Łatwe ciasto z rabarbarem i kremem cynamonowym

I w końcu przyszedł ten czas! Czas na rabarbar. Cenię jego kwaskowaty smak i możliwości jakie daje w kuchni. Dzisiaj ciasto, w którym jest głównym bohaterem. Towarzyszy mu cudowny krem cynamonowy, który sprawia, że ciasto nie jest suche tylko wilgotne. Krem ten wnosi niesamowity aromat i cudownie się komponuje z całą resztą składników.

Wszyscy gotowi?  Mogę zaczynać? A więc zapraszam po przepis już dziś :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki na krem (budyń cynamonowy):

1 szklanka mleka
2 żółtka
1 łyżka masła
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
½ szklanki cukru
1 łyżka cynamonu

Przygotowanie kremu:

1. W rondelku zagotować mleko wymieszane z cynamonem.
2. Mikserem ucierać żółtka z cukrem przez około 5 minut aż staną się puszyste i kremowe.
3. Do ucieranych żółtek dodać skrobię ziemniaczaną i miksować jeszcze minutę.
4. Następnie wlać powoli gorące mleko, cały czas miksując. Przelać masę do rondla, w którym gotowało się mleko i na średnim ogniu cały czas mieszając dodać masło i poczekać aż krem zgęstnieje. Odstawić na czas przygotowania ciasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto:

100 g miękkiego masła
½ szklanki cukru
1 jajko
¾ szklanki mąki
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

DODATKI:
250 g rabarbaru
1 gruszka
garść  pistacji
cukier puder

Przygotowanie ciasta:

1. Rabarbar umyć i pokroić na 3 cm słupki. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
2. Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra – dół.
3. Masło ucierać wraz z cukrem przez około 5 minut do momentu kiedy będzie puszyste i kremowe.
4. Dodać jajko i dalej miksować przez kolejną minutę.
5. Do masy maślanej dodać przesiane mąki z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
6. Przelać ciasto do przygotowanej formy formując je nieco wyżej przy brzegach.
7. Na ciasto wyłożyć krem cynamonowy, następnie przygotowany rabarbar i gruszkę. Całość  piec 35-45 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy.
8. Ciasto przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami i oprószyć cukrem pudrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









8 Responses

  1. Ilona pisze:

    Bardzo dobre ciasto – słodki budyń cynamonowy i kwaśny rabarbar to super połączenie :)

  2. Joanna pisze:

    Może być maka orkiszowa 2000 ?

  3. arleta pisze:

    Nie wiem o co chodzi ale ciasto bylo tak geste, krem zreszta tez, ze nie dalo sie go przelozyc do formy, dodalam oleju zeby je rozrzadzic i kiszka, nie upieklo sie mokre cala po 1,5 h pieczenia…

  4. Magda pisze:

    czy zamiast gruszki można dodać jabłko? :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel