Zakręcona kolorowa rolada serowa

Rolada serowa to dzieło mojej Mamy. Przepis ten musiał znaleźć się na blogu bo jest niesamowity!
Rolada idealnie pasuje do kanapek jak i solo, znika w tempie ekspresowym. Mama zawsze przygotowuje ja na święta choć teraz zmuszana jest aby robić to częściej 🙂
Dzisiaj przedstawiam wam wersję z kolorową papryką, jajkiem i szynką.
Spróbujcie zrobić będziecie zachwyceni.

Można spróbować też równie pysznej wersji z orzechami i szynką, ładnie wyglądają gałązki szczypiorku.
Zachęcam do próbowania.
Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 400 g sera żółtego w woreczku foliowym w całej kostce
 300 g serka kremowego topionego o smaku śmietankowym (mama zazwyczaj trzyma go przed przygotowywaniem rolady na kaloryferze - wtedy łatwo się smaruje)
 papryka czerwona
 papryka zielona
 3 jajka na twardo
 szynka konserwowa lub dobra dowolna inna szynka

1

ser żółty w oryginalnym opakowaniu umieścić należy w garnuszku z gorącą wodą i gotować na małym ogniu do roztopienia sera.

2

gdy ser będzie już prawie płynny należy wylać go na papier do pieczenia i rozwałkować na równy prostokąt o grubości ok 3-5mm

3

na rozwałkowany żółty ser wykładamy serek topiony (mama zazwyczaj trzyma go przed przygotowywaniem rolady na kaloryferze - wtedy łatwo się smaruje)

4

na przygotowane serowe warstwy kładziemy pokrojone w paski: papryki, jajko i szynkę (poziomow wzdłuż dłuższego boku - rozkładamy wg własnego ilościowego uznania)

5

całość przy pomocy papieru do pieczenia zwijamy w roladę i chłodzimy przynajmniej 2h.

6

Po tym czasie można już ja kroić ostrym nożem i delektować się jej pysznym smakiem

Składniki

 400 g sera żółtego w woreczku foliowym w całej kostce
 300 g serka kremowego topionego o smaku śmietankowym (mama zazwyczaj trzyma go przed przygotowywaniem rolady na kaloryferze - wtedy łatwo się smaruje)
 papryka czerwona
 papryka zielona
 3 jajka na twardo
 szynka konserwowa lub dobra dowolna inna szynka

Przygotowanie

1

ser żółty w oryginalnym opakowaniu umieścić należy w garnuszku z gorącą wodą i gotować na małym ogniu do roztopienia sera.

2

gdy ser będzie już prawie płynny należy wylać go na papier do pieczenia i rozwałkować na równy prostokąt o grubości ok 3-5mm

3

na rozwałkowany żółty ser wykładamy serek topiony (mama zazwyczaj trzyma go przed przygotowywaniem rolady na kaloryferze - wtedy łatwo się smaruje)

4

na przygotowane serowe warstwy kładziemy pokrojone w paski: papryki, jajko i szynkę (poziomow wzdłuż dłuższego boku - rozkładamy wg własnego ilościowego uznania)

5

całość przy pomocy papieru do pieczenia zwijamy w roladę i chłodzimy przynajmniej 2h.

6

Po tym czasie można już ja kroić ostrym nożem i delektować się jej pysznym smakiem

Zakręcona kolorowa rolada serowa
(Wyświetlono 1 594 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.