Wegańskie ciasto z jagodami 🍇

Oj tak! Dawno mnie tu nie było, choć codziennie wchodzę tutaj „od tyłu” tzn. odpowiadam na wasze komentarze i sprawdzam co się tu dzieje. Mój dom oraz moja kuchnia przechodziły renowację, także to główny powód braku nowości na blogu. Informuję, że wszystkie prace są już zakończone , więc ruszam z moją lekką kuchnią. Ten przepis większość Was zna z relacji na żywo, która odbywała się na moim Instagramie. Obiecuję, że teraz na stałe takie relacje pojawiać się będą czy to na moim FB, czy to na IG – zachęcam do obserwowania mnie również w tych miejscach 😀

Wegańskie ciasto z borówkami powstało spontanicznie w waszym towarzystwie 😀

Jest proste i pyszne. Polecam je nie tylko z jagodami. Świetnie sprawdzą się maliny, śliwki, gruszki, truskawki. U mnie podane było na śniadanie z kleksem naturalnego jogurtu.

Dajcie znać jak zrobicie – czy wam się udało i czy smakowało 😀


Wegańskie ciasto z jagodami 🍇



Ilość porcji: 10-12
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Czas całkowity: 65 minut

Składniki:

  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 8 łyżek wody
  • ½ szklanki musu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego – roztopionego
  • ½ szklanki  mleka kokosowego
  • 1 szklanka startej cukini
  • ½ szklanki jagód
  • 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  2. Mielone siemię lniane zalać wodą i odstawić na kilka minut.
  3. Mąkę, sodę, sól i cynamon przesiać do miski.
  4. Do miski z siemieniem dodać mus jabłkowy (starte na drobnej tarce jabłko), olej i mleko. Całość wymieszać. Kiedy pojawią się grudki całość zmiksować blenderem na gładko.
  5. Dodać do mokrej mieszanki startą na grubych oczkach cukinię. Wymieszać.
  6. Połączyć zawartość obu misek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać odrobinę mleka. (wszystko zależy od chłonności mąki i soczystości cukinii). Ciasto ma konsystencją przypominać budyń.
  7. Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec 50-60 minut do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy. Studzić w uchylonym piekarniku.

MOŻLIWOŚCI:

  • mąkę pszenną razową można zastąpić: zwykłą mąką pszenną, mąką gryczaną, mąką orkiszową, mąką migdałową lub połową porcji mąki kokosowej, maki owsianej
  • mus jabłkowy można zastąpić zmiksowanym na puree bananem lub startą gruszką
  • siemię lniane można zastąpić nasionami chia lub 3 jajkami – wtedy pomijamy dodanie wody
  • można użyć dowolnego mleka lub soku  oraz dowolnych owoców
  • cukinię można zastąpić starta marchewką lub dynią również startą







19 Responses

  1. Girl with(out) Candida pisze:

    Moje ciacio właśnie wkładam do piekarnika i mam nadzieję, że będzie pyszne ☺ A że to z Twojego przepisu to nie może być inaczej 😉
    P.S. Dziękuję za wczorajszego life’a – miło się oglądało i słuchało.

    • admin admin pisze:

      aaaaa super że byłaś ze mną – nawet nie wiesz jak się cieszę teraz czytając Twój komentarz :) czasami nie wierzę, że to wszystko działa i tak funkcjonuje. dziękuję :)
      koniecznie daj znać jak Ci wyszło ciasto :)

      • Girl with(out) Candida pisze:

        Niestety mój wypiek się nie udał🤔
        Ciasto długo nie wyrastało w piekarniku. Ruszyło i podniosło się pod koniec pieczenia. Niestety oklapło po wyjęciu ale to z mojej winy, gdyż zabrakło mi cierpliwości na studzenie ciasta w piekarniku 🤗
        Nie poddaję się ☺ i jeszcze wrócę do tego przepisu. Następnym razem musi się udać 😉

        • admin admin pisze:

          Ważne jest aby ciasto miało ten swój „czas” :) Ps. w tym wypadku zakalec też jest w 100% jadalny gdyż jest to ciasto Vege :)

  2. Maja pisze:

    Co dokładnie oznacza ” mąką migdałową połową porcji mąki kokosowej”? czyli 1 szklanka mąki migdałowej i 1 szklanka mąki kokosowej? :)
    Ps. piękna bransoletka na prawej ręce-ta szeroka (wiem, że się powtarzam, ale nie mogę nie wyrazić zachwytu zwłaszcza że jestem „sroką” i uwielbiam biżuterię a Ty masz zawsze prze piękną i oryginalną!!!) pewnie kupiona w Grecji? 😉
    pozdrawiam serdecznie :)

    • admin admin pisze:

      nie :) mąka migdałowa zostaje w takich samych proporcjach. Połowa porcji czyli 1 szklanka jest dla mąki kokosowej czy owsianej

  3. Mila pisze:

    Ciasto zrobione i wyszło przepyszne! Dziękuję za przepis! Z pewnością do powtórzenia! Co prawda zamieniłam siemię na jajka, bo wszystkie moje dotychczasowe próby z ciastami z siemieniem kończyły się niestety porażką. Ale następnym razem zrobię na próbę według oryginalnego przepisu.

  4. Denise pisze:

    Uwielbiam wegańskie przepisy :)
    A dedykowana zakładka na stronie bardzo ułatwiłaby wyszukiwanie takich przepisów <3

  5. Zarazwracam_k pisze:

    Hej,
    może jakiś post o bólach głowy? Widziałam w komentarzach,że sama miałaś z tym problem.
    Pozdrawiam :-)

  6. Magdalena pisze:

    Kinga, a ile gram to porcja? Tak około. 😀

  7. Magdalipka pisze:

    Witaj Kinga, czy nasiona chia również zalewamy wodą i potem taka papkę zostawiamy? Dzięki za info.

  8. Taniec pisze:

    hahahhaa, chyba zostanę wegańskim tancerzem! TO było przepyszne!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel