Chlebek MOCY z komosy ryżowej

Kiedy pokazałam Wam na moim Instargam Stories eksperyment dotyczący tego chlebka wywołam wielkie poruszenie. Uwielbiam jak tak reagujecie i domagacie się przepisu. Ta receptura nie dawała mi spać. Chodziła za mną od kiedy zrobiłam chleb z kaszy gryczanej – chciałam spróbować z innym ziarnem i do tego celu wybrałam Quinoe czyli komosę ryżową.  To był  idealny wybór. Chlebek jest wilgotny, ma cudowny orzechowy smak i wyjątkową teksturę. Ważne jest aby całości tak dokładnie nie miksować niech gdzieniegdzie przedzierają się całe ziarna komosy. Cudownie smakuje podprażony na patelni, podany z guacamole.

Przepis ten nadaje się dla vegan, osób na diecie bezglutenowej. Nie zawiera jajek i orzechów.

Ziarna komosy zawierają dużo wysokiej jakości białka roślinnego, komplet aminokwasów, ułatwiają przyswajanie się wapnia. Są źródłem metioniny – aminokwasu, który poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Ponad to obniżają poziom cholesterolu, wspomagają pracę układu krążenia, zmniejszają ryzyko miażdżycy i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Tyle wartości w tym chlebku MOCY – spróbujcie sami!

Chlebek MOCY z komosy ryżowej



Ilość porcji: 12-15 kromek
Czas przygotowania: 10 minut + noc namaczania
Czas pieczenia: 90 minut
Czas całkowity: 12 godzin

Składniki:

  • 250 g komosy ryżowej
  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej*
  • 60 g nasion chia
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • ½ cytryny
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka łuskanych nasion słonecznika

Przygotowanie:

  1. Komosę ryżową wraz z kaszą gryczaną umieścić w misce i zalać dużą ilością wody. Dodać kilka kropli soku z cytryny, wymieszać i włożyć na noc do lodówki aby aktywować ziarna.
  2. Nasiona chia umieścić w misce i zalać połową szklanki wody podanej w przepisie i odstawić aby uzyskały konsystencję żelu. Można je również przygotować dzień wcześniej.
  3. W dniu pieczenia odcedzić zalane ziarna komosy i kaszy tak aby usunąć całą wodę (najlepiej docisnąć do sitka).
  4. Do misy malaksera włożyć odcedzone ziarna, namoczone ziarna chia.
  5. Dodać pozostałą połowę szklanki wody, olej rzepakowy, sodę, sok z połowy cytryny i sól.
  6. Całość miksować około 2-3 minuty aż wszystkie składniki się połączą.
  7. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10 x 20 cm. Z góry wyrównać ciasto i oprószyć pestkami dyni i słonecznikiem.
  8. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 º C na 90 minut piec tak długo, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.  Wystudzić ciasto przez 30 minut w foremce, następnie wyjąć i się delektować.

MOŻLIWOŚCI:

  • chlebek można wzbogacić o dowolne orzechy, zioła lub nasiona
  • nasiona chia można zamienić siemieniem lnianym lub babką płesznik
  • olej rzepakowy można zamienić na oliwę z oliwek
  • zamiast komosy ryżowej można użyć kaszy gryczanej niepalonej lub kaszy jaglanej – tą warto przed namoczeniem uprażyć.

* można użyć 300 g komosy ryżowej wtedy należy pominąć 50 g kaszy gryczanej niepalonej – ja dodałam kaszy gryczanej gdyż brakło mi Quinoa.







15 Responses

  1. Leszek pisze:

    Super przepis :) Na pewno wypróbuję. Cieszę się, że jest ktoś taki jak Ty, kto przestrzega wyboru oleju w zależności od punktu dymienia.

    • admin admin pisze:

      Leszek dziękuję za miły komentarz :) nie jestem perfekcyjna ale staram się aby jedzenie jak najwięcej dawało naszemu ciału :)

  2. @mum_ewka_konewka pisze:

    Bomba!!!! Dziękuję! Jutro robię 😁

  3. Nat pisze:

    Kingo -może to głupie pytanie, nie mam malaksera czy w takim razie mogę masę wymieszać blenderem ręcznym, czy lepiej mikserem? Dziękuję za info :)

  4. Kornelia pisze:

    Witam,nie moge kupić nigdzie kaszy gryczanej niepalonej mam białą moze być ??

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel