FIT placuszki z selera – spalające tłuszcz

Zdrowe, smaczne i świeże – takie są nowalijki – korzystam z nich do woli. Młode warzywa, które witają wiosnę sprawiają, że moja kuchnia jest lekka i naładowana witaminami.  Pora przygotować się na lato!

W dzisiejszym daniu wykorzystałam sporą ilość pietruszki i szczypiorku. Z powodzeniem możecie dodać inne nowalijki  rzeżuchę czy dymkę lub główny składnik cudowny seler (ułatwia odchudzanie) zamienić młodą marchewką.

Ważne jest aby kupować warzywa z pewnych źródeł, gdyż wtedy mamy pewność że to prawdziwe bomby witamin. Unikajmy upraw przemysłowych, nafaszerowanych nawozami – to zbrodnia dla naszego ciała.

Moje Fit placuszki są przyjemnie pikantne, wilgotne i syte. Polecam Wam je z domowym chłodnikiem – obowiązkowo z nowalijkami.

Na wiosnę mam głowę pełną kulinarnych pomysłów -dlatego już dzisiaj zapraszam osoby z Poznania i okolic do Centrum King Cross Marcelin gdzie razem odświeżymy naszą dietę, porozmawiamy i najważniejsze zrobimy coś pysznego z nowalijek. Kochani proszę podchodźcie do mnie zawsze kiedy chcecie – jestem taka jak Wy – uwielbiam gotować, uśmiechać się i poznawać nowych ludzi. Poznań przybywam!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 4 placuszki dla 1 osoby
1 jajko
4 łyżki (40 g) płatków owsianych górskich
¼ (100 g) korzenia selera
½ (125 ml) szklanki wody
2 łyżki pietruszki
2 łyżki szczypiorku
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane górskie zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.
2. Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać go z jajkiem, przyprawami i namoczonymi płatkami owsianymi oraz drobno posiekaną pietruszką oraz szczypiorkiem. Całość doprawić solą i pieprzem.
3. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.*

*Najlepiej wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty, ułożyć je na rozgrzanej patelni. Na nie wykładać po łyżce masy selerowej i smażyć po 2-3 minut z każdej strony.  Przed obróceniem na drugą stronę przyłożyć kwadrat papieru i dopiero wtedy odwrócić. Taka metoda gwarantuje, że placki nie będą przywierać do patelni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









26 Responses

  1. Fantastyczna inspiracja :) Pozdrawiamy :)

  2. joanna pisze:

    Mmmm, całkiem niezłe! i znacznie fajniejsze od selero-frytek. Dodatkowo ja zupełnie nie przepadam za smakiem selera-a to mi smakuje :) tylko przyznam się, że dodałam trochę mąki ziemniaczanej i siemienia, bo bałam się, że ta masa nie połączy się dobrze (miałam tylko płatki orkiszowe, a one nie ‚glutują’ jak owsiane), więc w smaku trochę nawiązują do ziemniaczanych – no i już nie są pewno takie fit?
    I kolejna kwestia, że miałam ten przepis wypróbować kilka miesięcy temu, ale po frytkach (do których mam lekkie obrzydzenie) miałam wątpliwości – tym bardziej cieszę się, że się pokusiłam – nie żałuję – na prawdę polecam :)

  3. Marta pisze:

    Placuszki pyszne, ale upiekłam je w piekarniku. Podałam z jogurtem naturalnym wymieszanym z tartym zielonym ogórkiem – pychota. Gorąco polecam

  4. Joanna pisze:

    Muszę napisać, bo nie da rady nie napisać i podziękować autorce przepisu za przepyszne danie:) Właśnie zjadłam 3 placuszki:) Nie miałam szczypiorku ani pietruszki więc dodałam troszke cebulki drobno posiekanej a z przypraw troszkę chilli. Placuszki wyśmienite szczególnie przy mojej diecie!!! Bardzo, ale to bardzo dziękuej za genialny przepis i proszę o więcej:)

  5. magdah pisze:

    Pani Kingo, a czy w wersji wegańskiej mogę zastąpić jajko siemieniem lnianym i wodą (w jakich proporcjach)?
    Świetny blog, nawet weganin znajdzie tu sporo przepisów i inspiracji. Gratuluję i czekam na więcej. Pozdrawiam serdecznie.

  6. Evik pisze:

    Dziś chciałam podarować zakatarzonemu synkowi coś zdrowego, w domu tylko brokuł i seler…hmm…Skusiłam się na placuszki a że syn uwielbia słonecznik to dodałam go wcześniej podprażając. Wedle przepisu jest i szczypiorek i wyciągnięta niestety już z zamrażalki pietruszka. CAŁOŚĆ? Pyszne! Syn zajadał a ja mam nowy, ukochany, jakże szybki i ciekawy przepis! Niedługo zaskoczę nim gości dorabiając dip czosnkowy oraz frytki z batata. MNIAM :) Dziękuję, pozdrawiam i zapraszam do siebie w odwiedziny :)

  7. Natalia pisze:

    Placuszki wyszly wysmienite 😊 Kolejny przepis z Pani blogu bardzo przypadl mi do gustu 😀 Z pewnoscia bede tu czesciej zagladac!

  8. Monia pisze:

    Ojjj zapowiada się pyszna kolacja dzisiaj :) choc z reguły, gdy się napale na zrobienie czegoś fIT zawsze coś mi się nie uda. Ale wierzę, że tym razem wyjdzie mega. Musze przyznać, że wczoraj przez przypadek odkryłam Pani bloga i te cudowne fit przepisy szczególnie na słodkości. Zakupiłam mąkę kokosowa i szukałam przepisu, z jej użyciem. Trafiłam na fit ciasto z mąka kokosowa i malinami. Dzis rano musialam je upiec. Wyszło pyszne. Bardzo bardzo dziękuję :) pozdrawiam serdecznie

    • admin admin pisze:

      a ja bardzo bardzo dziękuję za taki komentarz :) to niesamowicie miłe :)
      proszę zwracać się do mnie po imieniu i czuć się na moim blogu jak w domu :)
      jeżeli masz jakieś życzenia to śmiało pisz :) – jestem do usług :)

  9. Patka pisze:

    Heja, może jakaś podpowiedź czy mogę zastąpić płatki owsiane? Bo już od dłuższego czasu jem Paleo i testuje nowe przepisy! Z góry dzięki za odp!

  10. Martyna pisze:

    Placuszki z Pani przepisu są rewelacyjne 😃 Z pewnością będę stałym bywalcem Pani bloga 😉 Dziękuję za tak ogromną inspiracje kulinarną ☺

  11. Dorota pisze:

    Bardzo dziękuję za wspaniały przepis !!!!!! Poprostu pyszne. Już nie pierwszy raz korzystam z Pani przepisów zwłaszcza na zdrowe fit slodkosci – dziękuję i gratuluję wyczucia smaku. Pozdrawiam gorąco

  12. eliza pisze:

    Przepyszne!

      • eliza pisze:

        I jeszcze dziękuję Ci bardzo za ten patent ze smażeniem na papierze do pieczenia. Bardzo mi to ułatwiło smażenie nie tylko tych placuszków. Super pomysł. W ogóle jesteś pomysłowa dziewczyna z ogromnym poczuciem smaku :)

  13. Barbara Jaworska pisze:

    Pani Kingo ,
    Kotleciki są po prostu mega ! Od razu zrobiłam podwójna porcje ciasta gdyż wiedziałam ze oczywiście pożre wszystkie na raz :) Nie miałam szczypiorku ale dodałam chili wzamian. Wyszły pysznie ,nawet mąż się zajadał :)
    Dziękuje Pani za piękne i pyszne inspiracje x

    • admin admin pisze:

      Pani Basiu jest mi niezmiernie miło czytać takie komentarze :) dziękuję że poświeciła Pani czas na wypróbowanie przepisu i napisanie komentarza :)
      Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel