Zdrowe batony bez pieczenia

Pyszne święta to zdrowe święta. Dlatego przygotowałam fantastyczne batony bez pieczenia. Pełne zdrowych składników i świetnego smaku. Łatwość i szybkość wykonania tego przepisu sprawi, że będziecie po niego sięgać bardzo często. Dodam, że batoniki przechowywać można w lodówce tydzień czasu – przyznam, że u mnie jeszcze nigdy tak długo nie czekały :) Zawsze kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego – wybieram właśnie takie rozwiązanie.

 

Zdrowe batony bez pieczenia



Ilość porcji: 20 -24 porcji
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: -----
Czas całkowity: 30 minut

Składniki:

  • 1 szklanka masła orzechowego
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • ½ szklanki dowolnych bakalii
  • 1 tabliczka (100 g ) gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuścić masło orzechowe i olej kokosowy.
  2. Zdjąć z ognia i dodać miód oraz połamaną czekoladę. Poczekać aż wszystko się rozpuści i wymieszać do połączenia składników.
  3. Bakalie posiekać i wraz z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi oraz solą dodać do masy orzechowej. Całość wymieszać, a następnie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm.
  4. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć i pokroić na dowolne kształty.







80 Responses

  1. Dorota pisze:

    Czym można zastąpić masło orzechowe?

  2. Mikuś pisze:

    Czy miód można zastąpić syropem klonowym? :)

  3. Paulina pisze:

    Czym można zastąpić olej kokosowy?

  4. Jagoda pisze:

    Czym mogę zastąpić miód? :)

  5. Iza pisze:

    Zaraz się biorę za zrobienie:) Myślę, że są pyszne!

  6. Lady Agnes pisze:

    Ale to raczej nie będą fit batoniki. Można zastąpić czymś masło i czekoladę?????

    • admin admin pisze:

      To masło orzechowe można zastąpić zmiksowanym bananem a czekoladę 4 łyżkami kakao i dodać więcej kokosu

  7. Wisia pisze:

    Pani Kingo -podziwiam zasoby Pani cierpliwości ! Zastanawiam się po co wymyślać przepisy skoro ludzie ciągle pytają czym można zastąpić ten czy tamten składnik. Ja mam taką zasadę , że jeśli mi coś nie odpowiada to po prostu, albo rezygnuję z wykonania , albo sama coś kombinuję.W końcu taki przepis to autorskie dzieło .Prowadzenie bloga lub strony to baaaaardzo ciężki kawałek chleba. Zdrowia życzę nieustająco Pozdrawiam .

    • admin admin pisze:

      Witam proszę zwracać się do mnie po imieniu :)
      Ps. :*

    • BM pisze:

      Pani Wiesławo! Proszę pamiętać, że są na świecie osoby, które cierpią na alergię pokarmową, stąd te pytania o różne zamienniki. Więc nie wynika to z tego, iż komuś coś nie odpowiada, ale bardziej z tego, że jakiś składnik, może tą osobę zabić… Osobiście jestem uczulona na wszelkie orzechy, więc informacja o zamienniku masła orzechowego, jest jak najbardziej cenna i bardzo dziękuję Kindze za podpowiedź, czym można to zastąpić. Dzięki temu będę mogła i ja wypróbować ten przepis :-) Pozdrawiam.

  8. dosiaq pisze:

    Przepraszam, ale padłam czytając pierwsze komentarze 😞

  9. MAGDA pisze:

    Witam.Jakie masło orzechowe będzie najlepsze? Oczywiscie takie dietetyczne? pozdrawiam

  10. Kinga pisze:

    Zapowiada się pysznie. Jutro test. Uwielbiam takie smakołyki.

  11. Maja pisze:

    Komentarze na górze strony są powalające… 😉

  12. Katra pisze:

    Nie rozumiem tego zdziwienia, czasem ktoś jest na coś uczulony, czegoś w swojej diecie nie może stosować więc pyta osoby z doświadczeniem i wiedzą jak można dany przepis zmodyfikować…
    Ja mam zupełnie inne podejście do przepisów, są jakąś bazą, pomysłem wyjściowym i warto je modyfikować, zmieniać urozmaicać. Nie każdy ma taki zmysł więc prosi o radę;)

  13. Monika pisze:

    Właśnie je zrobiłam. Pyszne :)

    Pozdrawiam

  14. Sylwia pisze:

    Pycha dzisiaj zrobilam ☺ pozdrawiam

  15. Malgos pisze:

    Witam mam pytanko czy olej kokosowy mozna zastopic olejem z winogron? Pozdrawiam

  16. Malgos pisze:

    OK dziękuje

  17. Ania pisze:

    Wyszły rewelacyjnie i na pewno znowu je zrobię :-)))

  18. Gosia pisze:

    Pierwszy zrobiony przepis z Pani strony i od razu rewelacja :) dziękuję

  19. Malgos pisze:

    Olek kokosowy zamieniłam na banany, batony wyszły znakomite!!! po prostu PYCHOTA. Dziś kupiłam olek kokosowy i jutro robię następne. Kingo dzięki za świetny przepis :)

  20. Kala pisze:

    Zrobiłam dziś wieczorem ale podwójną porcję. Genialne :)

  21. Małgosia pisze:

    Batoniki zrobiłam z jednej porcji ,pychotka! Kolejne robię z podwójnej porcji,znikają w zawrotnym tempie! Serdecznie dziękuję za ten wspaniały przepis,pozdrawiam Małgosia.

    • admin admin pisze:

      Gosiu dziękuję Ci bardzo za komentarz i za wypróbowanie przepisu :) już wkrótce kolejne fit przepisy pojawią się na blogu

  22. Agnieszka pisze:

    Kingo, a jaka jest kaloryczność tego cudeńka?

  23. Aga pisze:

    obliczone wartości odżywcze dla całości, od siebie dodałam jeszcze 2 miarki odżywki białkowej czekoladowej, łyżkę kakao, może się delikatnie różnić w zależności od wybranych bakalii:
    4880 kcal
    132g białko
    309g węglowodany
    346 tłuszcze
    trzeba to podzielić przez ilość batonów jaka nam wyszła :)

  24. Kinga M. pisze:

    Odkąd odkryłam ten przepis, robię regularnie. Uwielbiamy.

  25. Rozalia pisze:

    A czy konieczne jest użycie płatków owsianych błyskawicznych, czy można użyć normalnych? Będzie jakaś różnica?

  26. Sylwia pisze:

    Nie jadam kupnych czekolad z racji tłuszczy utwardzanych.
    Czy można jakoś ją zastąpić? Kakao z masłem i cukrem?
    Co i ile mogę wrzucić zamiast czekolady?

  27. katia pisze:

    zrobiłam i wyszły rewelacyjnie !:)

  28. Kasia D pisze:

    Zrobiłam już dwa razy! Przepyszne :) Znikają błyskawicznie! pozdrawiam i dziękuje za przepis:)

  29. aneta pisze:

    Dziękuję pani Kingo za super przepis .Bardzo lubimy biegać z mężem a batoniki są idealne po takim bieganiu .Nawet mój trzynastolatek się nim zajada 😉 . Duży buziak od całej naszej rodziny. W weekend będzie serniczek 😉

    • admin admin pisze:

      Pani Aneto dziękuję za tak fajny komentarz! tak się cieszę że przepis jest w użyciu :) całusy dla całej rodzinki :*
      Ps. proszę po imieniu się do mnie zwracać :)

  30. olafasola pisze:

    Pani przepisy sa cudowne! Jutro bede robić 😍

  31. Sylwia pisze:

    Pani Kingo czy te batoniki mogę przyrządzać dla dzieci w wieku szkolnym ?

  32. agatan pisze:

    witam zrobiłam dziś batoniki ale coś mi się momyliło i trochę za dużo dałam masła orzechowego sante i oleju kokosowego i czy dlatego po wyjęciu z lodówki robią się rzadsze topią się troszkę

  33. qrd pisze:

    witam, zrobiłem masę według przepisu i wyłożyłem nią foremki do mufinek, kilka włożyłem do zamrażalnika a kilka do lodówki, te z lodówki mają w miejscach czekolady biały nalot, a te z zamrażalnika nie. Jaka może być tego przyczyna?

    • admin admin pisze:

      Biały nalot, który pojawia się na czekoladzie to tak zwany kwiat tłuszczowy. Powstaje on w wyniku przechowywania słodyczy w różnych temperaturach – gdy na przykład czekolada w cieple rozpuści się, a później wstawimy ją do lodówki :)

  34. Jo pisze:

    Świetny przepis! Robiłam dziś batoniki z 9-latkiem. Próbował w formie jeszcze niezastygniętej i ocenił, że są najpyszniejsze z tych zdrowych :)
    Dziękujemy

  35. Jo pisze:

    Wersja zastygnięta też była świetna: smakowała innym dzieciom :) Może ma Pani jakieś ciekawe pomysły na zdrowe drugie śniadania do szkoły? Byłabym wdzięczna za podpowiedzi :)

    • admin admin pisze:

      proszę zwracać się do mnie po imieniu :) dziękuję za wypróbowanie przepisu :)
      oczywiście postaram się wkrótce przygotować propozycje na zdrowe drugie śniadanie :)

  36. Wioletta pisze:

    Robiłam batoniki już dwa razy. Są przepyszne i znikają w błyskawicznym tempie :)))

  37. Karolina pisze:

    Wyszły pyszne :) robiłam pół na pół z bananem i olejem kokosowym. Ile takie cudeńka mogą leżeć w lodówce?

  38. Dorota pisze:

    Droga Kingo, kolejny przepis od Ciebie poprostu wspaniały! !!! Kolejny raz się nie zawiodłam, batoniki”niebo w gębie „. Dziękuję po raz kolejny, jestem Twoja fanką i częstym gościem na stronie. Serdecznie dziękuję za kolejną zdrowa pyszność i z niecierpliwością czekam na kolejne zdrowe przepisy :*

  39. Dorota pisze:

    Zapomniałam dodać że zjadają się nimi także moje dość wybredne na „zdrowe słodycze ” Córki, także podwójne dzięki !!!

  40. Anna pisze:

    Batony są tak pyszne, ze jak zrobiłam pierwszy raz w święta, to musiałam powtórzyć w niedziele i poniedziałek. Wszyscy zachwyceni. Rewelacyjne.
    Ja zamiast bakalii dałam banany pocięte na plasterki :) trochę mniej dietetyczne. I najlepiej smakują po około 2-3h w lodowce.

  41. Justyna pisze:

    Witam, ile te batony maja kcal?

  42. Maja pisze:

    Witam, jeśli można zastąpić masło orzechowe bananem to na jedną szklankę ile bananów?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel