Ten przepis ewoluował w mojej kuchni latami. Kombinowałam z przyprawami, dodatkami i czasem gotowania sosu. Myślę, że to już chyba ostateczna wersja, która według mnie jest doskonała. To moja kombinacja na temat sosu bolognese, który teraz często stanowi bazę jako farsz do lasagni lub do faszerowania warzyw. Smakuje cudownie poprzez dodatek czerwonego wina, selera naciowego i świeżej bazylii. Polecam też zamienić parmezan na Pecorino Romano – ten ser nie rozczaruje nikogo. Ma cudowny ostry smak, który dopełnia całość potrawy. Danie to gotowe jest już do zjedzenia po 30 min jednak dopiero po 2 godzinach gotowania na małym ogniu powstaje coś fantastycznego, a jeżeli zostanie coś na drugi dzień wtedy gwarantuje Wam kulinarny raj.
Składniki na sos dla 4-5 osób:
500 g mięsa mielonego wołowego
1/4 szklanki czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
1 duża czerwona cebula
4-5 ząbków czosnku
świeża bazylia
1 puszka pomidorów krojonych
1 opakowanie passaty pomidorowej (przecier pomidorowy 500 g)
5 suszonych pomidorów
3 łodygi selera naciowego
1 łyżeczka suszonego oregano
olej – 3-4 łyżki
sól
pieprz
ser dojrzewający – Pecorino
makaron spaghetti
Przygotowanie:
1.Na rozgrzanym oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę, czekam aż się zeszkli i dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.
2. Dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni. Następnie wrzucam pokrojone w paseczki suszone pomidory.
3. Całość podlewam 1/4 szklanki czerwonego wina i duszę ok 10 minut,
4. Dodaję pokrojone w talarki łodygi selera, pomidory w puszce, passatę oraz garść świeżej, posiekanej bazylii i suszone oregano.
5. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem i gotuję na małym ogniu około 1,5 – 2 h.
6. Pod koniec gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzam przez sito i od razu wrzucam do gotowego sosu lub wykładam ciepły na talerz, polewam go sosem i doprawiam świeżą bazylią i startym serem Pecorino.
Smacznego:)
wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel
jakie wino do tego? półsłodkie półwytrawne?
muszę spróbować 😉
wytrawne lub półwytrwane
Mniam….. wygląda przepysznie, aż ślinka leci….
Jaką odmianę sera Pecorino polecasz?
Pozdrawiam!
Romano:)
Dziękuję!:)
Jakiego makaronu spaghetti używasz?
obowiązkowo z pszenicy durum – do tego dania użyłam tego makaronu
http://www.kmdelikatesy.pl/files/zdjecia_produktow/06050654_0.jpg
W 4 punkcie brakuje minut. Jaką ilość makaronu powinnam użyć do podanej ilości sosu i na ile osób jest to danie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
minut tam miało nie być:) po dodaniu tych składników należy dusić i opisuję to w punkcie 5. JA używam garść makaronu na 2 osoby. Z przepisu wychodzi sosu na 4-5 osób
Ale pięknie podane, będe koniecznie musiała wypróbować i sprawdzę, czy też mi tak ładnie wyjdzie. Pozdrawiam!
Zrobiłam wszystko krok po kroku i ………………………..
Bardzo dziękuję za ten przepis ,pozdrawiam serdecznie .
JEST DOSKONAŁY
uffffffffff! zaczęłam czytać i już się wystraszyłam
a tu takie miłe zaskoczenie
dziękuję :*
……………jeszcze tylko dodam,że zabieram panią do swoich ulubionych stron
Pani Kingo, na mięsie wieprzowym gotujemy tyle samo? czy odradza Pani zupełnie?
nie odradzam – można na wieprzowym również jednak smak będzie inny. Gotujemy tak samo.
Właśnie dochodzi, będzie na jutrzejszy obiad. Próbowałam i jest super, mimo, że obawiałam się selera naciowego, na świeżo nie specjalnie pasuje mi jego armat ale w tej wersji bardzo mi smakuje.
bardzo się cieszę, że przepis trafił w Wasz smak
seler naciowy bardzo ożywia to danie – dziękuję za komentarz :*
Gotujesz pod przykryciem sos ?
tak
Zamiast mięsa wołowego użyłam indyka. Dodałam także dwie łyżki miodu ponieważ sos wydał mi się ciut zbyt kwaśny (może wina pomidorów albo wina?). Ostateczny efekt fantastyczny. Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu. Wielkie dzięki!