Pożywne ciasto owsiane

Przygotowałam dla Was przepis ekspresowy. Wystarczy tylko, że zmiksujecie wszystkie składniki na ciasto i wymieszacie wszystkie składniki na wypełnienie. Oszczędność czasu, bogactwo smaku. Pożywne ciasto owsiane wypełnione owocami. Często kroję je w podłużne kawałki i traktuję jak zdrowe batony. Zabieram ze sobą w podróże. Często sięgam po nie na szybkie śniadanie lub po prostu podaję gościom do kawy. Lubię takie przepisy, które zawsze się udają, smakują i tak szybko znikają.

Pożywne ciasto owsiane



Ilość porcji: 12 -14 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Czas całkowity: 35-40 minut

Składniki:

Składniki na spód:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka płatków migdałów
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 banany
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 miarka odżywki białkowej*

Składniki na wypełnienie:

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ¼ szklanki płatków migdałów
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • 1 szklanka mrożonych owoców (ja dodałam borówki)
  • ¼ szklanki mleka kokosowego
  • ¼ łyżeczki cynamon

*można zamienić na: konopie łuskane, mąkę owsianą w proporcji 2 łyżek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Formę o wymiarach 10 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na spód umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładkie ciasto przez kilka minut (można też zrobić to za pomocą blendera)
  3. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i włożyć do piekarnika na 10 minut.
  4. Przygotować wypełnienie poprzez wymieszanie łyżką wszystkich składników w misce.
  5. Masę przełożyć równomiernie na podpieczony spód, lekko ją do niego dociskając. Piec kolejne 15 minut.







17 Responses

  1. lisek pisze:

    „1/4 cynamonu”
    ale czy łyżeczki?
    Przepis brzmi wspaniale, na pewno wypróbuje <3

  2. Izabela pisze:

    1/4 szklanki cynamonu? 😃 właśnie piekę 😉

  3. k. pisze:

    upiekłam dzis i niestety „zakalec na palec”;/
    Podejrzewam, ze to dlatego, ze zamiast mleka kokosowego dalam 1/4 szklanki mleka sojowego. Chociaz to mleko „wciagnely” platki wiec nie powinno sie tak stac. Moze macie jakies pomysly?

  4. Ciasto wygląda fantastycznie. Uwielbiam zdrowe słodkości. Pycha.

  5. kasia pisze:

    Dobry wieczór, niedawno wyciągnęłam ciasto z piekarnika (blog i książka jest dla mnie inspiracją, niestety tak już mam, że zawsze muszę zrobić coś po swojemu: użyłam płatków owsianych b/g błyskawicznych, zamiast płatków migdałowych- kokosowe, zamiast owoców mrożonych- suszone śliwki i morele, a zamiast 1/4 mleka kokosowego- 3/4 puszki gęstego mleczka kokosowego), wyszło PRZEPYSZNE! zwarte i wilgotne, żaden zakalec. Przepis łatwy, prosty i przyjemny, na prawdę godny polecenia ! Dziękuję.

    • admin admin pisze:

      Kasiu dziękuję Ci bardzo :) za ten komentarz! Też tak mam że często wszystko robię po swojemu wtedy dopiero wychodzą najlepsze kombinacje.

  6. Hanula pisze:

    Kinga myślisz ze z płatkami jaglanymi tez wyjdzie?

  7. edyta pisze:

    Właśnie przeglądam pani przepisy i ten „brzmi” cudownie.niestety nie mam mleka kokosowego, czy można czymś zastąpić?

  8. @mum_ewka_konewka pisze:

    Ten przepis zaskoczył mnie swoją łatwością w przygotowaniu i smakiem. Robiąc cokolwiek z płatków owsianych zawsze pali mi się w głowie „nuuuda” ale jak zwykle w Twoich przepisach nie ma o tym mowy! Bo ciasto wyszło…idealne 😍 Ja zjadłam z koleżanką do kawy, a mąż zabrał do pracy w postaci batonów. Dziękuję 😘😘

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel