Brownie z burakami

Wiem jak kochacie fit słodycze, wiem również że przepadacie za czekoladą. Dziś  dla Was przepis ekstremalny. Przepis niezwykle prosty i smaczny.  Brownie z buraków na mące kokosowej. Buraki niesamowicie nawilżają całe ciasto, a kawałki gorzkiej czekolady przyjemnie rozpływają się w ustach. Jeżeli lubisz mocno słodki smak już teraz polecam Ci dodać więcej cukru. Jeżeli teraz jesteś nie pewny co do buraków gwarantuję Ci, że nie są mocno wyczuwalne w cieście – zdecydowanie smakiem dominuje czekolada i kokos. Dalej się boisz? Nie rezygnuj! Wypróbuj ten przepis i zastąp warzywo np. dwoma bananami lub startymi jabłkami. Nie masz mąki kokosowej? Zrób ją sam miksując na pył wiórki koksowe. Teraz już nie masz wymówek!

 

 

Brownie z burakami



Ilość porcji: 16-18 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Czas całkowity: 40 minut

Składniki:

  • 4 małe ugotowane buraki
  • 3 jaja
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • ¼ szklanki kakao
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki mąki kokoswej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej 70%
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę o bokach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i cukier umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę.

  3. Mąkę koksową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą. Dodać do masy z burakami.

  4. Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Piec przez 25 minut. Przed krojeniem pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem







83 Responses

  1. Kasia pisze:

    Kinga a czy mozna to zrobic na normalnej mące? Nie przepadamy za smakiem kokosu…

  2. Maja pisze:

    mmmmmm, wygląda smakowicie? A czym zastąpić cukier? miodem? :-)

  3. marta pisze:

    Tabliczka czekolady tzn. 100g?

  4. Mariola pisze:

    Pięknie wygląda. Składniki też fejne, a bez czekolady wyjdzie? Kakao zamienie na karob ale z czekolada problem;(((?

  5. Ewelina pisze:

    Hej czym mozna zastapic jajka??pozdrawiam
    Serdecznie

    • admin admin pisze:

      jajko możesz zastąpić 1 bananem lub na na każdą ilość 1 jajka w przepisie przypada 1 łyżka siemienia lnianego namoczona w 3 łyżkach ciepłej wody

  6. Kamila pisze:

    Czy mogą być już takie gotowe ugotowane buraki np. z Lidla?

    • Paulina pisze:

      Dokładnie mam takie samo pytanie czy takie gotowe,ugotowane buraki ze sklepu beda ok ? A i nie mam maki kokosowej jaki moze byc inny zdrowy zamiennik??pozdrawiam

      • admin admin pisze:

        tak -ugotowane buraki ze sklepu będą ok – te takich używam :)
        zamiast mąki kokosowej możesz użyć 1 szklanki mąki pszennej razowej lub tej samej proporcji mąki migdałowej
        Ps. mąkę kokosową możesz przygotować sama miksując wiórki koksowe w młynku do kawy :)

    • admin admin pisze:

      kochana użyłam dokładnie tych samych :*

  7. Leo pisze:

    Nie mogę jeść czekolady, ale mogę kakao.
    Czy dałoby radę zastąpić czekoladę olejem kokosowym i kakao?

  8. Beata pisze:

    NIe udało się mojego brownie przelać do formy . Raczej przekładać łyżką jak bardzo mokry piasek . Upiekłam bardzo smaczne choć nic nie wyrosło . Co mogło pójść nie tak? Zbyt małe jajka?

    • admin admin pisze:

      za mały burak lub jajka :) przyczyną może też być za dużo mąki kokosowej – mąka koksowa jest bardzo chłonna dlatego jej duża ilość powoduje sypkość :)

  9. Marta pisze:

    Cześć Kinga:)
    W przepisie zamiast buraków użyłam dynii i cukier kokoswy, a nie trzcinowy (akurat to było na stanie;)) i brownie wyszło niesamowicie czekoladowe…Przepyszne! Znajomym najbardziej smakowało z domowymi powidłami. Następnym razem wypróbuję oryginał z buraczkami:) Dziękuję za kolejną inspirację. Pozdrawiam,
    Marta

  10. Efflee pisze:

    Kinga moje ciasto juz w piekarniku od 25 min i nadal jakby surowe a ponadto pomimo dodania składników w podanych roporcjach czerwone 😱😉😉

  11. kinga pisze:

    Witam,
    czy mogę użyć mąki ryżowej? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

    • admin admin pisze:

      można użyć mąki ryżowej ale dobrze byłoby ja połączyć z mąką ziemniaczaną gdyż sama w sobie powoduje że ciasto będzie sypkie.
      A więc 1/2 szklanki maki ryżowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Jeżeli ciasto byłoby za rzadkie należy dodać więcej mąki ryżowej – konsystencją ma przypominać budyń :)

  12. AGrafka3 pisze:

    To może by tak zważyć te buraki i po problemie?

  13. AGrafka3 pisze:

    To może by tak zważyć te buraki i po problemie ?

  14. iza pisze:

    Ciasto od 25 min w piekarniku a nadal jakby surowe, tylko po bokach się zapiekło, co poszło nie tak?

  15. SANDRA pisze:

    Miazga! Zrobiłam, wyszło przepyszne! Zamiast 3jajek przez pomyłkę dałam 4 + tylko połowa czekolady i łyżeczka cukru kokosowego. Przepyszne :)\ Zastanawiam się tylko jak z przechowywaniem? Poza lodówką czy w lodówce?
    Pozdrawiam

  16. Agnieszka pisze:

    Droga Kingo :)
    A czy można czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i takową zmieszać z masą buraczano-jajeczną, a na koniec połączyć ją z mąką kokosową wymieszaną z proszkiem?
    Nie jestem pewna co do brownie z kawałkami czekolady, chyba za bardzo przyzwyczajona jestem do tradycyjnego. Ale przepis chcę na pewno wypróbować. Buraki już czekają ;D
    Pozdrawiam:)

    • Agnieszka pisze:

      PS. Ciężko mi określić czy 4 małe będą się równały 3 większym – aby mieć pewność że użyję tyle ile Ty. Ile gram buraków powinno być? 450 g będzie ok? (tj.3 średnie buraki).

      • admin admin pisze:

        Aga tak jak piszesz ok 450 g – oczywiście jeżeli będzie ich mniej tzn 400 g też Brownie się uda – jeżeli więcej wystarczy dodać więcej mąki kokosowej o 1-2 łyżek

    • admin admin pisze:

      Aga spokojnie możesz tak zrobić – polecałabym jednak dodać więcej mąki koksowej o 1 -2 łyżki.
      Ps. koniecznie daj znać czy się udało :)

      • Agnieszka pisze:

        Dziękuję za podpowiedzi :) Jednak nie kombinowałam z czekoladą w kąpieli wodnej, a dałam drobno pokrojoną jak Ty 😉 Pychotka! Najlepsze chwilę po upieczeniu 😉 Na drugi dzień smak przechodzi mąką kokosową, ale to nie przeszkadza w znikaniu Brownie 😀

  17. Ilona pisze:

    Hej,

    zrobiłam. W thermomixie (ale przyznam szczerze, że nie wyobrażam sobie robic tego ciasta bez niego, chyba że ktos ma dobry mixer do zmielenia burakow) Dałam 500g buraków, zmieliłam w thermomixie wiórki kokosowe(ponad pół szklanki), 3 jajka i reszta jak w przepisie. Brownie wyszło wilgotne, czekoladowe, buraki niewyczyuwalne, pyszne!
    Polecam

    • Ilona pisze:

      a, zapomniałam dopisać że piekłam 35minut i ciasto było w sam (180stopni, termoobieg), ale to juz zapewnie zalezy od rodzaju piekarnika.

    • admin admin pisze:

      Ilona bardzo się cieszę :) ufffffff kilka osób miało problem z konsystencją i już martwiłam się że z przepisem jest coś nie tak :)

  18. Kita pisze:

    Czy mąke kokosową mogę zastąpić zytnia? :)

  19. Kita pisze:

    Albo owsianą?

  20. Przygotowałam na nowy rok takie brownie i byłam w szoku że ciasto z burakiem może być takie dobre :) Ominęłam tylko rodzynki bo nie przepadam, ale na prawdę pychaaa

  21. Aniutka pisze:

    Ciasto jest mega!, po upiczeniu przetrwało dwie godziny😊 Jest porostu pyszne😊

  22. Asia pisze:

    Ciasto wyśmienite! Zrezygnowałam z rodzynek i czekolady w cieście. Gorzką 70% czekoladę z pomarańczą rozpuściłam w kąpieli wodnej i polałam brownie. Posypałam jagodami goji. PYCHA ! ! ! :)

  23. Yo-anna pisze:

    To ciasto jest przepyszne:):):) i robi się go super szybko. Mój 1,5 roczny synek zajadając je robił tylko krótkie przerwy na powiedzenie „mniam mniam”. Bardzo się cieszę, że tu zawitałam. Wspaniały blog, zostaję na dłużej :)

  24. Karola pisze:

    Witam, chciałam zapytać jaką inną mąką można zastąpić mąkę kokosową? Pozdrawiam

  25. Ema pisze:

    Wyszlo pysznie:) Dzieki za bardzo fajny przepis!

  26. Ewelina pisze:

    A czy mogą być buraczki upieczone w piekarniku w folii? Akurat takie mam na stanie😊

  27. Wiola pisze:

    Jeju to ciasto jest nieziemsko pyszne😊 Jeszcze dobrze nie wystygło, a ja już zjadłam dwa kawałki i wciąż nie mogę się oprzeć😍 Ja i mój mały trzylatek zwariwalismy na punkcie Twoich potraw👍

    • admin admin pisze:

      wspaniale tak się cieszę czytając takie słowa :) całuski dla Was :*
      Dzięki za wypróbowanie i komentarz :*

  28. Maja pisze:

    Nie polecam. Lepiej zjeść mały kawałek prawdziwego brownie niż to buraczane. Siedziało wiecu 15 min dłużej a i tak jakby nie dopieczone.

    • admin admin pisze:

      Przykro mi, że przepis nie sprostał Twoim oczekiwaniom. Dziękuję za komentarz i polecam inne przepisy :)

  29. Naat pisze:

    Po 25 minutach ciasto całkowicie miękkie nie zrobione help!

  30. Anna pisze:

    Bardzo fajne brownie delikatne , zrobiłam z 300 g buraczków ..5 małych szt, i mąki owsianej i większa blaszka 45 minut piekłam , no cos dobrego do kawy ;)pytanko na jaką wysokośc wychodzi z blaszki 20 na 20 … 😉

  31. Ewelina pisze:

    Hej! Kupiłam właśnie Twoja książkę- piękne zdjęcia, cudowne przepisy, garść przydatnych informacji, ale… brakuje mi kaloryczności każdego z ciast….:(( jestem na diecie, jak większość kobiet:)) i nie wiem ile kcal ma dane ciasto czy baton… może masz gdzieś to wyliczone?

  32. Alina pisze:

    Przepis przetestowany. Niestety po 30 minutach nadal byl bardzo mokry, ale wzielam sie na sposob, wyciągnęłam z piekarnika i przełożyłam masę do foremek silikonowych do muffinow. Włożyłam do piekarnika na 25 minut.
    Muffiny wyszly.

  33. Sandra pisze:

    Brownie jest przepyszne:)Myślę,że 25 minut to trochę za długo dla mojego piekarnika,ale następnym razem będę bardziej pilnować;)Ciasto jest bardzo wciągające,no ale na szczęście fit:P Rodzynki pasują idealnie:* Zdecydowanie do powtórzenia:)

  34. Monika pisze:

    Zamiast mąki kokosowej dodałam zmielony kokos oraz mąkę kukurydzianą, a także parę kropli aromatu pomarańczowego. Zrobiłam w formie muffinkowej, wyszło super!

  35. Ewa pisze:

    Kinga,
    następnym razem kiedy będziesz robiła brownie, zważ proszę buraki.
    Moje ciasto nie wyszło. Sądzę że chodzi właśnie o wagę buraków.

  36. Pati pisze:

    Czy mogę wykorzystac pulpę z buraczkow ktora zostala mi po wyciskaniu soku ?

  37. Kasia pisze:

    Niestety mokre wyszło :-( i smak buraka czuć :-( cos chyba nie tak zrobiłam

  38. Benia pisze:

    Dobry wieczór :)
    jakimi mąkami i w jakich proporcjach można zastąpić mąkę kokosową? Dziękuję 😉

  39. Del pisze:

    Myślałam o tym aby zrobić te ciasto w wersji sernik-brownie. Warstwa serowa twaróg + jogurt naturalny+ słodzidło + wiórki kokosowe.
    Pytanie czy lepiej najpierw podpiec brownie (jeśli tak to ile?) i wtedy wyłożyć masę serową i dopiec kolejny czas? czy wyłożyć na surowe?

    • admin admin pisze:

      można spokojnie masę serową wyłożyć na surowe brownie – może wystąpić konieczność wydłużenia pieczenia o 5-10 minut

      • Del pisze:

        dziękuję bardzo za informację :) ciasto zrobione i wyszło dobre, chodź lekko czuć jednak buraka, ale mi to nie przeszkadza. Zwłaszcza, że jest to super zdrowe i mało kaloryczne, a przy tym słodkie. Dodatek masy serowej wyszedł fajnie, chodź trochę mogłam zrobić jej więcej. Piekłam +10 minut.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel