Chleb z kaszy – Moc Wartości

Cały czas szukałam dla siebie chleba idealnego! Znalazłam coś absolutnie powalającego. Zacznę od tego, że zawsze miałam problemy z chlebami pełnoziarnistymi, a to za dużo nasion, a to za dużo mąki. Dziś przedstawiam Wam coś absolutnie wyjątkowego – chleb z kaszy – Moc Wartości – chleb bez grama mąki. Wystarczy 2 godziny przed przygotowaniem namoczyć kaszę gryczaną niepaloną, aby w ekspresowym tempie przygotować to cudo.
Jestem pewna, że przypadnie Wam do smaku :)

Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy pod względem składu i proporcji kwasów tłuszczowych wypada spośród całej gamy dostępnych olejów roślinnych najkorzystniej w odniesieniu do zaleceń żywieniowych.
Olej rzepakowy to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów omega-3 oraz idealna z punktu widzenia żywieniowego proporcja między kwasami omega-6 a omega-3, wynosząca 2:1.
Do tego ma jeszcze dobre właściwości wypiekowe.
Dlatego nie żaden inny, ale właśnie ten olej stosuję do mojego Chleba z kaszy.

 

Chleb z kaszy - Moc Wartości



Ilość porcji: 12 - 15 kromek
Czas przygotowania: 10 minut + czas oczekiwania
Czas pieczenia: 90 minut
Czas całkowity: 100 minut

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • ¼ szklanki nasiona chia
  • 1 szklanka wody – (wykorzystanie: w jednej połowie moczyć nasiona chia, a drugą połowę wykorzystać do połączenia masy malakserem)
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki soli morskiej himalajskiej
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie:

  1. Zanurzyć kaszę w dużej ilości zimnej wody przez 2 godzin. Nasiona chia w ½ szklanki wody na ten sam czas.
  2. Rozgrzać piekarnik do 160°C z funkcją termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Odcedzić kaszę na sicie i umieścić w malakserze, dodać chia, ½ szklanki wody, olej, sodę, oregano, bazylię, sól morską i sok z cytryny. Całość miksować 3 minuty (ma mieć konsystencje ciasta).
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 1 ½ godziny do momentu kiedy w dotyku lekko odbija się po naciśnięciu palca.
  5. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 30 minut. Chleb powinien być lekko wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz.

UWAGA:

  • przechowywać zawinięty w lodówce przez okres do 1 tygodnia – można również zamrozić na okres do 3 miesięcy
  • podawać najlepiej cienkie kromki opieczone w tosterze na złoty kolor
  • taki chlebek ze smakiem można maczać w oleju rzepakowym z dodatkiem przypraw i zjadać bez dodatków







50 Responses

  1. Iwona C. pisze:

    Hej Kingo – czyli wody do chleba idzie tylko 1/2 szklanki? Już namoczyłam kasze i nasionka chia, dziś zrobię ten chlebek :).

  2. Julita pisze:

    Czym mozna zastąpić chia ?

  3. Julita pisze:

    Tak mi się właśnie wydawało :)

  4. WhyZa pisze:

    Istnieje wiele zupełnie odmiennych opinii o oleju rzepakowym, ale ja nie o tym. Jaką rolę pełni tutaj ten olej? Czy można go zastąpić np. kokosowym?

  5. Kasia pisze:

    Witam :)
    Kingo, mam pytanie odnosnie pieczenia, czy dla efektu bardziej chrupiacej skorki mozna wrzucic do piekarnika dodatkowo naczynie z woda albo kostkami lodu? I piec w funkcji „hydropieczenie” :) pieke tak od kilku lat swoj standardowy chleb fitness (inne rowniez) i wychodzi super. Ale wole zapytac autorke przepisu :) jesli tak, to napisz prosze jaka temp ustawic? O 10C wyzsza niz podana w przepisie? Pytam bo w moim piekarniku hydropieczenie jest bez termoobiegu :)
    Pozdr

    • admin admin pisze:

      Kasiu nie próbowałam tego chleba piec w inny sposób. Myślę że spokojnie możesz spróbować metody z wodą, jeżeli nie masz pieca z termoobiegiem to tak jak piszesz temperatura musi być wyższa o 10C :) koniecznie daj znać jak spróbujesz :) jestem ciekawa :) aaaa i bardzo interesuje mnie Twój przepis na chleb fitness

  6. Agata pisze:

    Wspaniały przepis! A czy dla urozmaicenia można zamienić kaszę gryczaną na inną? Pozdrawiam ciepło :)

  7. kasia pisze:

    Chleb jest przepyszny!!! Szczegolnie z „pesto”miętowo-romarynowym :)
    Jednak, jak będę go piec następnym razem, to dodam tylko jedną łyżeczkę soli (praktycznie jej nie używam i jest dla mnie za bardzo wyczuwalna…). Pozdrawiam :*

  8. Ada pisze:

    Można zamiast kaszy dodać mąki gryczanej? Musze zainwestować w blender ale póki nie mam to nie mam jak tej kaszy zmielić.

  9. Najlepszy chleb jaki jadłem z tych BG. Uwielbiam!

  10. Bianka pisze:

    Witam,
    A z kaszy gryczanej prażonej nie może być? w sensie, dlaczego nie?;)

    • admin admin pisze:

      ponieważ kasza niepalona ma lepszy smak akurat w tym wypieku. Namoczona kasza prażona jest mdła i nie będzie takiego efektu jaki jest zamierzony.

  11. Bianka pisze:

    A z kaszy gryczanej prażonej nie może być? w sensie..dlaczego nie?;)

  12. Agata pisze:

    Wlasnie skonczyl sie piec chlebek, niestety wyszedl zakalec. Czy piecze sie go na termoobiegu?

  13. Marta pisze:

    Witam,

    A czy do wyrobienia chlebka konieczny jest malakser? Mam blender reczny I mikser – czy moge ktoregos z nich uzyc wzamian za malakser? Jaka jest tu jego funkcja? Wymieszanie czy rozdrobnienie kaszy?
    Zakochalam sie w tym przepisie, ale nie chce kupowac dodatkowego sprzetu :(

  14. Agata pisze:

    Hi, czy kaszę gryczaną można zastąpić dla ułatwienia mąką gryczaną? :-)

  15. Magdalena pisze:

    Dziekuje ze przepis.Najlepszy chleb jaki to dej pory upieklam:-) Zagosci u nas na stale.Jutro pieke kolejny bo ten juz prawie zjedzony przez domownikow:-) dzieki serdecznie za przepis.

    • admin admin pisze:

      Bardzo się cieszę :) własnie dzisiaj przeprowadziłam eksperyment z komosą ryżową do chleba i zdradzę że już wkrótce pojawi się kolejny przepis na zdrowy chlebek :)

  16. Magdalena pisze:

    Kolejnym razem dodoam jednak tylko 1 lyzeczke soli :-) Smakuje wysmienicie z avocado posypanym czarnuszká PYCHA :-)

  17. Gosia pisze:

    Chlebek w smaku przepyszny ale niestety zrobił mi się zakalec☹️ Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Piekłam 1,5 h. Może powinnam dłużej moczyć kasze? Nic to… dziś próbuje jeszcze raz. 🤓

    • admin admin pisze:

      Gosiu a jak długo moczyłaś kaszę? I czy dobrze ją odcedziłaś?

      • Gosia pisze:

        Moczyłam równe 2 h ale przypuszczam ze dałam zbyt zimna wodę i być może słabo odsaczylam. Zrobiłam chlebek jeszcze raz na drugi dzień naprawiając swoje prawdopodobne błędy i wyszedl😀😀😀 Jest pyszny! Następnym razem spróbuje z komosy ryżowej.😊 Uwielbiam Twoje przepisy!

      • Ewa pisze:

        mi też wyszedł zakalec, po namoczeniu 2h, odcedziłam – ale nie płukałam – może trzeba było płukać…? Czy szkopuł w tym odcedzaniu, by cierpliwie poczekać by cała gęsta woda spłynęła?

  18. Matka Polka pisze:

    Dzień dobry, piękna strona, pyszny przepis. Czy myślała Pani o przygotowaniu przepisów w pdf (żeby była ikonka do wydruku)? Pozdrawiam serdecznie, Matka Polka

  19. glory pisze:

    Witam, upiekłam chleb – jest mega. Czy trzeba go przechowywać w lodówce? Jeśli tak, to czym ma by owinięty (papier, ściereczka)?

  20. Asia pisze:

    Świetny jest chlebek gryczany, który powstaje poprzez dłuższe moczenie kaszy gryczanej. Dzięki czemu otrzymujemy smaczny, zdrowy, pięknie wyrośnięty chlebek, który składa się z zaledwie 3 składników; kasza, sól i woda + ewentualnie dla kombinacji smakowych rożne zioła i posypki. Podobnie jak u Pani w przepisie również fajnie wychodzi w kombinacji z komosą. Pani Kingo super jest Pani blog i super są przepisy:-)

    • admin admin pisze:

      Pani Asiu dziękuję za tyle miłych słów – tyle radości mi dają.
      Proszę zwracać się do mnie po imieniu i korzystać z tego miejsca ile się da :)

  21. Ewa pisze:

    mi też wyszedł zakalec, po namoczeniu 2h, odcedziłam – ale nie płukałam – może trzeba było płukać…? Czy szkopuł w tym odcedzaniu, by cierpliwie poczekać by cała gęsta woda spłynęła?

    • admin admin pisze:

      dokładnie – szkopuł w tym że należy dobrze odcedzić całość – na przyszłość można spróbować podciągnąć temperaturę o 10 C

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel