Najlepszy Tort Brownie – łatwy i doskonały!

Ten tort jest fenomenalny. Wygląda na skomplikowany, a prawda  jest taka, że jest nadzwyczaj prosty i stosunkowo szybki do zrobienia. Gwarantuję Ci, że jeżeli go zrobisz zbierzesz same pochwały. Każdy kto zrobi choć kęs – przepadnie. Fantastyczny smak czekolady , beza z kawałkami orzechów i cudowny krem waniliowo – malinowy.  Mój tort zniknął od razu, a zrobiłam go na urodziny naszej rodzinnej najmłodszej „iskierki”.  Od dzisiaj na blogu polecam tylko ten tort. Moje kulinarne arcydzieło :)

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na spód Brownie:

200 g gorzkiej czekolady

200 g miękkiego masła

190 g cukru pudru trzcinowego

3 jajka

110 g mąki pszennej

Składniki na masę bezową:

3 białka jaj

150 g cukru pudru trzcinowego

¼ łyżeczki octu winnego

100 g orzechów włoskich

Składniki na krem waniliowo – malinowy:

200 g śmietany 30% lub 36%

250 g mascarpone

100 g cukru pudru

1 laska wanilii

1 łyżka soku z cytryny

200 g malin świeżych lub mrożonych

Przygotowanie:

BROWNIE:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C i przygotować 2 formy o średnicy 21 cm wykładając ich dno papierem do pieczenia.
  2. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki zostawiając 6 kostek na później. Resztę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3. Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem pudrem trzcinowym przez około 5 minut.
  4. Dodać jajka – po jednym na minutę, niech połączą się dobrze z masłem.
  5. Stopniowo dodawać mąkę i cały czas miksować aż ciasto będzie gładkie.
  6. Powoli wlać rozpuszczoną czekoladę, a następnie dodać pozostałą czekoladę (6 kostek uprzednio pokrojonych na drobniejsze kawałki). Całość wymieszać.
  7. Ciasto przelać do przygotowanych foremek i piec przez 10-12 minut.

BEZA:

  1. W czasie kiedy Brownie się piecze ubić białka na sztywno dodając do nich po 1 łyżce na minutę cukru.
  2. Pod koniec miksowania białek dodać ocet i miksować jeszcze kolejna minutę.
  3. Orzechy posiekać i wymieszać z masą białkową. Całość podzielić na pół i wyłożyć na podpieczone Brownie wyjęte z piekarnika.
  4. Całość ponownie wsadzić do piekarnika na 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 ° C.
  5. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia na kratce.KREM:
  6. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
  7. Dodać do ubitej śmietany mascarpone, cukier, ziarenka z przeciętej na pół wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz 2 garście malin. Całość dobrze wymieszać.

SKŁADANIE TORTU:

  1. Na paterę wyłożyć pierwszy blat ciasta – bezą  do dołu, gałkownicą do lodów wyłożyć kulki kremu, całość przykryć drugim blatem ciasta tym razem bezą do góry. Udekorować pozostałym kremem i malinami oraz listkami mięty lub melisy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

 









54 Responses

  1. mal pisze:

    Witam,
    Piekłam już raz ten tort i był wspaniały! mam pytanie-chciałabym zrobić go w wersji maxi na tortownicę 24cm, czy wyjdzie jak oryginał jeśli podwoje składniki ciasta? i czy wtedy krem należałoby zrobić również x2?
    Pozdrawiam serdecznie!

  2. ola pisze:

    Witam,
    Chciałabym upiec ten tort na przyjęcie komunijne mojej córki, czy bezę można byloby włożyć do środka,jeśli chciałabym zrobić inną dekorację?
    A może polecisz inny przepis na tę okazję?
    Pozdrawiam!

  3. marta pisze:

    Witam! Mam pytanie.. czy masło klarowane zamiast miękkiego masła byłoby ok?? I czy mąkę pszenną można zastąpić inna?

    • admin admin pisze:

      tak można zastąpić masłem klarowanym lub olejem kokosowym, mąkę można zastąpić mąką razową, gryczaną lub orkiszową

  4. agata pisze:

    Zastanawiam się czy zamiast malin można dodać inne owoce – np. mango albo brzoskwinie?

  5. Witam, chce upiec tort dzień wcześniej ale boje się, ze beza nie będzie już taka chrupka, a jest to tort urodzinowy na roczek koleżanki synka i jutro ma już stać i czekać 😄Proszę doradzić czy zaryzykować i zrobić gotowy tort już dziś czy dodać jakiś chrupki dodatek inny? Tylko jako? 😄

  6. Paulina pisze:

    Upieklam i mimo ze nie byl z wygladu taki piekny to w smaku genialny! juz narzeczony upomina sie o kolejny:-D

  7. Dorota pisze:

    A jeśli używam mrożonych malin to czy mogę wrzucić zamrożone do kremu?

  8. Joasia pisze:

    a ja pytanie tego typu: czy nie trzeba tego czekoladowego placka nasączać?
    właśnie jestem w trakcie pieczenia dla dziecka na urodziny. Dzisiaj piekę tylko spody, jutro przełożę kremem, ale co z nasączaniem placka, czy on nie będzie za suchy?

  9. Joasia pisze:

    Ale moje placki są twarde i suche…. może w środku nie, ale po brzegach jest suchy i mam wrażenie że będzie niesmaczny

    • admin admin pisze:

      Asiu może za długo trzymałaś w piekarniku – jeżeli tak wyglądają możesz nasączyć je sokiem pomarańczowym lub herbatą z sokiem malinowym.

  10. Kasia pisze:

    Witam,upiekłam spód jednak ciasto pod bezą jest trochę mokre,jakby niedopieczone.Czy to od bezy czy po prostu się nie dopiekło?Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      Brownie to ciasto które jest wilgotne w środku :) także wszystko jest dobrze :)

      • Kasia pisze:

        Dziękuję za odpowiedź, tort wyszedł przepyszny.Robiłam w tortownicy 24cm i podwoilam ilość składników.Goście niedowierzali że to tort zrobiony przeze mnie,a niektórzy stwierdzili że to najlepszy tort jaki jedli:)

  11. Zuzka pisze:

    Witam 😉 Czym mogę zastąpić laskę wanilii?

  12. Marzena pisze:

    Witam, piszę ponieważ nie bardzo rozumiem. Z tego co widzę to chyba trzeba dwa placki Brownie upiec? Czyli produkty 2razy pomnożyć? Niedługo córcia ma urodziny i strasznie chce tort czekoladowy a Pani cudo wygląda bardzo apetycznie aż świnka cieknie. Pozdrawiam :)

    • admin admin pisze:

      tak należy upiec dwa placki, a proporcje również są podobne dla dwóch placków
      ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu :)

  13. Paulina pisze:

    Dzien dobry, jakaś podpowiedz co do ilości składników do małej tortownicy 18x18x6,8? Z góry dziekuje! Nie moge sie go doczekac😍

  14. Piotr pisze:

    Cześć, czy podane składniki na masę bezową i brownie są podane w ilości odpowiedniej dla dwóch spodów? Czy trzeba pomnożyć składniki razy 2?

  15. NATALIA pisze:

    hmmm też troche nie rozumiem, czyli podane proporcje wystarczą na połowę ciasta? bo coś mi się wierzyć nie chce że z podanych proporcji tj 3 białek wyjdą mi dwie takie spore bezy?
    Czy jak chcę zrobić tort o średnicy 24 cm to podane składniki mam pomnożyć x 4?
    Proszę o ratunek, bo słaby ze mnie matematyk kulinarny:/

    • admin admin pisze:

      Natalia spokojnie z 3 białek wyjdzie Ci bezy na 2 pokrycie 2 blatów – widoczne na zdjęciu ciasto powstało z proporcji podanych w przepisie. Natalia moje ciasto ma średnicę 21 cm jeżeli chcialbys zrobić na formę o średnicy 24 cm to możesz zostawić tą proporcje która jest podana w przepisie i wtedy wyjdzie nieco niższe lub zrobić przepis z 1,5 porcji tzn. ilość podana w przepisie + dodatkowo jeszcze połowa porcji składników podanych.

  16. Joanna pisze:

    Własnie zrobiłam na próbę przed urodzinami chłopaka- obłędny! W życiu nie jadłam tak dobrego tortu, a jadłam ich wiele. Rodzinka jest zachwycona i ten przepis zapewne zostanie już u nas na stałe :)

    Pozdrawiam ciepło :)

  17. Zosia pisze:

    witam! 😉 można pominąć orzechy w bezie, jeśli tak to trzeba je czymś zastąpić dla utrzymania smaku czy nie ma takiej potrzeby? 😉 pozdrawiam!

  18. Magda pisze:

    Witam :)

    Zrobiłam tort, lecz zamiast cukru pudru trzcinowego dałam zwykły cukier puder i tort wyszedł bardzo słodki. Za słodki niestety. Powinien być tak słodki czy jest jakaś różnica „słodkości” między zwykłym cukrem a trzcinowym?

    • admin admin pisze:

      cukru pudru jeżeli dajemy w takiej samem ilości powinno być mniej jest on znacznie słodszy!

      • Magda pisze:

        Wczoraj piekłam po raz kolejny, w bezie cukier zostawiłam w normalnej proporcji, ale w brownie i masie ucięłam o połowę- i wyszedł idealny, nie za słodki, nie za mdły :) Szkoda, ze nigdzie nie mogłam znaleźć cukru pudru trzcinowego, bo pewnie i w smaku by troszkę inny był niż ze zwykłym białym cukrem. Następnym razem przejadę pół miasta w poszukiwaniu trzcinowego 😉

        Pozdrawiam serdecznie Pani Kingo :*

        • admin admin pisze:

          Pani Magdo na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu :)
          bardzo się ciesze że tort smakował – polecam poszukać cukru trzcinowego gdyż on nadaje całości karmelowy smak.

  19. Kingo planuję upiec bezę tylko na jednym spodzie. W związku z tym drugi spód również się suszy w piekarniku? Czy zmniejszyć proporcje do bezy? pozdrawiam

  20. Marta pisze:

    Pani Kingo
    Tort w smaku obłędny, zamiast malin użyłam jagód. Jedyny problem miałam z konsystencją kremu. Wszystko mi się rozlalo, było bardzo bardzo rzadkie, a wszystko robiłam jak w przepisie.
    Na pewno zrobię ponownie, tylko co z tym kremem??

  21. Ania pisze:

    Jeśli podwajam liczbę składników to czas pieczenia również?

    • admin admin pisze:

      to zależy od wielkości formy im większa forma tym czas zbliżony do podanego – mniejsza wydłużamy czas

  22. NATKA pisze:

    niestety nie mam dwóch form do tortu, więc jeśli masę na brownie i na bezę podzielę na dwie części i najpierw upiekę jedną, a po około 1 godzinie drugie brownie i bezę, to czy coś im będzie jak poczekają tyle w lodówce?

    • admin admin pisze:

      brownie spokojnie może poczekać bezę przygotowałabym w dwóch etapach czyli podzielić składniki i wykonać recepturę 2 razy

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel