Szarlotko-owsianka czyli zapiekana owsianka z jabłkami

Dzisiaj świetna propozycja na pyszny, lekki deser. Możecie wziąć go ze sobą do pracy, zjeść na śniadanie lub po prostu podać gościom. Zdradzę Wam mój „patent”. Słoiczki w których zapiekam owsiankę, to słoiczki po świeczkach z Ikei. Zużywam świeczkę, myję szkło i tym sposobem mam szklaneczki, słoiczki na suflety, zapiekanki czy takie genialne ciastka szarlotko-owsianki. Do jabłek dodałam owoce goji i żurawinę aby nie było standardowo, jednak  można dodać rodzynek, skórkę z pomarańczy – pełna dowolność! Podpowiem Wam, że ze śliwkami też smakuje genialnie! Rozpustą jest gałka lodów waniliowych, moim standardem jogurt grecki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:  na 3 duże porcje lub 6 mniejszych

składniki na jabłkowy spód:

2 duże jabłka

2 łyżki miodu

¾ szklanki żurawiny i owoców goji

1 łyżka skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana)

¾ łyżeczki cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

⅓ szklanki wody

składniki na owsiankę:

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych *

1 jajko

⅓  szklanki dowolnych orzechów (ja użyłam nerkowców i płatki migdałów)

szczypta soli morskiej

1 szklanka mleka

2 łyżki miodu

1 łyżka ekstraktu waniliowego

opcjonalnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia – wtedy nieco wyrośnie

1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1.  W dużym rondlu wymieszać ze sobą obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wszystkie pozostałe składniki na spód jabłkowy.
  2. Całość dusić na małym ogniu około 15- 20 minut.
  3. Wysmarować olejem kokosowym naczynia żaroodporne w których będą się piekły owsianki i na spód każdego włożyć przygotowane jabłka.
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół
  5. w jednej misce wymieszać płatki owsiane, połowę przygotowanych, pokrojonych orzechów, szczyptę soli oraz opcjonalnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  6. W drugiej misce wymieszać mleko, jajko i miód oraz ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu misek i odłożyć na 5 minut.
  7. Masę owsianą przelać na spód jabłkowy, a na koniec posypać pozostałymi orzechami. Całość zapiekać 30 minut.

Możliwości:

  • wersja  dla vegan: użyć dowolnego mleka roślinnego, a jajko zastąpić łyżką zmielonego siemienia lnianego, miód syropem klonowym
  • jabłka można wzbogacić o dowolne przyprawy np imbir, skórkę z cytryny
  • do masy jabłkowej można dodać rodzynek
  • *można użyć płatków owsianych górskich wtedy należy zostawić na noc namoczone płatki w mieszaninie mleka z jajkiem i ekstraktem waniliowym, a następnie postępować dalej tak jak w przepisie.
  • można zrobić jeden duży deser w naczyniu żaroodpornym wielkości około 20 x 20 cm
  • zamiast jabłek można użyć śliwek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









6 Responses

  1. Po takiej owsiance to musi być dobry dzień! :)

  2. Ivanka pisze:

    Szaleństwo!!! Nie mogłam czekać bo zbyt późno zorientowałam się że w domu zostały płatki owsiane tylko górskie więc je lekko podgrzałam w większęj części mleka ostudziłam a z resztą mleka połączyłam jajo i dodatki i dalej według przepisu !!! To jest tak pyszne!!! Zajadali się wszyscy !! Najmilszy dzwięk to łyżeczki wysrkobujące pozostałości ze ścianek kokilek… Muzyka…próbuję dalej Fit szaleństwa. Piękny przystanek kulinarny… Zostanę tutaj na dłużej 💗

  3. Bianka pisze:

    Zaraz wyciągam z piekarnika :) Aha, zostało mi trochę masy owsiankowej i tej jabłkowej..można to trzymać w lodówce na później? jak tak, to ile?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel