Kukurydza z niebieskim sosem – jak gotować kukurydzę?

Ile czasu i jak gotować kukurydzę? Te pytania chyba męczą każdego kto uwielbia te warzywo. Zdradzam dziś sekret niesamowitej kukurydzy. Przygotowanie jak zwykle banalnie proste wystarczy tylko jeden tajemniczy składnik CUKIER – jego dodanie sprawi, że wydobędzie się jej cały smak. Zapomnijcie o soli podczas gotowania – ona rusza do działania dopiero po wszystkim. Można poszaleć z wymieszaniem wody  z mlekiem w proporcji 1:1 aby nasze kolby miały dodatkowo maślany smak.

Moja wersja klasyczna to masło i sól, czasami odrobina czosnku. Wersja która wielu zaskoczy to dodatek sosu z sera z niebieską  pleśnią. Czasami i w tym wypadku szaleję dodając do sosu łyżkę koniaku lub whisky. Słodycz kukurydzy z pikanterią sera Lazur daje fenomenalne  zakończenie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkładniki na 3 porcje:

3 kolby kukurydzy

2-3 łyżek  cukru

200 g serka lekkiego (ja użyłam Bieluch)

100 g sera z niebieską pleśnią (ja użyłam sera Lazur)

sól różowa himalajska

pieprz biały

Przygotowanie:

1. Do dużego garnka wlać wodę, dodać cukier i wrzucić obrane kukurydze. Doprowadzić do wrzenia i gotować nie dłużej niż 8 minut.

2. Ser z niebieską pleśnią rozetrzeć widelcem. Dodać serek oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.

3. Ciepła kukurydzę podawać z serowym dipem  obficie posypana pietruszką.

UWAGA:

Jeśli kukurydza jest bardzo świeża należy ją  gotować (od momentu wrzenia wody) przez 3 do 5 minut. Dla kukurydzy, która ma kilka dni 6-8 minut. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel