Fit batony bez pieczenia

Wszystko co dobre najlepiej jak przychodzi do nas szybko i jest łatwo dostępne. Taki jest dzisiejszy przepis na fit batony bez pieczenia. Tylko 5 zwykłych składników, 5 minut pracy i nieskończona przyjemność. Sycące, słodkie i niezastąpione. Zawsze wiedziałam,  że Fit słodycze  podbiją Świat. Gwarantuję Wam, że nie spojrzycie już w stronę klasycznych czekoladowych batoników.  Moja wersja jest miękka i ciągnąca niczym czekoladowa krówka. Coś czuję, że i ten przepis skradnie Wasze serca. ❤️

Fit batony bez pieczenia



Ilość porcji: 6 sztuk
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: -----
Czas całkowity: 30 minut

Składniki:

  • ½ szklanki kakao
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka żyta ekspandowanego
  • do dekoracji: wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  1. Olej kokosowy wraz z kakao rozpuścić w rondelku na małym ogniu.
  2. Dodać syrop klonowy oraz szczyptę soli – całość wymieszać.
  3. Zdjęć z ognia dodać żyto ekspadowane i ponownie wymieszać tak aby czekoladowa masa pokryła każde ziarno.
  4. Przełożyć do silikonowych foremek lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Udekorować wiórkami kokosowymi (można pominąć) i  schłodzić.

MOŻLIWOŚCI:

  • kakao można zastąpić karobem lub surowym kakako
  • olej kokosowy – można zastąpić masłem – ale wtedy już nie będą takie fit :)
  • syrop klonowy można zastąpić miodem lub syropem z agawy czy cukrem trzcinowym
  • żyto ekspandowane można zastąpić innym ziarnem „dmuchanym” preparowanym tj. ryżem, kaszą jaglaną, amarantusem lub po prostu płatkami owsianymi







23 Responses

  1. jelka pisze:

    Witam! Czy syrop klonowy można zastąpić miodem?

  2. Marta pisze:

    Kinga te batony są rewelacyjne, gorąco polecam 😘

  3. Aga pisze:

    Jest Pani absolutnie genialna, przepisy są pyszne a szczególni dla osób ktòre nie mogą żyć bez słodyczy a dbają o sylwetkę. Wypròbuje wszytskie fit słodkości! Pozdrawiam

  4. Kamila pisze:

    Przepis wypróbowałam. Zamieniłam tylko kakao na karob. Dla mnie pycha!

  5. kasia_wi pisze:

    Czy jeśli chciałabym batoniki zrobić w kształcie serduszek to lepiej umieścić od razu w silikonowych formach (do muffinek) czy można wyłożyć na blaszkę do stwardnienia, a później powycinać foremką do ciastek? Nie będzie zbyt twarde?

  6. Karolina pisze:

    Pół szklanki oleju kokosowego w postaci płynnej ?

    • admin admin pisze:

      w postaci stałej w przygotowaniu piszę w punkcie 1.Olej kokosowy wraz z kakao rozpuścić w rondelku na małym ogniu.

  7. Iga Dietmap pisze:

    jakie piękne walentynki! szkoda, że nie znalazłam tego przepisu wcześniej

  8. Agata pisze:

    Mniam! Chętnie spróbowałabym jedno z nich :) Wyglądają przepysznie. Muszę wypróbować przepis. Uwielbiam takie fit batony, które są pyszne ale też zdrowe :)

  9. Karolina pisze:

    Kingo!!!!!!!!! Batony najlepsze na świecie! Są zdrowe ale też baaaardzo smaczne, bardzo! Dziękujemy…. ja, mój mąż i 4 letnia córka! Moja córeczka jest nimi zachwycona😊💪❤️💛💚💙💜

  10. MeCooks pisze:

    Piękne zdjęcia, bardzo smakowicie batony wyglądają :-)

  11. Magducha pisze:

    Pierwszą razą 😉 jak je robiłam to wymieszałam karob z kakao i dałam amarantus ekspandowany oraz miód. Wyszły pycha. Za drugim razem chciałam być superfit 😉 i zamiast oleju kokosowego dałam mus kokosowy (najczęściej to wyżeram go łyżeczką). I zonk bo to się nie rozpuszcza (prędzej spalisz :P) i musiałam ratować sytuację dodatkiem masła orzechowego. I wiesz co? Nadal są pyszne :) I będę je robić dalej bo są ultraszybkie w przygotowaniu. I chyba zostawię to masło orzechowe z uwagi na trenującego mężczyznę w domu 😉

  12. Natalia pisze:

    Batoniki są przepyszne i takie leciutkie. Uwielbiam Twoje fit słodkości. Gdy mam ochote na cos slodkiego zawsze znajduje inspiracje u Ciebie. Batoniki przygotowałam z amarantusa.

  13. Agnieszka pisze:

    Kingo :-) te batoniki są po prostu przepyszne :-) delikatne, smakowite i lekkie. Ja dodaję jeszcze posiekane orzechy dla mojego Ukochanego :-)
    Czekam jeszcze na desery z masłem orzechowym :-):-):-) pozdrawiam serdecznie

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel