Wegetariański gulasz z czarnej soczewicy

Zafascynowana czarną soczewicą podsyłam Wam dzisiaj przepis na pyszny wegetariański gulasz. Soczewica zwana „kawiorem biednych ludzi” zawiera około 25% białka, tylko 1% tłuszczu, dużą ilość witamin z grupy B oraz duże ilości makro- i mikroelementów – potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i sodu. Czarna wyróżnia się tym, że posiada subtelny delikatny zapach, a jej ziarna po zagotowaniu zachowują kształt. Polecam namaczanie jej przez noc, to w znacznym stopniu poprawi jej strawność.

Soczewica i buraki moim zdaniem to połączenie idealne. Danie, które przedstawiam można jeść na ciepło lub zimno, jako sałatkę. Często zabieram je ze sobą do pracy lub jem z dodatkiem jaka sadzonego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 pietruszka
½ korzenia selera
4 buraki (średniej wielkości)
4 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego tymianku
1 liść laurowy
1½ szklanki czarnej soczewicy  Puy lub Beluga
¾ L bulionu warzywnego
½ łyżeczki soli
sól i pieprz do smaku
1 szklanka świeżego soku z buraków
2- 3 łyżki masła
parmezan
świeża natka pietruszki.
Przygotowanie:
1. Soczewicę namoczyć przez noc w wodzie. (Namoczenie w znacznym stopniu poprawi strawność soczewicy oraz przyspieszy gotowanie).
2. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać buraki, cebulę i seler pokrojone w kostkę, marchew i pietruszkę w talarki. Smażyć przez 5 minut, aż lekko zmiękną.
3. Zmniejszyć ogień, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, odcedzoną czarną soczewicę i tymianek – smażyć przez 2 minut.
4. Dodać bulion i sól – zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Po czym przykryć pokrywką i znowu zmniejszyć temperaturę. Delikatne dusić.
5. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po upływie 30 minut, dodać sok z buraków, pieprz oraz ewentualnie dodać więcej soli jeśli jest to konieczne. Kontynuować gotowanie jeszcze 10-15 minut lub do momentu kiedy soczewica i warzywa są miękkie. (Jeśli jest zbyt dużo płynu należy zwiększyć temperaturę, zdjąć pokrywkę i zredukować ciecz).
6. Na patelni rozpuścić masło,poczekać chwilkę, aż zacznie brązowieć.
7. Gotowy gulasz polać zarumienionym masłem, posypać obficie pietruszką i startym parmezanem.

MOŻLIWOŚCI:
– do przepisu można użyć soczewicy zielonej
– świetnym dodatkiem jest kozi ser
– gulasz można wzbogacić o inne warzywa.
– dla ostrzejszego smaku polecam dodać papryczkę chili
– gulasz jest świetnym dodatkiem dla grillowanych ryb, drobiu lub innego mięsa
– można go również posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznika

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel