Falafele czyli kotlety z ciecierzycy

Fantastyczne jest zdrowe jedzenie:)

Absolutnie uwielbiam warzywa!

Lubię dobre przyprawy!

Akurat zawsze mam ochotę na coś pysznego!

Fenomenalnie smakuje mój falafel!

Ekstra – taki jest dzisiejszy przepis :)

Lepiej go spróbować!

FALAFEL

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej przez noc w wodzie)
pęczek natki pietruszki
garść świeżej kolendry
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki chili mielonego
½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju rzepakowego
Na sos tahini:
1 ¼ szklanki jogurtu naturalnego
¼ szklanki tahini (pasty sezamowej)
2 łyżki świeżego soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię wsypać kmin rzymski i chwile podprażyć aby uwolnił swój aromat. Przełożyć go do moździerza i utrzeć.
2. Do malaksera (rozdrabniacza) dodać odcedzoną ciecierzycę, natkę pietruszki, kolendrę, sól, chili mielone, kmin rzymski i całość zmiksować niezbyt drobno.
3. Do ciecierzycy dodać cebulę drobno posiekaną i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz proszek do pieczenia i mąkę. Całość ponownie zmiksować ale niezbyt drobno. Składniki mają się połączyć. (Można dodać więcej mąki, jeśli mieszanka jest jeszcze zbyt mokra.).
4. Z masy uformować kulki -kotlety i włożyć je do lodówki na 1 godzinę.
5. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i rozprowadzić go równomiernie. Smażyć na nim schłodzone falafel po 4-5minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.
6. Gotowe kotlety z ciecierzycy podawać z sosem tahini (wymieszać wszystkie składniki sosu ze sobą) lub buraczkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

 

 









14 Responses

  1. Aga pisze:

    Przepyszne! :)

  2. Klaudia pisze:

    Czy można zamiast w blenderze, to użyć miksera ?? :)

  3. Sara pisze:

    jezeli używamy suchej ciecierzycy to ile mamy jej dodać? :)

  4. Faragonda11 pisze:

    czy ta ciecierzyca ma być tylko namoczona przez noc w odzie czy namoczona i ugotowana

  5. łakomczuch pisze:

    Trochę odjechany od orginału przepis :).
    Ciecierzyca nie powinna być gotowana (więc też nie z puszki) a tylko dobrze namoczona przez jakieś 8 godz. (np. przez noc). No i soda a nie proszek do pieczenia. Mąka jest kolejnym ułatwieniem sobie życia :).
    Nie twierdzę, że nie są smaczne bo ciecierzyca w różnych odmianach potrafi taka być :) ale nazywanie tego falafelem jest lekkim nadużyciem :).

    • wariat pisze:

      Kiedyś tez modziłem z czymś takim jednak zgadzam się z Łakomczuchem – to lekkie nadużycie nazywać kotlety z gotowanej ciecierzycy falafelem. Falafel jest z surowej namoczonej ciecierzycy smażonej w głębokim oleju. Nie radzę takich kotlecików natomiast wrzucać na głęboki olej bo się prawdopodobnie porozlatuje.

  6. ulazgi pisze:

    Kinga, ale jaka wielkość puszki ciecierzycy?? są różne, ja kupuję np 450 g w puszce, i wogóle to jakoś strasznie dużo dodajesz mąki. u mnie na to 450g 1,5 łyżki i falafele się nie rozpadają. Popieram mocno pomysł, żeby dobrze schłodzić masę przed smażeniem, wtedy mają pysznie chrupiącą skórkę. Pozdrowienia!

  7. Jolanta pisze:

    Faktycznie łakomczuch ma rację – falafel robiony z ciecierzycy z puszki i smażony w głębokim oleju rozpuszcza się – ginie.

  8. Beata pisze:

    Pytanie, co zamiast mąki pszennej? – uczulenie na gluten.

  9. Zuzia pisze:

    Pytanie, czy można wyeliminować mąkę lub ją zastąpić czymś niewęglowodanowym ? Jestem na bezcukrowym detoksie, a bardzo bym chciała skosztować :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel