Zielona „czysta” micha

Oto i ona –  MICHA – „czysta” i maksymalnie zielona. To moja propozycja na kolację podczas AKCJI REGENERACJI. Tutaj nie ma wymówek – przepis jest prosty, szybki i pyszny. Taka „micha” sprawdzi się świetnie również jako posiłek w pracy.  Wybrałam do niej nietypowy dressing – kto ogląda mnie na moim Instagram Stories wie jak lubię kombinować w kuchni – często tam można poznać zupełnie inne przepisy.

Nazwałam tą sałatkę „czysta”, zielona micha gdyż ma w sobie mnóstwo wartości odżywiających nasz organizm. Podczas mojej akcji zależy mi abyśmy z szacunkiem traktowali nasze ciało i dawali mu wszystko to co najlepsze. Chcę aby przez czas jej trwania każdy z nas wyrobił w sobie zdrowe nawyki, zobaczył i poczuł różnicę w wyglądzie i samopoczuciu. Jeżeli ktoś z Was jeszcze zastanawia się nad przystąpieniem to tu i teraz gorąco go do tego namawiam. Przepisy są proste, z dostępnych składników i pyszne. Zapraszam :)

 

Sałata "Zielona Micha"



Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ------
Czas całkowity: 10 minut

Składniki:

  • 2 garście jarmużu
  • 2 garście szpinaku
  • 1 zielona papryka
  • 1 awokado
  • 1 marchewka
  • zielona cebulka
  • 4 suszone pomidory
  • ½ szklanki wody
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki białej fasoli z puszki

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki wody po moczeniu pomidorów
  • ¼ szklanki łuskanego słonecznika
  • ¼ szklanki rodzynek

Przygotowanie:

  1. Przygotować dwie miski. Suszone pomidory zalać połową szklanki wody i odstawić na 5 minut
  2. Do każdej włożyć po 2 garście umytego szpinaku i jarmużu, po połowie papryki pokrojonej w paseczki, po połowie marchewki pokrojonej również w paseczki, kaszę jaglaną, białą fasolę, drobno posiekaną zieloną cebulkę .
  3. Awokado przeciąć w połowie, usunąć pestkę. Każdą połówkę pokroić na talarki i dodać do misek z pozostałymi warzywami.
  4. Suszone pomidory wyjąć z wody (UWAGA wodę po namoczeniu pozostawiamy do dressingu) i posiekać – dodać do misek.
  5. Przygotować dressing – wszystkie jego składniki zmiksować w blenderze o dużej mocy. Gotowym polać zawartość misek. Można doprawić pieprzem.







24 Responses

  1. MARTA pisze:

    witam,
    ile taka micha ma kalorii???

    • admin admin pisze:

      Marta nie liczę kalorii dla mnie ważniejsza jest gęstość odżywcza produktów w misce – ważne aby organizmowi dostarczyć niezbędnych składników i minerałów

      • MARTA pisze:

        ok, dzięki :) A czy białą fasolkę mogę zastąpić np. kukurydzą z puszki? Nie lubię fasolki :) Chyba że masz jakiś inny lepszy zamiennik? :)

        • admin admin pisze:

          Lepiej nie zastępować kukurydzą gdyż jest to jeden z najbardziej modyfikowanych produktów. Jeżeli nie lubisz fasolki możesz ją zastąpić ugotowaną soczewicą, ciecierzycą lub kiełkami.

  2. Kaśka pisze:

    Cześć :) Domyślam się odpowiedzi na pytanie, ale czy można dodać suszone pomidory w oleju?
    Pozdrawiam

  3. Gustavo Woltmann pisze:

    Ale cudownie dobrane kolory, aż je się oczami! Wygląd dania to połowa sukcesu! :)

  4. zielenina pisze:

    fajny pomysł na dressing, muszę wypróbować.

  5. Monikaa pisze:

    To wygląda przepięknie – dzieło sztuki – kolory, kompozycja, ah…
    Ja nie mam dostępu do takich składników, tu gdzie mieszkam nie ma takich ładnych warzyw teraz. Awokado uwielbiam i nie mogę się napatrzeć 😀 no nic.. popatrzę sobie chociaż…
    m(O.O)m
    …po chwili wpatrywania się w to zdjęcie czuć nawet zapach tego dania 😀
    pozdrawiam!

    • admin admin pisze:

      Moniko kochana :) dziękuję Ci za tak pozytywny komentarz :*
      Jeżeli mogę spytać to gdzie teraz jesteś że ciężko Ci z dostępnością warzyw. Napisz co jest u Ciebie postaram się wykombinować coś co będziesz mogła zrobić :)

      • Monikaa pisze:

        Ja mieszkam w środku lasu, w Borach Tucholskich :) Najbliższy sklep to Biedronka, warzywniaki nie funkcjonują w okresie zimowym niestety żadne. Muszę czekać do wiosny na regenerację :) Tesco, Lidl 30 km stąd i też takie marne warzywa i owoce tam są, że żal patrzeć. Ale wczoraj udało mi się kupić Avocado i zrobiłam zielone masło – mmmmmmm :) nie wpadłabym na taki pomysł raczej, bo ja boję się eksperymentów w kuchni, ale dzięki Tobie się otwieram! Cieszę się, że tu trafiłam. Od 6 lat poszukiwałam takiego miejsca w internecie 😀 i znalazłam! 😀 teraz korzystam tylko i wyłącznie z Twoich przepisów i dziecko apetyt odzyskało 😀
        Do miłego!

        • admin admin pisze:

          Moniko nawet nie masz pojęcia jak się ucieszyłam czytając taki komentarz :) Postaram się przygotować więcej przepisów z ogólnodostępnych składników.
          Ps. mieszkasz w przepięknym miejscu :*

  6. Kasiakkkkkk pisze:

    Cudowne 😍Wlasnie zajadam🐷Dziekuje za wspaniały przepis, a dressing cudooo! Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      bardzo się cieszę – tyle radości dają mi takie komentarze i świadomość że przepisy są przez Was używane :) dziękuję :*

  7. Kinga pisze:

    Czekam na książkę z fit daniami:)

  8. Kinga pisze:

    Trzymam…dzisiaj jadłam michę i się tak za przeproszeniem nażarłam!:):):)

  9. Kasia K. pisze:

    Micha przepyszna ! Ja się zajadałam w domu a mąż w pracy. Dressing cudo- sama nigdy bym nie wpadła na takie połączenie. Gratuluję i zazdroszczę smaku 😊

  10. Mila pisze:

    Kinga, a czy w ramach akcji regeneracji jesz jajka i/lub ryby? jeżeli tak to w jakiej formie (gotowane, pieczone, omlety)?
    a co z innymi mąkami niż biała (np. kokosowa, jaglana, gryczana)? można czy lepiej na przykład zmielić kasze na mąkę?

    • admin admin pisze:

      Kochana staram się przez pierwszy tydzień unikać mięsa, ryb, nabiału i jajek oraz wszelkiego rodzaju tłuszczu typu oliwa, oleje. W kolejnym tygodniu wprowadzam te produkty ale w bardzo ograniczonej ilości tzn staram się jeść 2-3 razy w tygodniu mięso lub rybę. Jeżeli mam ogromną ochotę to nie odmawiam sobie i jem to jajko – ważne aby większość w diecie stanowiły zielone warzywa najlepiej każdy talerz 50% surowych i 50% gotowanych. Co do mąk to spokojnie możesz używać wymienionych :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel