Najlepszy hummus

Tak jak kim­chi podbija świat tak od kilku lat nieustannie w czołówce „zapożyczanych” prze­pi­sów jest hummus.
I bardzo dobrze gdyż jest fantastyczny, bardzo zdrowy i prosty w wykonaniu jeżeli tylko poświęcisz mu trochę uwagi. Ten domowy nie ma sobie równych. Mój przepis to zbiór doświadczeń i poszukiwań idealnego smaku. Nie lubię kiedy w hummu­sie dominuje tahina, za to przemawia do mnie nuta czosnku. Najważniejsze jest aby zrobić go od początku samemu – od gotowania ciecierzycy po deko­ro­wa­nie sporą ilością pietruszki.

Tą pastę zawsze zabieram ze sobą, kiedy odwiedzam znajomych. Wędruje na stół ze sporą ilością warzyw. To fanatyczna zdrowa przekąska.

Koniecznie wypróbuj mój przepis na najlepszy, aksamitny i kremowy hummus – nie zawiodę Cię!

UWAGA! hummus mogą spożywać osoby biorące udział w AKCJI REGENERACJI jednak bez dodatku oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

Najlepszy hummus



Ilość porcji: ok 1 kg
Czas przygotowania: 45 minut + namaczanie
Czas pieczenia: ---
Czas całkowity: 60 minut + namaczanie

Składniki:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 180 g tahiny BIO naturalnej (jasnej)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 – 2 liście laurowe
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 50-150 ml lodowatej wody
  • ½ łyżeczki soli różowej
  • sok z ½ cytryny
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Przygotowanie:

  1.  W sporej misce przez noc namoczyć w dużej ilości wody ciecierzycę wraz z łyżeczką sody oczyszczonej.
  2. Kolejnego dnia opłukać ciecierzycę i włożyć do garnka wraz z liściem laurowym i pozostałą sodą. Całość gotować na średnim ogniu uważając ,aby nie wykipiało.
  3. Co jakiś czas szumówką zbierać białą pianę. Gotować całość przez 40-50 minut lub do momentu, kiedy ciecierzyca w dłoniach pod naciskiem palca będzie kremowa i „mazista”.
  4. Odcedzić ją, usunąć liść laurowy i przelać zimną wodą. Dobrze odsączyć i przełożyć do dużej miski.
  5. Do ciecierzycy dodać tahinę, sok z połowy cytryny, obrane ząbki czosnku, pół łyżeczki soli i całość miksować mocnym blenderem do uzyskania kremowej konsystencji pod koniec dolewając lodowatą wodę tyle, aby całość była gładka i jedwabista. (Może to potrwać do 15 minut)
  6. Przed podaniem hummus obficie udekorować płatkami chili, drobno posiekaną pietruszką i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

UWAGI!

  • soda przyspiesza gotowanie ciecierzycy, nie będzie wyczuwalna w hummusie
  • warto do przygotowania hummusu użyć  mocnego sprzętu lub miksować co 5 minut z przerwą na odpoczynek, aby nie spalić urządzenia
  • lodowata woda jest bardzo ważna – ja zazwyczaj na 30 minut przed miksowaniem wkładam ją do zamrażarki







14 Responses

  1. Sylwia pisze:

    Zrobię na 100 % , bo wygląda smakowicie😋 musze tylko zrobić sama pastę sezamowa, bo nigdzie nie mogę jej znaleźć.

  2. Ola pisze:

    Cześć Kinga! Czy użycie ciecierzycy z puszki będzie okrutnym faux pas? Akurat mam całą puszkę, która stoi bezczynnie i może mogłabym ją tu wykorzystać?

  3. MałaMI pisze:

    Uwielbiam hummus! Przygotowałam jakiś czas temu w bardzo zbliżony sposób i był po prostu pychaaaa! Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu :)

  4. asia pisze:

    Mam pytanko ciecierzyce obrać z łupinki i po ugotowaniu???

  5. Asia pisze:

    Ciemny chleb,hummus i pomidorek ….pycha

  6. Agaton pisze:

    Pani Kingo, już kilka razy robiłam potrawy i słodkości z Pani przepisów, wczoraj zrobiłam hummus i niestety jestem rozczarowana, zrobiłam sama pastę tahini, wszystko od początku do końca i nie wzbudził mojego zachwytu ani domowników, tak więc dla osób, które próbują po raz pierwszy proszę zrobić mniejszą ilość, bo nie każdemu może to smakować. Poza tym jest to bardzo dużo pracy i zagraża spaleniem blendera. Moim zdaniem stracony czas, w tym czasie mogłabym zrobić dwa obiady. No ale jak bym nie spróbowała to bym nie wiedziała.

    • admin admin pisze:

      Proszę napisać co nie odpowiadało? rozumiem Pani rozczarowanie jednak zawsze wole wiedzieć w którym momencie się Pani zawiodła?
      Wiele osób chwali sobie ten przepis dlatego jestem zaskoczona taka opinią.

      • Agaton pisze:

        Pani Kingo w ogóle nie odpowiada mi smak tego hummusu, dodałam więcej czosnku, bo z tymi przyprawami był zbyt mdły. Generalnie może odpowiada osobom, które są na diecie wegetariańskiej i są do tego przyzwyczajone, dla mnie sto razy lepszy smak ma zwykła pasta z jajek bądź z makreli.
        Szkoda mi bo się nastawiłam a teraz z kilogram hummusu pójdzie do kosza, bo po prostu nikt nie chce tego jeść.

        • admin admin pisze:

          rozumiem – hummus to specyficzne danie – ma swoich zwolenników i przeciwników. Mam nadzieję że nie zniechęci się PAni i skorzysta z innych przepisów. Dziękuję za komentarz :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel