Fit ciasto espresso

Cudowne, wilgotne, zdrowe ciasto o smaku kawy. Wiedziałam, że przypadnie Wam do gustu. Jest fenomenalne i zaskakujące. Słodkie daktyle nadają cudownej słodyczy, mąka pełnoziarnista lekko orzechowy smak, a mocne espresso wyraźnie akcentuje swoją obecność.

Co wy na to?  Kto się skusi?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto:
200 g daktyli suszonych
1½ łyżki kawy rozpuszczalnej espresso
1¼ szklanki wody
½ łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
½ szklanki cukru z palmy kokosowej (można użyć cukru trzcinowego)
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem. (Ja użyłam formy silikonowej o wymiarach 20 cm x 10 cm).
2. Z daktyli usunąć pestki i włożyć do rondelka. Dodać kawę, wodę i zagotować. Gotować 10 minut po czym całość zblendować.
3. Olej kokosowy utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksowaną pastę z daktyli. Całość wymieszać.
4. Mąkę przesiać przez sito z sodą oczyszczoną i proszkiem. Dodać do pozostałych składników i całość wymieszać.
5. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 min w nagrzanym piekarniku. ( Po tym czasie sprawdzić czy patyczek włożony w środek wychodzi suchy jeżeli tak to) należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut ( jeżeli nie wydłużamy pieczenie jeszcze o 10 minut. )

składniki na krem czekoladowy:
2 dojrzałe awokado
1 duży banan lub 2 małe
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Z awokado usunąćpestkę i zmiksowac wszytskie składniki. Krem wyłozyć na ostudzone ciasto.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









18 Responses

  1. WojNaj pisze:

    Ciasto zrobione – pycha i nawet wygląda podobnie do Twojego.
    Choć mam wrażenie, że wyszło mi nieco za słodkie.
    Polecam wszystkim bo smakuje podobnie jak klasyczna babka czekoladowa, a zdecydowanie bardziej fitowe :)

  2. karola pisze:

    Czy można zastąpić czymś awokado?

  3. karola pisze:

    Zrobione, troszkę się spieszylam i chyba zbyt szybko wyjelam z piekarnika, bo zrobił się lekki zakalec…ale pomimo tego wyszło bardzo smaczne:) jak dla mnie ciut za slodkie, wiec następnym razem dodam mniej cukru…a i polewa bez awokado tez się udala:) dziekuje:)

  4. Justyna pisze:

    Wygląda bardzo apetycznie! Jakiej mąki bezglutenowej można użyć w zamian?

  5. Basia pisze:

    czy można zrobić to ciasto bez użycia cukru ? zastąpić miodem ? jesli tak to jakie proporcje Pozdrawiam:)

  6. edyta pisze:

    Czy można by to ciasto upić w formie muffinek – w małych foremkach?

  7. Coffee pisze:

    Czy zamiast cukry trzcinowego można użyć erytrytolu?

  8. Ania pisze:

    W końcu i ja napisze komentarz :) Już wiele fit słodkości upiekłam z Kingą i to ciasto jak każde inne wyszło super! Dziękuję za te zdrowe przepisy :)

    • admin admin pisze:

      Aniu dziękuję! uwielbiam takie komentarze ponieważ dodają wiary w to co się robi!Najbardziej cieszy mnie kiedy przepisy są w waszych kuchniach.

  9. Baśka pisze:

    Świetne ciasto…dzisiaj upiekłam,ale z ksylitolem, wyszło świetnie…będzie na pewno moje ulubione :) dziękuję.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel