ilościowego uznania)
5. całość przy pomocy papieru do pieczenia zwijamy w roladę i chłodzimy przynajmniej 2h.
Po tym czasie można już ja kroić ostrym nożem i delektować się jej pysznym smakiem

Można spróbować też równie pysznej wersji z orzechami i szynką, ładnie wyglądają gałązki szczypiorku.
Zachęcam do próbowania.
Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel