Fit ciasto espresso

Cudowne, wilgotne, zdrowe ciasto o smaku kawy. Wiedziałam, że przypadnie Wam do gustu. Jest fenomenalne i zaskakujące. Słodkie daktyle nadają cudownej słodyczy, mąka pełnoziarnista lekko orzechowy smak, a mocne espresso wyraźnie akcentuje swoją obecność.

Co wy na to?  Kto się skusi?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto:
200 g daktyli suszonych
1½ łyżki kawy rozpuszczalnej espresso
1¼ szklanki wody
½ łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
½ szklanki cukru z palmy kokosowej (można użyć cukru trzcinowego)
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem. (Ja użyłam formy silikonowej o wymiarach 20 cm x 10 cm).
2. Z daktyli usunąć pestki i włożyć do rondelka. Dodać kawę, wodę i zagotować. Gotować 10 minut po czym całość zblendować.
3. Olej kokosowy utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksowaną pastę z daktyli. Całość wymieszać.
4. Mąkę przesiać przez sito z sodą oczyszczoną i proszkiem. Dodać do pozostałych składników i całość wymieszać.
5. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 min w nagrzanym piekarniku. ( Po tym czasie sprawdzić czy patyczek włożony w środek wychodzi suchy jeżeli tak to) należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut ( jeżeli nie wydłużamy pieczenie jeszcze o 10 minut. )

składniki na krem czekoladowy:
2 dojrzałe awokado
1 duży banan lub 2 małe
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Z awokado usunąćpestkę i zmiksowac wszytskie składniki. Krem wyłozyć na ostudzone ciasto.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









51 Responses

  1. WojNaj pisze:

    Ciasto zrobione – pycha i nawet wygląda podobnie do Twojego.
    Choć mam wrażenie, że wyszło mi nieco za słodkie.
    Polecam wszystkim bo smakuje podobnie jak klasyczna babka czekoladowa, a zdecydowanie bardziej fitowe :)

  2. karola pisze:

    Czy można zastąpić czymś awokado?

  3. karola pisze:

    Zrobione, troszkę się spieszylam i chyba zbyt szybko wyjelam z piekarnika, bo zrobił się lekki zakalec…ale pomimo tego wyszło bardzo smaczne:) jak dla mnie ciut za slodkie, wiec następnym razem dodam mniej cukru…a i polewa bez awokado tez się udala:) dziekuje:)

  4. Justyna pisze:

    Wygląda bardzo apetycznie! Jakiej mąki bezglutenowej można użyć w zamian?

  5. Basia pisze:

    czy można zrobić to ciasto bez użycia cukru ? zastąpić miodem ? jesli tak to jakie proporcje Pozdrawiam:)

  6. edyta pisze:

    Czy można by to ciasto upić w formie muffinek – w małych foremkach?

  7. Coffee pisze:

    Czy zamiast cukry trzcinowego można użyć erytrytolu?

  8. Ania pisze:

    W końcu i ja napisze komentarz :) Już wiele fit słodkości upiekłam z Kingą i to ciasto jak każde inne wyszło super! Dziękuję za te zdrowe przepisy :)

    • admin admin pisze:

      Aniu dziękuję! uwielbiam takie komentarze ponieważ dodają wiary w to co się robi!Najbardziej cieszy mnie kiedy przepisy są w waszych kuchniach.

  9. Baśka pisze:

    Świetne ciasto…dzisiaj upiekłam,ale z ksylitolem, wyszło świetnie…będzie na pewno moje ulubione :) dziękuję.

  10. Aga pisze:

    Pyszności:) przed chwilą upiekłam w formie muffinek (trzymałam w piecu 25 min). Zamiast polewy posypałam posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszły niesamowicie mięciutkie. Idealna propozycja do kawy:)

  11. Marzena pisze:

    Pani Kingo – przepyszne ciasto! Mimo późnej pory, musiałam upiec bo wyglądało obłędnie tu, na blogu! I moje tez wygląda wspaniale, a smakuje wyśmienicie! Super przepis a ciasto na pewno będzie u mnie stałym bywalcem :) Jak inne przepisy zresztą z Pani bloga i z Fit książki, którą uwielbiam 😉
    Pozdrawiam :)

    • admin admin pisze:

      Pani Marzeno bardzo dziękuję za miłe słowa- to prawdziwa nagroda dla autora czytać takie wiadomości :)
      Dla mnie najważniejsze jest aby przepisy żyły w Waszych kuchniach – także tym bardziej dziękuję :*
      ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu :*

      • Marzena pisze:

        Żyją, Kingo, żyją :) w mojej kuchni „rządzisz” 😉
        A ja się zabieram za kolejny przepis – tort Wuzetkę i już nie mogę się doczekać efektu i smaku! A że dziś mam gości fit, więc ciasto w sam raz!
        Pozdrawiam serdecznie! :*

  12. Marzena pisze:

    Kinga, wuzetka pyszna! Smakowała mi baardzo i udała się doskonale :) wszyscy byli zachwyceni i jedliśmy bez najmniejszych wyrzutów sumienia :) A przy okazji zrobiłam też Fit ciastka choco (przez moją koleżankę nazywane choca- picami) i ciasto dla dwojga z mąką migdałową, ale z poczwórnej porcji 😉 – obłędne jak wszystko inne! Więc u mnie czekoladowo :) Dziękuję Ci za te wszystkie pyszne przepisy i czekam jak zawsze na inne nowości!
    Pozdrawiam! :*

    • admin admin pisze:

      Marzeno miło mi to słyszeć :) zawsze z ciekawością i niecierpliwością oczekuję na informację czy wszystko się udało. To dla mnie bardzo ważne :)
      Dziękuję Ci że odpisałaś :)

  13. Paulina pisze:

    Pani Kingo, ciasto rewelacyjne, nie pamiętam kiedy jadłam coś tak pysznego – dziękuję :) dodałam kawy z ekspresu i wyszło, robiłam też w formie muffinek z nadzieniem śliwkowym i też wyszło super. Mam tylko pytanie pomocnicze, w innym przepisie widziałam ze można zastąpić olej kokosowy mlekiem kokosowym, czy tutaj też to się uda? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Z góry dziękuję za odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam

  14. Andzia pisze:

    Ciasto smakowało wszystkim domownikom.
    Uwielbiam Pani blog, chyba skuszę się na fit-książkę 😉

  15. Klaudia pisze:

    Kingo, czy w tym cieście można pominąć lub zastąpić czymś daktyle? Pozdrawiam :)

    • admin admin pisze:

      daktyle można zastąpić połową szklanki miodu lub syropu klonowego lub 3/4 szklanki cukru trzcinowego.
      Można je też zastąpić suszonymi morelami lub śliwkami

  16. Sylwek pisze:

    Witam Pani Kingo. Jestem u Pani na stronie już od pół roku i postanowiłem również coś napisać. Wypróbowałem kilka przepisów również i ten. Ciasto wspaniałe! Ja zrobiłem z mąki orkiszowej i dodałem kilka suszonych owoców pokrojonych w paski. Wszystkim smakowało. Pragnę pochwalić również kokosanki. Zrobiłem też tort owsiany, brownie na jogurcie i kilka muffinek. WSZYSTKO SUPER !!! U mnie w domu z wypieków co tydzień coś nowego od Pani. Wypróbowałem również kilka dań ale !oże o nich napisze pod ich przepisami. DZIĘKUJĘ za stronę. Pozdrawiam.

    • admin admin pisze:

      Witam,
      na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu :) będzie mi bardzo miło :)
      Dziękuję za tyle miłych słów – to dla mnie bardzo ważne i cenne wiedzieć, że przepisy są wykorzystywane.
      Oczywiście – jak zawsze :) – polecam się na przyszłość :)
      jeszcze raz dziękuję :)

  17. alicja pisze:

    Witam,

    czy można mąkę pszenną zastąpić ryżową ? Chodzi o to żeby ciasto było bezglutenowe.

    • admin admin pisze:

      Alicjo niestety sama mąka ryżowa nie będzie za dobra do tego ciasta – polecam Ci bardziej mąkę migdałową lub połowę porcji mąki koksowej

  18. milena pisze:

    Ciasto przepyszne :) Mam tylko jedno pytanie :) Czy wiesz ile ma kalorii w 100 gr? Bo nie wiem czy mam zastąpić nim obiad czy podwieczorek, bo muszę je jeść :)

  19. Martyna pisze:

    Kingo- czy mogę użyć blaszki o średnicy 27 cm x 10 ? Jak bardzo zwiększyć wtedy proporcje ?

  20. Natalia pisze:

    To ciasto jest rewelacyjne! Robiłam już kilka razy. Przypadkowo trafiłam na Pani bloga i teraz zerkam tu co jakiś czas. Przepisy w 100% spełniają moje oczekiwania. Dzięki :-)

  21. Barbara pisze:

    Kingo, przepyszne ciasto! Natknęłam się zupełnie przypadkowo na Twojego bloga, ale czuję, że będę zaglądać tu częściej. Masa z daktyli ostatnio zawojowała moje serce, jest świetną bazą do ciasteczek lub śniadaniowych batoników. Twoje ciasto smakuje pysznie, świetnie wygląda, a polewa… niebo w gębie! 😉 Wczoraj robiłam tę babkę po raz pierwszy, zniknęła błyskawicznie, a dziś zamierzam upiec jeszcze jedną. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam :-)

    • admin admin pisze:

      Basiu :* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :* – to wiele dla mnie znaczy! nawet nie wiesz jak się cieszę :*

  22. magda pisze:

    Uciekam w formie babeczek,które wyszły pyszne. Kolejny przepis Kingi wypróbowany i na pewno jeszcze go powtórzę 😉

  23. Viola pisze:

    Kinga jak dobre jest to ciasto świadczy, że piekę je po raz trzeci a zważywszy, że łakocie spod mojej ręki wychodzą bardo rzadko.

  24. Lili pisze:

    Dzien dobry,

    Z uwagi na to, ze nie przepadam za kawowym smakiem w ciastach to mam pytanie czy kawe mozna zastapic kakao a jesli tak to w jakiej ilosci?
    Pozdrawiam

  25. Milena pisze:

    Obłędne ciasto!
    Obawiałam się, że będzie czuć daktyle, bo w sumie nie jadam samych jako przekąskę, ale ciasto jest niesamowite ❤️
    Jeszcze brownie na jogurcie też ma fantastyczny smak 😊
    Brownie robiłam już kilka razy za każdym razem smakuje tak samo
    Do obu deserów będę wracać na pewno 😍

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel