To ciasto zrobiłam z ciekawości i przepadłam! Najfajniejsze w nim jest to, że zjesz kawałek i:
– poczujesz się jak na egzotycznej wyspie
– jesteś syty i odczuwasz przyjemną słodycz
– wiesz, że są to zdrowe kalorie
– wiesz, że to słodycz z korzyścią.
Ten przepis jest łatwy, szybki i doskonały. Ważne jest aby tylko odpowiednio wcześniej namoczyć szklankę orzechów i namoczyć przez minimum 2 godziny, a najlepiej zostawić je tak na noc. Na samym dole strony znajdziecie listę zamienników jakby ktoś nie lubił lub nie miał danego składnika
Już mam kolejne pomysły na zdrowe ciasta bez pieczenia, batony a w piekarniku ciasto marchewkowe. Cudowne jest zdrowe jedzenie 🙂
Smacznego:)
Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki kokosowe.
Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10 cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych kremów
Awokado umieścić w malakserze, dodać skórkę i sok z limonki, orzechy nerkowca, syrop z agawy, szczyptę soli i 2 łyżki maki koksowej. Całość zmiksować na gładki krem którym należy wypełnić wcześniej przygotowaną tartę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kolejnego kremu.
Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub miodem (wtedy już wersja nie wegańska)Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub miodem (wtedy już wersja nie wegańska)
Krem wyłożyć na sam koniec na wierzch tarty.
syrop z agawy można zastąpić miodem (wtedy już wersja nie wegańśka), cukrem trzcinowym, xylitolem lub stevią
mąka kokosowa to drobno zmielone wiórki kokosowe
avocado można zastąpić bananem
orzechy nerkowca można zamienić migdałami
daktyle można zastąpić suszonymi morelami
mielone migdały można zastąpić płatkami owsianymi, mielonym słonecznikiem
Składniki
Przygotowanie
Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki kokosowe.
Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10 cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych kremów
Awokado umieścić w malakserze, dodać skórkę i sok z limonki, orzechy nerkowca, syrop z agawy, szczyptę soli i 2 łyżki maki koksowej. Całość zmiksować na gładki krem którym należy wypełnić wcześniej przygotowaną tartę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kolejnego kremu.
Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub miodem (wtedy już wersja nie wegańska)Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub miodem (wtedy już wersja nie wegańska)
Krem wyłożyć na sam koniec na wierzch tarty.
syrop z agawy można zastąpić miodem (wtedy już wersja nie wegańśka), cukrem trzcinowym, xylitolem lub stevią
mąka kokosowa to drobno zmielone wiórki kokosowe
avocado można zastąpić bananem
orzechy nerkowca można zamienić migdałami
daktyle można zastąpić suszonymi morelami
mielone migdały można zastąpić płatkami owsianymi, mielonym słonecznikiem
Kinga to jest porcja dla 1 osoby?
1 bardzo głodnej lub 2 mniej 🙂
Czy jest szansa na zastapienie nerkowców jakims innym „wypełniaczem” dla tego kremu? Ciecierzyca? A może po prostu twaróg lub mascarpone? Nie mam problemów z laktozą ani nie omijam produktów odzwierzecych, a niestety nie lubię się z nerkowcami…
oczywiście tak jak piszesz -cieciorka, tofu, czy jeżeli możesz to najlepiej mascarpone
Kingo, tak mnie to zastanawia. W obu kremach ilość składników jest prawie taka sama, różnią się być może minimalnie. Jak to się w takim razie stało, że kremem limonkowym wypełniamy całą tartę, a kokosowo-bananowym tylko wierzch. Nie zostanie go nam w takim razie za dużo? Czy raczej koniec końców tarta wyjdzie z kremem po pół? Wiem, że może się to pytanie wydać mało znaczące, ale nie chciałabym, żeby kremu mi zostało, bo go pewnie nie dam rady potem zjeść (będzie za dużo) i się zmarnuje. A ja nie luuubię marnować jedzenia! 🙂
Asiu masz racje co do ilości ale chodzi o to że krem kokosowo – bananowy wystaje ponad tartę – oczywiście możesz go dodać mniej 🙂 i tym który zostanie posmarować kanapkę lub gofry czy naleśniki
piuekłam w formie silikonowej i ciasto bardzo ładnie się zachowuje. Można je z łatwością wyjąć.
Witam Pani Kingo 🙂
Nabyłam Pani książkę fit słodycze i w wieku przepisach jednym ze składników są migdały mielone czy to ten sam składnik co mąka migdałowa? Bo nie wiem jaki dokładnie zakupić, kiedy wpisuje w Allegro migdały mielone wyskakuje właśnie przeważnie mąka migdałowa :-/ Bardzo będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Julia
dokładnie to ten sam składnik
Wiórków, rodzynków (w dopełniaczu – kogo? czego?; wiórek tak jak rodzynek jest jeden)! Tak powszechne błędy… Dbajmy o język polski.
Wspaniałe przepisy, pozdrawiam
Zula dziękuję bardzo za cenną wskazówkę- masz rację dbajmy o język polski – przepraszam najmocniej
wersja z truskawkami wyszła bardzo dobra 🙂 pozdrawiam czekam na więcej przepisów bez glutenu cukru i nabiału 🙂
Super dziekuje bardzo bo właśnie się zastanawiałam czy masą się będzie trzymać ale za pewne nerkowce ja związa. dzisiaj robiłam amarantuski z Pani książki świetne! a ostatnio ciasto truskawkowe fIT również pyszne !pozdrawiam 🙂
ale się cieszę! proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
to znaczy czy skład kremu na blaszke 20 cm mógłby byc 0,5 kg truskawek szklanka namoczonych nerkowców i 4 łyżki mąki kokosowej ?
dokładnie – w razie problemu dodaj więcej mąki kokosowej 🙂
czy w takim razie krem może się składać z nerkowcow truskawek i mąki kokosowej?czy masą osiągnie konsystencję dobra do krojenia ?:-)
robiłam tartą wyszła wspaniala, jednak naszła mnie taka mysl, czy mozna zrobic tartą z tym samym spodem ale z kremem na bazie truskawek ? w sensie zamiast awokado i limonki ? tylko nie wiem czy sie uda bo truskawki są jednak wodniste… co Pani myśli ? Pozdrawiam:)
można ale wtedy należy zmiksować je z mąką kokosową lub płatkami owsianymi wtedy wchłoną one cały płyn lub po prostu zrobić miks truskawek z nasionami chia
NIebo w gębie 🙂 Kinga jesteś niesamowita . Właśnie spróbowałam tego cuda i brak mi słów. Twój blog dodany do ulubionych a jutro lecę po książkę i robię zupę z ziemniaków z łososiem. Pozdrawiam i czekam na więcej Twoich przepisów.
Beata :* dziękuje za te słowa! w książce są zupełnie nowe przepisy których nie ma i nie będzie na blogu 🙂 także zachęcam 🙂
jeszcze raz dziękuję za taki miły komentarz :*
Witam. Czy mogłaby Pani zdradzić czy w książce znajdują się przepisy z działu „dieta ze smakiem” lub inne fit? Pozdrawiam. Blog pełen inspiracji 🙂
Większość przepisów jest fit. Są to zupełnie nowe przepisy które znajdują się tylko w książce. Nie ma ich na blogu. Cała książka powstała w duchu diety ze smakiem:) jest np woda spalają ca tłuszcz, ciasteczka owsiane, zdrowe ciasta, sałatki pomysły na zdrowy obiad:)
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Na pewno kupię Pani książkę. Zafascynowana jestem Pani przepisami. Kilka wypróbowałam i zawsze wszystko wyszło super. Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwością na nowe pyszne dania :-):-):-):-)
Dziękuję Kingo za super przepis! Właśnie skończyłam robić tę tartę, „przegryza się” w lodówce 😉 wszystkie 3 warstwy smakują cudnie 🙂 nie miałam takiej małej okrągłej foremki, ale w szklanym prostokątnym pojemniku też wygląda nieźle 😉 szkoda, że nie mogę dodać fotki, to bym się pochwaliła 😉
Kinguś jesteś suuuper, odwalasz kawał do rej roboty i tak trzymaj!
Uwielbiam Cię!
Ps. Pizza z kalafiora z Twojego przepisu REWELACJA!!!
super! daj koniecznie znać jak Ci smakuje!
Wow, tarta super 🙂 zrobiłam i jest rewelacja 🙂
Książka jest super, dużo fajnych i prostych przepisów do wykorzystania na co dzień. Dziękuję za przepyszną lekturę :-))
Sylwia takie komentarze uskrzydlają ! Dziękuję:*
Pani Kingo kocham pani przepisy! Książka jest wspaniala.
Pani Izo dziękuję za takie słowa! ale się cieszę! to dla mnie prawdziwa nagroda 🙂 dziękuję i życzę samych smacznych chwil 🙂
Kingo, o ile zwiększyć składniki na formę o średnicy 17 cm?? Z góry dziękuję za odpowiedź;-)
należy podwoić ilość 🙂
Dziekuje!;-)
Jeśli zamaist orzechów nerkowca używam migdałów to też je moczymy?
tak
Interesujący przepis!! Bardzo ciekawa jestem smaku
Witaj Kingo, czym można w tym przepisie zastąpić mąkę kokosową oraz wiórki kokosowe? niestety u nas panuje na to alergia 🙁 a ciasto jest świetne! Pozdrawiam
oczywiście:) mąkę kokosową można zamienić na mielone migdały, mielony słonecznik, płatki owsiane
to jedna porcja? 😉
oj nie:) ja zjadłam dosłownie trójkącik i byłam syta. Ciasto ma dużo orzechów które ją potęgują także stanowczo starczy dla 3 -4 osób
Dżizas, jakie to wysokie…… A ile powinno się chłodzić w lodówce nim się będzie można dobrać do skonsumowania?
nie musi być długo:) jeżeli cię będzie kusić to wcinaj od razu :)))
Mąka koksowa w kremie limonkowym – widzę że to przepis dla prawdziwych koksów! 😀 Wszystko brzmi pysznie i bardzo fit i na pewno ma dużo białka, na budowanie masy w sam raz 😉
tylko 2 łyżki 🙂 ale ma moc :))
To najwyższa tarta, jaką w życiu widziałam! 🙂
Przy kremie bananowo-kokosowym w składnikach jest napisane 1/2 soku z cytryny, ale czy chodzi o 1/2 szklanki czy o połówkę cytryny? 🙂
połówka:) już poprawiłam
P.S. Czy mogłabyś podać wymiary foremki?:)
10 cm 🙂 poprawione
Bomba! Wygląda cudownie i zachęca do jedzenia 🙂 na 100% je wypróbuję, mam nadzieję, że wyjdzie równie piękne jak Tobie 😉 dziękuję za przepis i czekam na kolejne takie 😉 pozdrowionka