Wegański gulasz z pieczarek

Pieczarki mają swoich zwolenników jak i przeciwników – ja zdecydowanie należę do tych pierwszych. W mojej lodówce zawsze jest dla nich miejsce. W ostatniej „smacznej bitwie”  którą prowadzę na moim FP  trwała walka pieczarek z daktylami.  Była ona tak zacięta, że postanowiłam aby oba produkty miały swoje dedykowane przepisy.

Zaczynamy od pieczarek i genialnego gulaszu z nimi w roli głównej. Niesamowicie rozgrzewający, prosty i pyszny. Z dodatkiem szpinaku i soczewicy. Zapraszam Was na moje jesienne danie.

Wegański gulasz z pieczarek



Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: --------
Czas całkowity: 45 minut

Składniki:

  • ½ szklanki czarnej soczewicy Beluga
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 200 g szpinaku
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • szczypta gałki muszkatołowe
  • świeży koperek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Czarną soczewicę wypłukać na sicie, zalać szklanką gorącej wody i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30-40 minut, aż zmięknie i wchłonie cały płyn.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy i obsmażyć na nim pokrojone w talarki pieczarki – tak aby nabrały złotego koloru.
  3. Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę, i wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę.
  4. Szpinak umyć, pokroić w paski i dodać do grzybów wraz z sosem sojowym. Całość doprawić płatkami chili i gałką muszkatołową.
  5. Wszystkie warzywa zalać bulionem i zagotować. W odrębnej miseczce wymieszać mleko ze skrobią kukurydzianą. Miksturę dodać do grzybów – zagotować i czekać aż zgęstnieje. (Jeżeli całość jest za rzadka należy dodać kolejną łyżeczkę skrobi wymieszaną z odrobiną mleka. Jeżeli całość jest za gęsta dodać odrobinę mleka lub bulionu).
  6. Gulasz wymieszać z ugotowaną soczewicą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz świeżym koperkiem.







31 Responses

  1. Marta pisze:

    Czy można zamienić niektóre produkty: czarną soczewicę na inną , mleko migdałowe na zwykłe? A sos sojowy oraz skrobię pominąć ?
    Pozdrawiam :)

    • Tomasz pisze:

      Z całym szacunkiem, ale zamiana tych produktów zmieni całkiem smak. Brak sosu sojowego również (spokojnie, jego smak jedynie dopełni całość, a nie będzie na pierwszym miejscu). Brak skrobi nie zagęści potrawy. Użycie mleka krowiego sprawi, że potrawa nie będzie wegańska. Zatem powstanie inny przepis. Zatem czy warto?? pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      Marto soczewicę czarną można zastąpić na inna np. czerwoną lub zieloną, fasole bądź ciecierzycę. Mleko migdałowe można zamienić na zwykłe. Sos sojowy polecam aby został. Można w inny sposób zagęścić całość – wystarczy około 1/2 szklanki usmażonych pieczarek i ugotowanej soczewicy bądź innych strączków zmiksować na gładko i dodać do całości, następnie zredukować nieco płyn. skrobię kukurydziana można zamienić na ziemniaczaną.

  2. zielenina pisze:

    też lubię pieczarki i często używam. Są bardzo zdrowe przy okazji :-) a gulasz fajny!

  3. Ela K. pisze:

    Bardzo ciekawy przepis, nie tylko dla vegan :) Czarna soczewica jest bardzo zdrowa, smaczna, nie rozgotowuje się tak jak czerwona. Zachęcające połączenie z pieczarkami. Trzeba wypróbować koniecznie. Przepiękne zdjęcia :)

  4. Basia pisze:

    mmm wygląda pysznie. ale mimo wszystko dodałabym tam trochę kurczaka 😉

  5. dominika_dikart pisze:

    Zastanawiałam się co zrobić na obiad. Na facebooku mignął mi Twój przepis. Nie jem mięsa ani nabiału, więc zainspirowalam się. Pozamieniałam jednak parę rzeczy: pieczarki brązowe na zwykłe, soczewicę czarną na brązową, mleko migdałowe na trochę rozwodnioną śmietanę ryżową. Użyłam też szpinaku mrożonego, ale za to dałam 500 ml wody zamiast 700. Nie miałam skrobi kukurydzianej więc użyłam mąki kukurydzianej. Nie mogłam zagęścić tego sosu! Ale wyszło pyszne :)

    • admin admin pisze:

      Dominika cieszę się że finalnie danie się udało :) mąka kukurydziana nie zagęszcza tak jak skrobia – można też tą kukurydzianą zastąpić skrobią ziemniaczaną.

  6. Ela K. pisze:

    Zrobiłam ten gulasz. Inspiracją był nowo zakupiony żeliwny garnek. Potrawa wyszła przepyszna. Jako wegetarianka, niekoniecznie veganka, dodałam śmietankę 30% zamiast mleka migdałowego. Wprawdzie kolor tej potrawy może kogoś odstraszać, czarna soczewica i brązowe pieczarki powodują że kolorek jest ciemny, ale smakuje wyśmienicie. Polecam :)

  7. Agusia Wisienka pisze:

    Moje danie nie wyszło tak ładne wizualnie jak na zdjęciu, ale było pyszne. Dałam mleko kokosowe zamiast migdałowego. Pozdrawiam :)

  8. Madzia pisze:

    Gulasz przepyszny:) zamiast soczewicy dałam kasze gryczaną do tego ogórek kiszony i wyszedł pyszny obiadek:) dziękuje

  9. Iwona pisze:

    Ja dodałam zamiast szpinaku pak choi, zobaczy,y jak wyjdzie, pachnie wybornie :)

  10. ewa pisze:

    Zrobione! :) Bardzo dobre. Beluga mi już jakiś czas leżała w szafce więc przepis spadł mi z nieba.
    Dziękuję jak zwykle za pyszne propozycje :)

  11. Marta pisze:

    wczoraj robiłam i wyszła mi bardziej zupa niż gulasz ale dałam pewnie za dużow wywaru (robionego wg Twojego przepisu i powiem szczerze że wyszedł gienialny i ma piekny kolor :) )a nie chciałam też dawać jakoś specjlanie dużo skrobi ziemniaczanej (kukurdzinej obecnie nie mam). Nie dodałam sosu sojowego bo okazało się że go nie ma w szafce a robiąc zakupy byłam przekonana że jest. Ale mimo tego gulasz w postacu gęstej zupy 😉 wszedł super, więc pewnie z sosem sojowym będzie jeszcze lepsze :D. Pozdrawiam Cie i na pewno wypróbuje jeszcze nie jeden Twój przepis

  12. Ewelina pisze:

    Wygląda obłędnie i z pewnością tak smakuje!
    Już nie mogę się doczekać aż jej spróbuję!
    Dobrze, ze jesteś!

  13. Asia pisze:

    Czy można dodać innych grzybów – np. maślaków?:)

  14. Malaczarnak pisze:

    Właśnie zrobiłam 😊 dodałam tylko polędwiczke wieprzowa bo mój bez miesa ani rusz. Wyszlo pyszne 😊 jutro do pracy idealne danie ☺

  15. Joanna pisze:

    Genialny gulasz. Chyba ostatnio FB przypomniał przepis i skusiłam się. Powoli wychodzimy z mężem (dla niego to cios:) ) z mięska i takie przepisy są wprost niezastąpione.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel