Ciasteczka marcepanowe ekspresowe

Na smutek najlepsze  dla mnie jest coś słodkiego i pobyt w kuchni. Unoszące się zapachy wprawiają mnie w momencie w dobry nastrój, a wygniatanie ciasta sprawia, że daję ujść złej energii. Stajnia i kuchnia to jedyne miejsca, które mnie uspokajają, pozwalają nabrać dystansu i spojrzeć na sprawy z innej perspektywy.

Na złą aurę, na humor i na „małą nagrodę” przygotowałam sobie pyszne ciasteczka marcepanowe. Wystarczy tylko wymieszać składniki, schłodzić, wyciąć i upiec.

I znowu wskakuję na właściwe tory -to przecież takie proste :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

250 g mąki pszennej

150 g  masła o temperaturze pokojowej.

100 g marcepanu gotowego lub domowy (50 g migdałów bez skórki, 50 g cukru pudru, ½ białka jaja, ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego)

50 g  cukru

1 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 żółtko

szczypta soli

¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

1 łyżka zimnej wody – jeżeli ciasto jest za luźne

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki wymieszać do momentu równego ich połączenia na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto nie łączy się i jest sypkie należy dodać zimnej wody około 1-2 łyżek.

2. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

3. Cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać dowolne kształty.

4. Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piec w nagrzanym do temperatury 175 C piekarniku z funkcja grzania góra -dół przez około 12 – 15 minut . Do momentu kiedy będą złote.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









18 Responses

  1. da pisze:

    a ja zastanawiałam się co zrobić z paczką marcepanu, którego nie użyłam do świątecznych wypieków =) wielkie dzięki za przepis na pewno wypróbuję
    pozdrawiam

    • maja pisze:

      Masa marcepanowa jest jeszcze w dużych ilościach w Lidlu. Ja też mam poświateczną paczkę więc cieszę się z przepisu.

  2. ola pisze:

    a czy mozna wykorzystac marcepan z batonow? nie wiem gdzie kupic taki z przepisu..

  3. Ola pisze:

    może być masa marcepanowa dodana?

  4. mmMałgosia bochyńska pisze:

    upiekłam i są pyszne

  5. Joanna pisze:

    Witam.Pani Kingo ciasteczka są doskonale i super szybko sie robi a to ważne.Pozdrawiam

  6. Ania pisze:

    a jak dlugo ciasteczka pozostaja swieze? czy moze ciezko stwierdzic, bo za szybko znikaja 😉 bo chcialabym upiec dzisiaj do paczek swiatecznych i zastanawiam sie czy wytrzymaja.

  7. milena pisze:

    A ile z tych proporcji wychodzi ciasteczek?

  8. Ola pisze:

    Witam czym zastąpić mąkę pszenną? Moj syn jest bezglutenowcem czy może byc kokosowa lub jaglana? Pozdrawiam:)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel