Szaszłyki nadziewane na rozmaryn z pastami

Lato to dla mnie zdecydowanie potrawy z grilla. Jedynie w mocny upał oszczędzam Adama i nie musi rozpalać paleniska. Każdy nasz obiad to grillowa uczta, natomiast  w weekendy, kiedy tylko jesteśmy w domu wpada rodzina i znajomi. Zaskakujące jest to w jak bardzo szybki sposób znajdujemy powód do świętowania hucznego świętowania. Uwielbiam ten czas, tą moją „kuchnię polową”. Kiedy przewidziane jest dłuższe spotkanie :) na palenisku znajdują się ciasta – tak piekę ciasta na grillu i są fantastyczne! Postaram się przygotować też taki wpis. Jednak kiedy wszystko dzieje się spontanicznie przygotowuję kolorowe szaszłyki nabite na gałązki rozmarynu. Podaję z różnymi warzywnymi sosami i sałakami. Zresztą zobaczcie sami :)

Szaszłyki nadziewane na rozmaryn z pastami



Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut

Składniki:

  • 250 g rostbefu
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 1 słoik Ajwaru
  • 1 słoik Relish
  • 1 słoik Pidżur
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • długie gałązki rozmarynu bądź szpikulce

Przygotowanie:

  1. Warzywa i mięso umyć i osuszyć.
  2. W małej miseczce wymieszać oliwę, miód i sól i pieprz.
  3. Pokroić warzywa oraz mięso na równej wielkości kawałki.
  4. Z gałązek rozmarynu usunąć część igieł. Na każdą nadziewać na przemian mięso i warzywa.
  5. Każdy szaszłyk zanurzyć w marynacie, a następnie grillować przez 10-15 minut, obracając co kilka minut, aby zapewnić równomierne upieczenie.
  6. Szaszłyki podawać z pastami warzywnymi: Pindżur, Ajvar, Relish.







Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel