Placuszki z cukinii i chili

Wpadam na chwilę z cudownym przepisem na placuszki z cukinii. W sam raz na upalne dni, kiedy brakuje nam czasu. Ciasto można przygotować wcześniej, lub smażyć od razu. Placuszki świetnie smakują na ciepło i zimno, są bardzo lekkie i wilgotne. Czasami robię je jako chrupiący dodatek do zupy – kremu z kalafiora. Koniecznie wypróbujcie, poznajcie ich smak i moja technikę smażenia bez tłuszczu – na papierze do pieczenia. Smacznego dnia :*

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1½ cukinii
80 g sera ricotta (lub zwykłego twarożku)
1 papryczka chili
1 jajko
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
świeży koperek
sól i pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
skórkę z cytryny z cytryny

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszać cukinię stratą na tarce o grubych oczkach, ser ricotta, jajko, skórkę startą z  cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę drobno posiekane chili i koperek oraz sól i pieprz.
  2. Dobrze wymieszać, a następnie dodać płatki owsiane i ponownie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.
  3. Rozgrzać patelnię. Wykładać na arkusz papieru do  pieczenia na dno patelni. Na nie łyżką ciasto – formować placuszki.
  4. Smażyć na średnim ogniu*, obracając placuszki po około 4 minutach aż nabiorą złotego koloru na drugą stronę.
  5. Placuszki podawać z jogurtem naturalnym lub twarożkiem z ziołami.

* placuszki można smażyć również na oleju. Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej płatków. Jeżeli ciężko będą smażyć się na papierze należy zwiększyć temperaturę lub delikatnie posmarować papier odrobiną oleju. Można również z góry przykryć drugim kawałkiem papieru i szybko odwrócić aby ładnie przysmażyć drugą stronę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









14 Responses

  1. anna pisze:

    Wlasnie skosztowałam twoich placuszków z cukinii. W smaku oryginalne tylko nie bardzo chciały się smazyc na papierze może za rzadkie ciasto? wiec smazylam na oleje. Powiedz mi jeszcze jakie powinny być w srodku chodzi mi o konsystencje? Bo moje jakies takie mamalygowate wszly.
    Pozdrawiam

  2. anna pisze:

    no to wyszly ,bo wlasnie takie były. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. dzieki

  3. Joanna pisze:

    To znowu ja:) Wczoraj były placuszki z selera dzisiaj z cukinii:) Ja przepis zmodyfikowałam tak, że nie dodawałam serka a dałam cebulke plus płatki namoczyłam tak jak w przepisie na placuszki selerowe plus cukinie starłam, posoliłam i po jakiś 15 minutach odcisnełam z niej wodę, reszta tak jak w przepisie. Placuszki przepyszne!!!! Jestem bardzo szczęśliwa, że trafiłam na tą stronę. Nie ma możliwości, żeby jakiś przepis się nie udał, wszystkie składniki są super do siebie dobrane, a dania wychodzą przepyszne!!!! Bardzo dziękuje Kiniu, że dzielisz się z Nami swoimi przepisami, teraz zamówie książki, bo chce mieć wszystkie przepisy zawsze pod ręką:)

  4. Malwina pisze:

    Kochana, czy przygotowane „ciasto” na placuszki mogę przechować przez noc w lodówce i usmażyć rano na śniadanie? Pozdrawiam gorąco! 😉

  5. Ewa pisze:

    Rybę smażyłam na papierze, ale placków jeszcze nie. Wypróbuję dzisiaj! :-)

  6. Agu pisze:

    Ile gram mam dac cukinii? Bo mam wielka cukinie i nie wiem ile jej uzyc :)

  7. codojedzenia pisze:

    Pyszne placuszki. Można je jeść oczami!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel