Sticky rice z mango

W Nowy Rok witam Was ulubionym deserem mojej siostry – sticky rice. To kremowy kleisty ryż pływający w aromatycznym mleku kokosowym podany obowiązkowo z mango. Danie ma swoje korzenie w Tajlandii i właśnie stamtąd pochodzi ta receptura. Najważniejszy w tym przepisie jest ryż to specjalna odmiana krótkoziarnistego ryżu azjatyckiego zwanego również jako ryż kleisty, słodki lub „glutinous rice”. Ryż  ten po ugotowaniu  jest bardzo lepki. To danie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Wzbogaca je soczyste mango ale z powodzeniem można użyć ananasa.

Sticky rice z mango



Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 2-12 godzin
Czas pieczenia: ----------
Czas całkowity: minimum 3 godziny

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 puszka mleka koksowego
  • 1 limonka
  • 4 łyżki cukru pudru z trzciny cukrowej
  • 1 laska wanilii
  • 1 mango
  • listki mięty
  • szczypta różowej soli

Przygotowanie:

  1. Ryż kleisty przepłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odłożyć na minimum  2 godziny najlepiej na całą noc.
  2. Po tym czasie ryż ugotować na parze przez 20 minut. (Ja zazwyczaj gotuję go w parowarze. Misę wykładam pieluchą tetrową).
  3. W czasie kiedy ryż się gotuje do rondla wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę i sok ½ limonki, szczyptę soli, cukier oraz przeciętą w pół laskę wanilii. Całość zagotować. Usunąć laskę wanilii.
  4. Ugotowany ryż przełożyć do miski i zalać doprawionym mlekiem kokosowym. Wymieszać i przełożyć do miseczek. Każdą miskę przykryć  folią spożywczą i włożyć na godzinę pod ręcznik lub koc aby ryż wchłonął cały płyn.
  5. Przed podaniem obrać mango pokroić je w plastry i udekorować nim oraz listkami mięty przygotowany ryż.

MOŻLIWOŚCI:

  • kleisty ryż można zastąpić ryżem do sushi lub odmianą arborio do risotto jednak zdecydowanie polecam poszukać tzw. sticky rice lub glutinous rice
  • cukier trzcinowy można zastąpić cukrem z palmy kokoswej lub ksylitolem

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 1 PORCJI:

Kalorie: 169 kcal,  Tłuszcz: 0,33 g,  Węglowodany: 36.7 g Białko: 3.51 g







11 Responses

  1. Wiola pisze:

    pokaze Pani jaki ryż używa? albo z jakiej firmy?

  2. aga pisze:

    A jesli nie moge ugotowac na parze?jaka jest inna metoda?

    • admin admin pisze:

      Najlepiej na garnek z wodą nałożyć pieluchę tetrową lub ściereczkę, zabezpieczyć gumką. Na tkaninę wyłożyć ryż i przykryć z góry miską.

  3. Iwona C. pisze:

    Pisałam do Ciebie Kingo e-maila w dniu 1 stycznia na adres kinga@kingaparuzel.pl prośbę o poradę w temacie tart. Czy mogłabym liczyć na odpowiedz?
    pozdrawiam

  4. Marta pisze:

    Kingo kochana, wiem , że to jest blog kulinarny przede wszystkim , ale nie mam gdzie Ciebie o to zapytać, czy mogłabyś zdradzić co nakładasz na buzię, tzn jaki puder lub podkład czy bronzer, że zawsze masz tak śliczną cerę o pięknym odcieniu i czym malujesz brwi? Będę wdzięczna za odp.

  5. Zrobiłam, ale z czarnym ryżem i… zakochałam się. Dziękuję <3

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel