Gulasz ze śliwką

Najlepszy gulasz robił zawsze mój Tata. Jego sekretem była suszona śliwka która nadaje mu wspaniały aromat i niepowtarzalny smak. To danie potrzebuje czasu jednak warte jest każdej minuty. Idealnie sprawdza się w chłodne dni. Ja często robię je nocą, zostawiam ciepłe na kuchence po czym rano znowu duszę na wolnym ogniu. Wtedy na obiad mam prawdziwą ucztę. Kombinuję też z dodatkami czasami trafia tam w zależności od smaku chili, oliwki, orzechy, zielony groszek lub seler. Spróbuj koniecznie, zrób swoją wersję ale pamiętaj o śliwce. 

Gulasz ze śliwką - przepis z tradycją



Ilość porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: -------------
Czas całkowity: 2 godziny

Składniki:

  • 400 g wołowiny (rostbef, antrykot)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula żółta
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 suszone śliwki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 ml bulionu wołowego
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W rondlu na rozgrzany olej wrzucić pokrojony w kostkę boczek i smażyć, aż wytopi się tłuszcz. Boczek przełożyć do miseczki pozostawiając w garnku tłuszcz.
  2. Wołowinę pokroić w kostkę i obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut,  aż mięso będzie rumiane.
  3. Dodać do mięsa pokrojone w kostkę cebule, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili oraz pokrojone w talarki marchewki. Całość smażyć kolejne 3 minuty.
  4. Do rondla dodać podsmażony wcześniej boczek, suszone śliwki i całość zalać bulionem. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień i dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
  5. Gulasz dusić na małym ogniu około 2 godzin, do momentu kiedy wołowina będzie miękka. Podawać obficie posypany pietruszką ze świeżą bagietką lub kaszą. Doprawić solą i pieprzem.







2 Responses

  1. Kuna pisze:

    NAJlepszy gulasz jaki jadłam (i jaki ugotowałam :-)! Przekazuję przepis wyszstkim moim gotującym kobietom i każda jest zachwycona! Dziękuję :-)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel