Zdrowe, smaczne i świeże – takie są nowalijki – korzystam z nich do woli. Młode warzywa, które witają wiosnę sprawiają, że moja kuchnia jest lekka i naładowana witaminami. Pora przygotować się na lato!
W dzisiejszym daniu wykorzystałam sporą ilość pietruszki i szczypiorku. Z powodzeniem możecie dodać inne nowalijki rzeżuchę czy dymkę lub główny składnik cudowny seler (ułatwia odchudzanie) zamienić młodą marchewką.
Ważne jest aby kupować warzywa z pewnych źródeł, gdyż wtedy mamy pewność że to prawdziwe bomby witamin. Unikajmy upraw przemysłowych, nafaszerowanych nawozami – to zbrodnia dla naszego ciała.
Moje Fit placuszki są przyjemnie pikantne, wilgotne i syte. Polecam Wam je z domowym chłodnikiem – obowiązkowo z nowalijkami.
Na wiosnę mam głowę pełną kulinarnych pomysłów -dlatego już dzisiaj zapraszam osoby z Poznania i okolic do Centrum King Cross Marcelin gdzie razem odświeżymy naszą dietę, porozmawiamy i najważniejsze zrobimy coś pysznego z nowalijek. Kochani proszę podchodźcie do mnie zawsze kiedy chcecie – jestem taka jak Wy – uwielbiam gotować, uśmiechać się i poznawać nowych ludzi. Poznań przybywam!!!
Składniki na 4 placuszki dla 1 osoby
1 jajko
4 łyżki (40 g) płatków owsianych górskich
¼ (100 g) korzenia selera
½ (125 ml) szklanki wody
2 łyżki pietruszki
2 łyżki szczypiorku
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane górskie zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.
2. Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać go z jajkiem, przyprawami i namoczonymi płatkami owsianymi oraz drobno posiekaną pietruszką oraz szczypiorkiem. Całość doprawić solą i pieprzem.
3. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.*
*Najlepiej wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty, ułożyć je na rozgrzanej patelni. Na nie wykładać po łyżce masy selerowej i smażyć po 2-3 minut z każdej strony. Przed obróceniem na drugą stronę przyłożyć kwadrat papieru i dopiero wtedy odwrócić. Taka metoda gwarantuje, że placki nie będą przywierać do patelni.
Smacznego:)
wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel
Fantastyczna inspiracja
Pozdrawiamy 
:*
Mmmm, całkiem niezłe! i znacznie fajniejsze od selero-frytek. Dodatkowo ja zupełnie nie przepadam za smakiem selera-a to mi smakuje
tylko przyznam się, że dodałam trochę mąki ziemniaczanej i siemienia, bo bałam się, że ta masa nie połączy się dobrze (miałam tylko płatki orkiszowe, a one nie ‚glutują’ jak owsiane), więc w smaku trochę nawiązują do ziemniaczanych – no i już nie są pewno takie fit?
I kolejna kwestia, że miałam ten przepis wypróbować kilka miesięcy temu, ale po frytkach (do których mam lekkie obrzydzenie) miałam wątpliwości – tym bardziej cieszę się, że się pokusiłam – nie żałuję – na prawdę polecam
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz
Placuszki pyszne, ale upiekłam je w piekarniku. Podałam z jogurtem naturalnym wymieszanym z tartym zielonym ogórkiem – pychota. Gorąco polecam
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz
Muszę napisać, bo nie da rady nie napisać i podziękować autorce przepisu za przepyszne danie:) Właśnie zjadłam 3 placuszki:) Nie miałam szczypiorku ani pietruszki więc dodałam troszke cebulki drobno posiekanej a z przypraw troszkę chilli. Placuszki wyśmienite szczególnie przy mojej diecie!!! Bardzo, ale to bardzo dziękuej za genialny przepis i proszę o więcej:)
Asiu a ja dziękuję za komentarz! nawet nie wiesz ile to dla mnie znaczy :*
Pani Kingo, a czy w wersji wegańskiej mogę zastąpić jajko siemieniem lnianym i wodą (w jakich proporcjach)?
Świetny blog, nawet weganin znajdzie tu sporo przepisów i inspiracji. Gratuluję i czekam na więcej. Pozdrawiam serdecznie.
Dziś chciałam podarować zakatarzonemu synkowi coś zdrowego, w domu tylko brokuł i seler…hmm…Skusiłam się na placuszki a że syn uwielbia słonecznik to dodałam go wcześniej podprażając. Wedle przepisu jest i szczypiorek i wyciągnięta niestety już z zamrażalki pietruszka. CAŁOŚĆ? Pyszne! Syn zajadał a ja mam nowy, ukochany, jakże szybki i ciekawy przepis! Niedługo zaskoczę nim gości dorabiając dip czosnkowy oraz frytki z batata. MNIAM
Dziękuję, pozdrawiam i zapraszam do siebie w odwiedziny 
Evik bardzo dziękuję za odwiedziny, wypróbowanie przepisu i komentarz
lecę do Ciebie 
Placuszki wyszly wysmienite ? Kolejny przepis z Pani blogu bardzo przypadl mi do gustu ? Z pewnoscia bede tu czesciej zagladac!
Natalio bardzo ci dziękuję i zapraszam jak najczęściej
Ojjj zapowiada się pyszna kolacja dzisiaj
choc z reguły, gdy się napale na zrobienie czegoś fIT zawsze coś mi się nie uda. Ale wierzę, że tym razem wyjdzie mega. Musze przyznać, że wczoraj przez przypadek odkryłam Pani bloga i te cudowne fit przepisy szczególnie na słodkości. Zakupiłam mąkę kokosowa i szukałam przepisu, z jej użyciem. Trafiłam na fit ciasto z mąka kokosowa i malinami. Dzis rano musialam je upiec. Wyszło pyszne. Bardzo bardzo dziękuję
pozdrawiam serdecznie
a ja bardzo bardzo dziękuję za taki komentarz
to niesamowicie miłe 

– jestem do usług 
proszę zwracać się do mnie po imieniu i czuć się na moim blogu jak w domu
jeżeli masz jakieś życzenia to śmiało pisz
Heja, może jakaś podpowiedź czy mogę zastąpić płatki owsiane? Bo już od dłuższego czasu jem Paleo i testuje nowe przepisy! Z góry dzięki za odp!
płatkami jaglanymi, żytnimi lub bułką tartą wykonaną z razowego chleba
Placuszki z Pani przepisu są rewelacyjne ? Z pewnością będę stałym bywalcem Pani bloga ? Dziękuję za tak ogromną inspiracje kulinarną ☺
a ja dziękuję za tak miły komentarz
Bardzo dziękuję za wspaniały przepis !!!!!! Poprostu pyszne. Już nie pierwszy raz korzystam z Pani przepisów zwłaszcza na zdrowe fit slodkosci – dziękuję i gratuluję wyczucia smaku. Pozdrawiam gorąco
Pani Doroto dziękuję za wypróbowanie i miły komentarz. Proszę zwracać się do mnie po imieniu
Przepyszne!
I jeszcze dziękuję Ci bardzo za ten patent ze smażeniem na papierze do pieczenia. Bardzo mi to ułatwiło smażenie nie tylko tych placuszków. Super pomysł. W ogóle jesteś pomysłowa dziewczyna z ogromnym poczuciem smaku
Pani Kingo ,
Nie miałam szczypiorku ale dodałam chili wzamian. Wyszły pysznie ,nawet mąż się zajadał 
Kotleciki są po prostu mega ! Od razu zrobiłam podwójna porcje ciasta gdyż wiedziałam ze oczywiście pożre wszystkie na raz
Dziękuje Pani za piękne i pyszne inspiracje x
Pani Basiu jest mi niezmiernie miło czytać takie komentarze
dziękuję że poświeciła Pani czas na wypróbowanie przepisu i napisanie komentarza 

Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu
Dziękuję Ci serdecznie za ten przepis. Ze dwadzieścia lat temu zrobiłam placki selerowe ale przepis zawierał mąkę i smażone były na oleju. Twoje są leciutkie jak chmurka. Pychota ?
bardzo się ciesze
dzięki za komentarz :* polecam też inne przepisy 
wygląda super – muszę zrobić
___________________________________
http://childfree.pl
polecam
Pyszne placuszki, ja polałam sobie jeszcze jogurtem naturalnym i miałam smaczny fit obiad:) Placuszki wyszły mi nieco rzadkie, czy to może być przyczyna płatków owsianych bo zamiast górskich użyłam błyskawicznych?
Ile kcal ma taka porcja placuszkow?
Placuszki bardzo smaczne.Konsystencja jest ok mimo,iż obawiałam się,że mogą się rozlatywać.Wyłożyłam dużym papierem patelnię więc nie było problemu z przewracaniem.Jedliśmy je z jogurtem czosnkowym.Dziękuję za ciekawy przepis.Pozdrawiam
polecam się na przyszłość
dziękuję za wypróbowanie przepisu 