Jabłkowe ciasto kokosowe

Pyszne, wilgotne, aromatyczne, bezglutenowe, wyjątkowe – takie jest to ciasto :)

Lubie przepisy, które nie wymagają za wiele pracy a powalają efektem. Wystarczy wymieszać tylko suche i mokre składniki, odczekać chwilę, aż ciasto rozniesie zapach po domu, wyjąć z piekarnika i cieszyć się jego smakiem.

Świetna propozycja na leniwą niedzielę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

6 jajek

½ szklanki oleju rzepakowego

½ szklanki mleka migdałowego (można użyć innego roślinnego lub zwykłego)

¼ szklanki cukru trzcinowego

2 jabłka

skórka starta z 1 cytryny

sok z ½ cytryny

½ szklanki  mąki kokosowej

1 szklanka wiórków kokosowych

2 łyżeczki przyprawy korzennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta  soli morskiej

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem.

2. Jajka, olej, mleko, cukier, skórkę startą z cytryny wymieszać w jednej misce. Następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach jedno jabłko i ponownie całość wymieszać

3. W drugiej misce wymieszać mąkę kokosową, wiórki kokosowe, przyprawę korzenną, sól i sodę.

4. Zawartość obu misek połączyć. Ciasto przelać do przygotowanej formy i na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki  jabłko. Przed pieczeniem jabłko skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

5. Ciasto piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Ostudzić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









6 Responses

  1. weronika pisze:

    Czy zamiast mąki kokosowej można użyć pszennej?

  2. iza pisze:

    A czy mąka kasztanowa zamiast kokosowej będzie ok?;)

  3. iza pisze:

    Mam jeszcze pytanie zamieniając sodę oczyszczoną na proszek do pieczenia zachowujemy takie same proporcje?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel