Ekspresowy deser chałwowy

Długi weekend wita mnie słońcem. Jak każdy mam plany i jak większość dotyczą one grillowania. Wiecie, że moją słabością są słodkości także dzisiaj pomysł na ekspresowy deser który pojawi się u mnie na stole. To fantastyczny przepis o smaku chałwy, wanilii i skórki z cytryny. Mocno schłodzony orzeźwia, a świeże sezonowe owoce idealnie go wykańczają. Wystarczy 5 minut roboty i takie jem cudo.

Polecam :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 4 porcje:
200 g chałwy
400 g jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki pasty tahini
1 łyżka syropu trzcinowego (można zastąpić miodem)
100 g borówek
listki mięty
skórka z cytryny
pistacje

Przygotowanie:
1. W misce wymieszać ze sobą jogurt, miód, ekstrakt z wanilii, skórkę startą z cytryny. Masę przelać do pucharków.
2. W drugiej misce widelcem utrzeć na gładką masę chałwę, pastę tahini i syrop trzcinowy. (jeżeli masa jest za gęsta należy dodać mleka około 1 – 2 łyżek). Sos chałwowy przelać na jogurt w pucharkach.
3.  Deser udekorować borówkami, pistacjami i listkami mięty. Najlepiej schłodzić w lodówce przez godzinę ale można też jeść od razu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel