Drożdżowe ze śliwkami i kremem jogurtowym

Ciasto drożdżowe to chyba mój faworyt wśród wypieków. Uwielbiam zapach drożdży szalejący po kuchni. On przywołuje piękne wspomnienia. W ogrodzie mojej Babci rosną różne drzewa owocowe, są to odmiany stare – przez wielu zapomniane. Ja co roku rozkoszuję się smakiem papierówek tak soczystych, że robiąc kęs dłonie mam całe  z soku.  Są i żółte czereśnie o miodowym smaku. Wiśnie kwaśne jak cytryny i doskonałe śliwki, tak słodkie, że cukier sam ucieka przez skórkę.  Mając takie zaplecze, aż chce się jeść, kosztować, gotować.

Dzisiaj zapraszam na kawałek ciasta ze śliwkami, marcepanem  i pieczonym kremem jogurtowym. Odpowiednio słodkie, pachnące migdałami i cynamonem, puszyste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto:

420 g mąki pszennej

42 g świeżych drożdży

50 g cukru

200 ml mleka

50 g masła

1 jajko

Składniki na krem:

4 jajka

60 g cukru

330 g jogurtu greckiego

DODATKI:

600 g śliwek

200 g marcepanu

2 łyżki cynamonu

cukier  puder do posypania

Przygotowanie:

1. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć z  nich pestki. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Mąkę przesiać, wkruszyć do niej drożdże, dodać 1 łyżkę cukru oraz letnie mleko. całość wyrobić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostały cukier,jajko i roztopione masło. Wyrabiać około 5 minut ciasto aż będzie gładkie i błyszczące. (jeżeli ciasto będzie się kleić należy podsypać je odrobiną mąki).

3. Ciasto oprószyć mąką, włożyć do szklanej miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

4. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ° C z funkcją pieczenia góra-dół. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i ponownie wyrabiać przez około 2 minuty. Rozwałkować i wyłożyć  nim dno przygotowanej formy.

5. Na nie wyłożyć pokrojony w kostkę marcepan oraz przekrojone w pół śliwki. Posypać całość cynamonem.

6. Przygotować krem jogurtowy: w osobnej misce utrzeć ze sobą żółtka oraz cukier przez około 5 minut. Następnie dodać  jogurt grecki i dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. W trzech turach połączyć masę białkową z masą jogurtową delikatnie mieszając.

7. Masę jogurtową przelać na śliwki. Ciasto piec około 45 -50 minut, aż patyczek włożony w środek będzie suchy.

8. Wystudzić ciasto  i posypać cukrem pudrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA









8 Responses

  1. Aga pisze:

    Witam serdecznie,
    Czym można zastąpić marcepan? I czy zamiast drożdzy świeżych można użyć suchych?

    • admin admin pisze:

      oczywiście można zamienić na drożdże suche – a marcepan można pominąć lub dodać twaróg 250 g wymieszany z żółtkiem i cukrem

  2. Ania pisze:

    Czesc Kinga
    Na jakiej wielkosci blache jest ten przepis?

  3. Sylwia pisze:

    czy jest gdzies kolumna gdzie mozna byloby znalezc tabelka z iloscia kalorii na porcje na wszystkie potrawy/desery etc? byloby to bardzo pomocne do kontroli na co sobie mozemy pozwolic :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel