Bezowe Love dla Olympusa

Dzisiaj ogarnęła mnie radość pod niebiosa:) Nic tak nie cieszy jak własne zdjęcie w gazecie. Kiedy Olympus Polska poprosił mnie o przygotowanie reklamy byłam zaskoczona.

Ich sprzętu używam od ponad roku i dla mnie sprawdza się świetnie w warunkach kuchennych i nie tylko. Jak to zwykłam mówić mój OM-D E-M5 zawsze doprawi potrawę dobrym kadrem:)

Specjalnie dla Was i dla marki Olympus przygotowałam 2 majowe desery. Pierwszy, który właśnie dziś ukazał się na łamach gazety Moje Gotowanie  – Bezowe Love  – to propozycja na śliczną przekąskę, której nie sposób nie pstryknąć „sweet fotki”. Przepis na dobre zdjęcie znajduje się w reklamie, a na pyszny deser poniżej:)

Cóż za piękny dzień u Ale Babki:)))

olypmusMOJE GOTOWANIEwww

Składniki na bezowe gniazdka:

8 białek o pokojowej temperaturze

2 łyżeczki białego octu winnego

szczypta soli

1½ szklanki drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka skórki z cytryny

4 łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra- dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim odrysować 12 okręgów o średnicy 8 cm.

2. w czystej misce ubić białka ze szczyptą soli, przez pierwszą minutę na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejszyć i ubijać aż piana będzie sztywna.

3. Do piany dodawać po łyżce cukru na minutę cały czas miksując.

4. Kiedy piana będzie błyszcząca i sztywna dodać wanilię, skórkę z cytryny i skrobię oraz ocet. Całość miksować jeszcze przez 2 minuty.

5. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować gniazdka na wyrysowanych okręgach.

6. Włożyć do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 145 C i piec przez 30 minut. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami

Składniki na krem cytrynowy:

2 jajka

2 żółtka

¾ szklanki cukru

skórka starta z 1 cytryny

1/3 szklanki soku z cytryny

100 g masła

300 ml śmietany 30% lub 36%

do dekoracji: borówki

Przygotowanie kremu:

1. W rondelku, podgrzewać ze sobą 2 jajka, 2 żółtka, ¾ szklanki cukru, skórkę startą z 1 cytryny, 1/3 szklanki soku z cytryny i 100 g masła do momentu aż całość zgęstnieje i przypominać będzie budyń.

2. Masę przelać do miski, przykryć folią spożywczą i poczekać aż wystygnie.

3. Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z ostudzoną masą cytrynową w 3 turach.

Przygotowanie ciasteczek bezowych:

Na krążki bezowe wykładać krem cytrynowy i dekorować świeżymi borówkami lub innymi owocami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 

 

 









4 Responses

  1. Agata pisze:

    A ocet do bezowych gniazdek, w którym momencie dodajemy, bo nie jest napisane w przepisie:)

  2. Monia pisze:

    Tez piekne zdjecia…te same lampy? A z jakiej wysokosci mniej wiecej z gory trzeba sfotografowac? Zdjecie w jpg czy raw a potem obrabiane? Jesli obrabiane to w jakim programie? Prosze o podpowiedzi dla poczatkujacego fascynata-:))

    • admin admin pisze:

      lampy te same, fotografuje z odległości mniej więcej 60 – 80 cm – zdjęcie w RAW obrabiane w programie Photoshop CS5

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel