Pieczona pomidorowa

Zupy – króLOVE stołu! Na ich czele pieczona pomidorowa. O co w niej chodzi? Co w niej powala?

Już same jej przygotowanie zachwyca zapachami jakie unoszą się w kuchni. Pieczenie pomidorów nadaje im cudowny, głęboki smak. Doprawione miodem i cynamonem sprawiają, że podniebienie odczuwa istne szaleństwo!

Pomidory nie istnieją dla mnie bez ziół i czosnku dlatego i one znalazły się w tym przepisie. Na sam koniec genialne polskie pesto z pietruszki, sera bursztyn i słonecznika. Dziś zdecydowanie pomidoLOVE! Sami się przekonajcie :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:
6 pomidorów (dużych)
4 pomidory suszone w oliwie
2  cebule
5  ząbków czosnku, nieobrane
1 L bulionu warzywnego
¼ łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
sól morska i pieprz
oliwa z oliwek
świeży tymianek, bazylia, oregano

Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 ºC  z funkcją grzania góra-dół.

2.  Pomidory pokroić w ćwiartki* i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub czystej blaszce. Dodać obrany czosnek, cebulę pokrojoną w talarki oraz pokrojone w paski suszone pomidory, gałązki tymianku, bazylię, oregano. Całość oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek i polać miodem. Piec około 30 minut.

3. Całą zawartość brytfanki przelać do rondla usuwając gałązki tymianku. Zmiksować. Zalać wszystko bulionem warzywnym- pilnując aby zupa miała właściwą konsystencję – jeżeli za gęsta należy dodać więcej bulionu bądź wody. Gotować 10 min na średnim ogniu. Dodać szczyptę cynamonu i doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Zupę podawać z polskim pesto – przepis TUTAJ (klik).

* pomidory można wcześniej sparzyć i ściągnąć skórę, ja jednak nigdy tego nie robię – jeżeli chcemy aby była gładka można ją po prostu przelać przelać przez sito.

UWAGA: polecam do zupy dodać łyżkę mascarpone jeżeli ma za ostry smak

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









7 Responses

  1. meg39 pisze:

    Uwielbiam! :)

  2. Elizs pisze:

    Dzis wyprobowalam. Pyszna!!!!!
    Genialny pomysl z wedzona papryka:-)

  3. asia pisze:

    Przepyszna ! Sezon pomidora w pełni. Gotujcie😄

  4. Kasia W. pisze:

    Dzisiaj mam dzien pisaania komentarzy pod potrawam itp. Ktore juz przyrzadziłam z bloga lub ksiażki bo jestem jej szczesliwa posiadaczka :) Pyszna jest ta zupka i taaaaaka zdrowa ! To sie nazywa pomidorowa:)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel