Najzdrowsze masło świata

Nie znam nikogo kto nie lubi świeżego chleba z masłem. Dla mnie to  po prostu „niebo” na podniebieniu. Czasami jak wracamy z mężem nocą do domu podjeżdżamy do piekarni i kupujemy świeży chleb aby było coś na śniadanie. Zazwyczaj kończy się to tak, że kto pierwszy wstaje ten idzie po bułki :)

Hola, hola! W tym roku obiecałam sobie jednak opanowanie i musiałam wymyślić alternatywę dla tej pyszności. Przyznam Wam się że od Nowego Roku łącząc aktywność fizyczną z moją smaczną dietą zrzuciłam świąteczny nadbagaż :)

W mojej kuchni nie mogło zabraknąć awokado – dla mnie to SUPERowoc. Cała bomba witamin i mikroelementów, przeciwutleniaczy, kwasów omega-3. Najlepiej spożywać je na surowo. Nie bez powodu zyskało miano „masło Boga”, działa na nasz organizm od środka. Nawilża naszą skórę (składniki owocu pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek oraz nadaje skórze świeży i młody wygląd), wspomaga nasz układ odpornościowy jest antydepresantem, zmniejsza stany zapalne stawów, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, zapewnia zdrowy sen.

Awokado jest bardzo kaloryczne jednak składa się z tych „zdrowych tłuszczów”, szybko powoduje uczucie sytości przez co zwiększa metabolizm i pomaga w odchudzaniu.

Dzisiaj zapraszam Was na ekspresowe masło z avocado – idealne do kanapek. Ja uwielbiam je w towarzystwie pomidorów z parmezanem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 awokado

sok z ½ cytryny*

¼ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

1. Awokado przekrój w połowie, usuń nasiono. Wydrąż miąższ i umieść w malakserze.

2. Dodaj sok z połowy cytryny i sól. Całość zmiksuj na gładką masę.

 

*Sok z cytryny powoduje, że owoc nie ściemnieje, nada również wyjątkowy smak.

Do masła z avocado można  dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę.

Wybieraj zawsze owoce z lśniąca skórką, bez plam. Jeżeli awokado jest twarde zostaw je na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Owoc ten szybko dojrzewa.

Udowodniono, że spożywanie pomidorów wraz z awokado  powoduje przyswajanie przez nasz organizm 4,5 raza więcej likopenu w nich zawartego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)

 









52 Responses

  1. ola pisze:

    jak długo można przechowywać takie masełko ??

    • admin admin pisze:

      najlepiej smakuje zjedzone od razu :) można przetrzymywać w lodówce około 12 godzin szczelnie przykryte folią, najlepiej zostawić wtedy pestkę i włożyć do pasty – zapobiega czernieniu masy.
      Słyszałam że można też zamrozić ale nigdy nie doszłam do tego momentu :)

  2. Magda pisze:

    Ale cudowny kolor! Wygląda pięknie!

  3. Iza-bella45 pisze:

    Witam!Oglądałam Master Chefa z twoim udziałem-byłaś i jesteś nadal rewelacyjna!!!! A masełka napewno spróbuję, tymbardziej że muszę zrzucić kilka kilogramów!Proszę również o więcej przepisów mało kalorycznych-wprawdzie umiem gotować,niestety nie mam takiego wyczucia smaków i takich wspaniałych pomysłów jak Ty-Gratuluje!!!

  4. Iza-bella45 pisze:

    Chciałam jeszcze dodać że również pochodzę ze Śląska-z Chorzowa -chociaż od 24 lat mieszkam w Niemczech. Pozdrawiam!!!

  5. karlaa pisze:

    przecież to jest guacamole a nie masło

  6. Paulina pisze:

    Super, na pewno wypróbuję :) Prosimy o więcej małokalorycznych przepisów.
    PS Dla mnie to TY wygrałaś Master Chefa 😉

  7. mgdzmgdzmgdz pisze:

    aż slinka cieknie :)

  8. Marcelka pisze:

    Podobne ciut do Guakamole.. tylko bez papryczki :)

  9. orcia pisze:

    W sobotę spróbuję zrobić. Ciekawa jestem czy faktycznie, to zastąpi moje masełko przywożone ze wsi. :]

  10. www.krzywakromeczka.blogspot.com pisze:

    na pewno wyprobuje

  11. mmMałgosia bochyńska pisze:

    szukam ratunku dla zbędnych poświątecznych kilogramów, to jedna deska ratunkowa , ale cos na słodko też by się przydało

  12. Malwina pisze:

    Super pomysł z tym masłem :-)
    Kiedyś avokado mogło by dla mnie nie istnieć, raz spróbowałam i podziękowałam. Było twarde i smakowało jak „mydło” oczywiście było niedojrzałe. Wtedy nie wiedziałam co z tym zrobić i jak się je je. Teraz to wcinam je prawie codziennie. Ma super maślany smak a z czosnkiem pewnie będzie wyśmienite. Dzisiaj je zrobię :)
    P.S. ponoć avokado pomaga spalić oponkę 😉

  13. ewa pisze:

    Ja jestem z Warszawy i tez mieszkam w Niemczech :) Witam, ile dac pietruszki i czosnku ?????

  14. izabela pisze:

    Zaczynam jeść Avocado.Zawsze uwazałam je za wstrętny goszki owoc, ale te masełko musi byc pyszne a z czosnkiem…..mniam. Moze wreszcie pozbede sie moich nie zdrowych kolacji. Kinga z nieba mi spadłaś :)

  15. izabela pisze:

    Tylko jak kupić dobre Avocado ? To jest pytanie

  16. Ela M pisze:

    Witam, mam prośbę do Pani, proszę o przysmaki dla osoby z nietolerancją laktozy. Pozdrawiam cieplutko.

  17. misia pisze:

    Hm… ja może z niemądrym pytaniem – bo mam taki dziwny malakser – mam je zmiksować mikserem w malakserze czy takim nożem?/?

    • admin admin pisze:

      nożem:) mikser zazwyczaj ma końcówki do mieszania, w malakserze są noże.

      • misia pisze:

        ok, dzięki. Po prostu mam takie coś, które nazywam malakserem, są w nim wymienne końcówki do miksowania, mieszania, i noże właśnie.
        Danie naprawdę robi wrażenie i pobudza apetyt na takie masełko.

  18. Gosia pisze:

    Dietetyczne avocado na słodko – dodajemy łyżeczkę kakao, łyżeczkę miodu lub syropu klonowego i miksujemy. Pyyycha!!!

    Kingo, pozdrawiam!

  19. dana pisze:

    Witam!
    Zrobiłam już zupę z cikinii, selerowo -gruszkową (nawet ser frontiera zdobyłam) pycha. Dziś robię zupę pomarańczową mam nadzieję, że też będzie dobra ,ponieważ lubię połączenie muscowado i pomarańczy.
    Pozdrawiam

  20. OlaPola pisze:

    Kingo, ja zawsze jak robilam paste kroilam awokado, Teraz zrobilam wg tego przepisu i co? Wyszła mi jakas zołta o lejącej konstystencji zupa :( Co źle zrobilam ….?
    Musze zrobic to masełko ! :)

    • admin admin pisze:

      zmiksuj najpierw awokado a potem dodaj sok i pozostałe składniki. Może twoja cytryna była bardzo soczysta i jej połowa rozrzedziła masę :)

  21. agnieszka pisze:

    ja dodaje do awokado cebulkę drobno skrojoną i jajko. Sól i sporo pieprzu. MNIAM

  22. Andzelika pisze:

    Witaj.Choc nie przepadam za avocado bo ma dla mnie smak mydla :((( to dzis zrobilam to maselko :)))
    Ciekawa jestem jak bedzie smakowalo ze swojskim chlebkiem ktory wlasnie sie piecze :)))
    Podrzucilabym zdjecia ale widze ze w komentarzach nie ma takiej opcji…
    Pozdrawiam z deszczowego Perth.

  23. BIelaEEEEE pisze:

    masełko z dodatkiem czosnku to czysta poezja dla moich kubków smakowych :) pyszne !

  24. batt pisze:

    Witam,
    Mam pytanie o wplyw avocado na jelita a zwłaszcza na uchylkowatosc
    Pozdrawiam
    batt

    • admin admin pisze:

      Awokado oferuje bogactwo witamin, minerałów i zdrowego tłuszczu. Jedna połowa awokado zawiera 4 g błonnika, a on jest niezbędny w diecie ponieważ łagodzi szereg zaburzeń trawiennych. Pozwala żywności szybciej przejść przez jelita, a także absorbuje wodę, aby zapobiec zaparciom. Dodatkowo błonnik pomaga zapobiegać nawrotom choroby zapalnej jelit i spowalnia progresję uchyłków. Czyli awokado jak najbardziej wskazane :)

  25. Poziomka pisze:

    Ja awokado po prostu kroję w plastry i kładę na kanapce. Ostatnio mimo pełnej lodówki marudzilam ze w domu nie ma jedzenia i pójdę spać głodna bo…nie było awokado 😀 masełko zrobię koniecznie bo wygląda pysznie!

  26. Nik pisze:

    Droga Kongo
    Czy robiac wersje masla z czosnkiem i pietruszka rowniez uprzednio dodajecytryne i sol? Czy sa to skladniki zamienne?
    Zaczynam za Twoja pomoca rozkwitac w kuchni:)))
    Dziekuje i pozdrawiam serdecznie:)

  27. Nik pisze:

    Bardzo przepraszam za przekrecenie imienia:) literowka

  28. Aneta pisze:

    masło zrobione i… zjedzone :) :) :) pycha, pycha i jeszcze raz pycha :) :) :)

  29. Izulcia pisze:

    A czy ja moge to zblednąć zamiast miksować ???

  30. Barbanera pisze:

    Przepraszam, ale jak słyszę sól morska, to mnie się robi niedobrze. Ludzie co wy z tą solą? Morska, himalajska, wędzona. Sól to sól jaka by nie była jest i tak i tak niezdrowa!

  31. Kari pisze:

    Dopiero zaczynam przygodę z jedzeniem tego typu. Przepis brzmi nieźle i myślę, że odważę się spróbować tego masełka. Z czosnkiem może smakować nieźle.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel