Kasza owsiana na słodko

Długo szukałam jej w naszych sklepach. Popularna w innych krajach pod nazwą steel-cut oats u nas dopiero co odkrywana – kasza owsiana cięta/łamana. Idealna zimową porą gdyż ma właściwości rozgrzewające organizm, poprzez pobudzenie krążenia krwi. Ponadto wzmacnia serce, obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwnowotworowo, pobudza trawienie. Działa uspokajająco – kasza owsiana jest bogatym źródłem potasu, selenu i cynku dlatego między innymi poprawia samopoczucie w stanach wyczerpania nerwowego i osłabienia. Zawiera więcej antyoksydantów niż inne rodzaje kasz. Pod względem zawartości przeciwutleniaczy przewyższa większość warzyw, owoców i zbóż. Bogata w węglowodany złożone, białko i błonnik oraz minerały i witaminy.

Kasza owsiana to coś podobnego do owsianki jednak moim zdaniem jest znacznie lepsza poprzez teksturę i orzechowy smak. Lubię wersję bardziej grudkowatą, jeżeli przepadasz za bardziej kremową wystarczy gotować ją dłużej. Od jakiegoś czasu to moje ulubione, zimowe śniadanie. Jedyna wada ta długość gotowania – należy uzbroić się w cierpliwość i poświęcić jej 30 minut. Jest i na to sposób wystarczy nocą zalać kaszę wodą lub mlekiem a rano tylko gotować przez 10 -15 minut. Polecam Wam takie powitanie dnia.

Kasza owsiana na słodko



Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: -----
Czas całkowity: 20 minut

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy owsianej
  • 1½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki płatków kokosa
  • 2 łyżki żurawiny
  • dowolny świeży owoc (u mnie melon)

Przygotowanie:

  1. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów i kokosa aż nabiorą złotego koloru.
  2. Kaszę owsianą przepłukać na sicie. Włożyć do garnka wraz z olejem kokosowym, mlekiem, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym. Gotować na małym ogniu aż wchłonie cały płyn około 15 – 20 minut. Odstawić pod przykryciem na kolejne 5 – 10 minut.∗
  3. Kaszę przełożyć do miseczek – polać syropem klonowym, posypać podprażonymi płatkami i udekorować dowolnymi, świeżymi owocami.

UWAGA!

∗ Kaszę owsianą gotujemy w stosunku 1 szklanka kaszy 3 do 4 szklanki płynu. Im mniej płynu tym kasza jest bardziej wyczuwalna, twarda. Natomiast im więcej płynu dodamy zaczyna przypominać kremową owsiankę.

Im dłuższe gotowanie kaszy owsianej tym bardziej przypomina tradycyjną owsiankę.

 







Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel