Jogurtowa babka cytrynowa z nasionami chia

Ciasta jogurtowe kocham za wilgotność, lekkość i smak. Taka jest moja babka. Na 100% pojawi się na moim wielkanocnym stole. Jest orzeźwiająca za sprawą cytryny, lekka, nie tłusta. Jest pyszna i wspaniała. Przygotowanie to zaledwie kilka minut, a efekt powalający. Nie lubię  przepisów, które pochłaniają pół dnia, są skomplikowane. W Święta mamy cieszyć się rodziną, wolnym czasem i smakiem. Moja Babka – właśnie łączy te wszystkie elementy! Rodzina kocha świąteczne lenistwo, delektuje się wolnym czasem i zachwyca cytrynową pysznością.

Polecam Wam przetestować na sobie i waszych bliskich! Niech te Święta będą lekkie i orzeźwiające.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki: (o temperaturze pokojowej)
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka jogurtu greckiego (ja użyłam jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu)
1  szklana cukru
3 jajka
skórka starta z 2 cytryn
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ szklanki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki nasion chia (opcjonalnie mak lub pominąć)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na glazurę:
½ szklanki cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować formę do pieczenia smarując ją masłem i posypując mąką. ( Ja użyłam formy sylikonowej więc pominęłam te krok. Forma miała średnicę 22 cm. Można też użyć formy keksowej o wymiarach 23 x 10 cm).

2. Mąkę, proszek do pieczenia, sól  przesiać przez sito. Dodać nasiona chia i wymieszać.

3. W osobnej misce wymieszać  jajka, jogurt, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Do momentu, kiedy składniki dobrze się połączą.

4. Do  masy jajecznej dodać przesianą mąkę i ponownie całość wymieszać. Na koniec dodać oliwę z oliwek. Ciasto wymieszać aż składniki się połączą.

5. Ciasto przelać do przygotowanej formy do pieczenia. Piec 50 min do momentu kiedy patyczek wożony w ciasto wychodzi suchy.

6. Na glazurę w rondelku zagotować cukier i sok z cytryny. Do momentu kiedy cukier się rozpuści i powstanie przeźroczysty syrop. Ostudzić

7. Po upieczeniu ciasto wyjąć  z formy, umieścić na kratce. Ponakłuwać wykałaczką, a następnie polać przygotowaną glazurą cytrynową.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









17 Responses

  1. Iwona C. pisze:

    Jakiej wielkości jest forma której użyłaś Kinga w tym przepisie?

  2. Asia pisze:

    Hej!! Czy mogę użyć zwykłego jogurtu naturalnego (nie znalazłam greckiego bez laktozy) lub roślinnego? Mam lekką nietolerancje laktozy, więc w miarę możliwości staram się jej unikać.

    • admin admin pisze:

      Asia myślę że się uda – nie próbowałam – ostatnio robiłam dużo wypieków do mojej nowej książki na produktach mlecznych bez laktozy lub roślinnych i wszystko wychodziło super :)

  3. olaaaola pisze:

    hej
    pszenną mąkę chcę zastąpić czymś zdrowszym, jaka mąka będzie najlepsza w tym wypadku?

  4. olaaaola pisze:

    ehhhh, no i czym zastąpić ten nieszczęsny cukier?
    przepraszam że tak nudzę, ale jestem na diecie a mam wielką ochotę na tą orzeźwiającą babkę:)

  5. Katarzyna pisze:

    Rewelacyjny przepis. Najlepsza babka jaka piekłam i jadłam.

  6. olaaaola pisze:

    Dziękuję za odpowiedzi:) Na pewno upiekę:)
    pozdrawiam serdecznie:)

  7. Aneta pisze:

    mam pytanie :) czy mokre składniki pkt.3 wymieszać mikserem czy ręcznie?? i dodając mąkę dalej mikserem??
    Pozdrawiam Aneta

  8. Aneta pisze:

    Pani Kingo W moim przypadku do trzech razy sztuka!!! W końcu mi wyszła :) jest przepyszna :)

  9. Magda pisze:

    Witam,
    moja babka jest bardzo wilgotna, czy to normalne? Siedziała w piekarniku 50 min. Jest obłędu w smaku, ale zaskakująco wilgotna. Sama nie wiem czy to specyfika tego ciasta czy zwyczajny zakalec? Pozdrawiam.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel