Zupa z pieczonych batatów

Uwielbiam zupy – zresztą to wiecie:) Już w niedzielę ruszył mój program  Z.U.P.A 2 na kanale Kuchnia+. Zapraszam Was w każdą niedzielę o 17.15 będzie mi miło Was spotkać i podzielić się zupełnie nowymi przepisami, których nie ma na blogu.  Zdecydowanie moimi faworytami są zupy kremy z pieczonych warzyw. Mam dla Was mój nowy wynalazek, który co prawda nie wygrał „smacznej bitwy” (dla osób, które nie wiedzą o co chodzi – odsyłam na moją stronę FB) ale musiał się znaleźć wśród wyróżnionych przepisów – to zupa krem z pieczonych batatów z avokado. Kiedy widzę w sklepie bataty zawsze znajdują się w moim koszyku. Te warzywa są cudowne. Niskokaloryczne, zdrowe, o wyjątkowym smaku. Po takim posiłku jestem długo syta i szczęśliwa bo  lubię dobrze zjeść :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

3 bataty

1 czerwona papryka

1 główka czosnku

1 szalotka

750 ml bulionu drobiowego

szczypta chili mielonego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz

1 avokado

1 limonka

szczypiorek

1 łyżka oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

1. W piekarniku nagrzanym do 200 C piec w brytfance przez 45 minut bataty, paprykę i przeciętą na pół główkę czosnku. Wyjąć i ostudzić.

2. Ostudzone warzywa obrać ze skóry, podpieczony czosnek wycisnąć z łupin.

3. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przygotowany czosnek i pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać koncentrat pomidorowy, bataty i paprykę, całość smażyć jeszcze 2 minuty i zalać bulionem .

4. Zupę gotować 10 minut na małym ogniu, a następnie blednować na krem. Doprawić szczyptą mielonego chili oraz solą i pieprzem. Do zupy dodać skórkę startą z limonki.

5.Dojrzale avokado przekroić w pół, usunąć pestkę, pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki i posypać solą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Całość wymieszać.

6. Gorącą zupę podawać z zimnym avokado.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Post użytkownika Kinga Paruzel.

Smacznego:)









9 Responses

  1. AB pisze:

    Dziękuję! Jutro robię 😀
    A baty pokroić w plasterki przed smażeniem?

  2. Gawin pisze:

    Witam.Ziemniaki pięć z termo obiegiem czy bez ?

  3. Kinga pisze:

    Pyszny krem :) zrobiłam tylko drobną modyfikację, bo pół awokado zblendowałam z pozostałymi składnikami, dzięki czemu zupa była jeszcze gładsza. Polecam!

  4. Marta pisze:

    Moj dzisiejszy obiad :-) Dodalam do niego makaron, bo myslalam sobie,ze taki krem pewnie nie bedzie za bardzo syty, ledwo dokonczylam porcje 😉 awokado bylo tu swietnym pomyslem, doskonale sie wpasowalo. Przepyszne!!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel