Murzynek z orzechami. Biegaj z sercem i Żarłostacja.

Kochani przede mną niesamowity weekend. Już jutro biorę udział w charytatywnym biegu Fundacji „Biegaj z Sercem”. Cieszę się bo uwielbiam sport. Jeżeli tak mogę pomóc to dopiero czuję się wspaniale. Zachęcam wszystkich do biegania to niesamowita forma relaksu (oczywiście oprócz gotowania :) ).

Natomiast w niedzielę kolejne wielkie wydarzenie –  „Żarłostacja” w Opolu (program i plakat poniżej)!!! Niesamowita inicjatywa blogerów opolskich, pełna cudownych smaków, niezapomnianej atmosfery i rożnych atrakcji. Cieszę się, że na mojej drodze stanęli tacy ludzie. Od nich zarażam się energią, pomysłami i uśmiechem! Jeżeli chcecie poczuć te klimaty obowiązkowo przybywajcie do Opola.  Gwarantuję Wam doskonałą zabawę!

Tymczasem w oczekiwaniu na te dni posilam się pysznym ciastem czekoladowym z mega dawką orzechów. Ciasto z mąki razowej, brązowego cukru i oleju – tak aby było zdrowiej i lżej. Smakuje niebiańsko ze szklanką zimnego mleka!

Kochani jak widać w ten weekend zachęcam Was do upieczenia tego ekspresowego ciasta, następnie pobiegania, a na koniec odwiedzenia nas w Opolu na „Żarłostacji”! No cóż i na koniec dodam:) taka sytuacja:)

Pozdrawiam:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

½ szklanki mąki pełnoziarnistej

½ szklanki kakao

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki sody

1 duże jajko

2 białka

¾ szklanki cukru trzcinowego

½ szklanki oleju rzepakowego

1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć lub zastąpić aromatem)

½ szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam brazylijskich i pistacji)

Przygotowanie:

1. W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, sól i sodę)

2. W drugiej misce ubijaj jedno jajko z dwoma białkami około 6 min.

3. Dodaj cukier, olej i ekstrakt z wanilii ciągle ubijając.

4. Powoli dosypuj suche składniki tak aby powstała gładka masa.

5. Przygotowane ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Piecz ok 40 min do momentu suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:

100 g czekolady gorzkiej

4 łyżki śmietany 12% do kawy

Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w szklanej misce nad garnkiem z gotująca się wodą). Polewą czekoladowa dekorujemy ciasto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

plakat - Kopia

ulotka ostateczna 2 strona - Kopia

ulotka1 - Kopia

PRZYBYWAJCIE:)









27 Responses

  1. ulazgi pisze:

    a gdzie przepis na polewę?

  2. olala pisze:

    Mam pytanie,jedynej mąki jakiej używam to pszenna,a ostatnio kupiłam mąkę pełnoziarnistą pszenną,czy moge takiej użyć do tego ciasta?W tej proporcji,która jest w przepisie,czy jakąs inną?

  3. Kinga Kornacka pisze:

    Trochę pobiegać, apóźniej zjeść takie czekoladowe ciacho czy pobiegać a potem upiec? Największy dylemat 😀

  4. bimboł pisze:

    Och, jak ja kocham takie ciasta! :) Z jednej strony ociekają czekoladą, z drugiej są ze zdrowymi orzechami i bogatym w omega-3 olejem rzepakowym – można zajadać i wmawiać sobie, że je się na zdrowie 😉

  5. AndźkaAndźkaAnAAnA pisze:

    To ciasto wygląda diabelnie bosko! Jeżeli oczywiście może być takie zestawienie :) Ta czerń jest cudna!
    A Żałostacji bardzo żałuję- tzn żałuję, że nie dojechałam…Buuu, ale może na zimę będzie III edycja?
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

  6. Domowe Wypieki pisze:

    Twój Murzynek wygląda prawie tak samo jak mojej mamy, kiedy robiła jak byłyśmy z siostrą małe! Obficie polewała go polewą czekoladową, a orzechy dodawała do ciasta:) To mój smak dzieciństwa: jego zapach, smak – cudowny! Do dziś wspominamy z mamą moją pyzatą buźkę i rączki ubrudzone od polewy. Zmobilizowałaś mnie do pieczenia:). Zaprasza na ciacho z domową konfiturą z pomarańczy i owsianym kremem – moja wersja wykorzystania owsianki:) Tymczasem biegnę do sklepu po kakao na murzynka:)

  7. Marta pisze:

    A ja mam pytanie a propos oleju :)
    czy ciasto bardzo ucierpi jak dodam go mniej? np 1/3 szklanki?
    dodałam kiedyś sporo oleju do muffinek i wyszły takie tłuste, że mam teraz stracha :)

  8. Dosia pisze:

    Jakiej wielkości foremka na te proporcje?

  9. Iwona C. pisze:

    Witam serdecznie
    Właśnie zasiadłam do niedzielnej kawy z tym ciastem – PYCHOTA – lekko go zmodyfikowała, dałam mniej ksylitolu, mniej oleju 1/3 szkl., ciasta typu „murzynek” bo do takich bym to ciacho zaliczyła to moja słabość i wspomnienie pierwszego samodzielnie wykonanego wypieku. Dziękuję za inspirację p. Kingo.
    Pozwolę sobie napisać że zakupiłam ostatnio Pani książkę i jestem nią oczarowana. Nie pamiętam by jakakolwiek inna pozycja kulinarna tak mnie zainteresowała. Po raz pierwszy chcę z jakiejś książki kucharskiej ugotować WSZYSTKO :). Proszę pomyśleć o wydaniu kolejnej książki bo z pewnością będzie hitem. Nawet taka z samymi zupami byłaby SUPER. Dziękuję i pozdrawiam niedzielnie.

    • admin admin pisze:

      Kochana Iwono (pozwolę sobie pisać d Ciebie po imieniu i proszę Cię o to samo) dziękuję, że napisałaś do mnie ten komentarz. To wiele dla mnie znaczy.
      Największą nagrodą dla mnie jest to kiedy przepisy żyją i goszczą w waszych kuchniach. Cieszę się bardzo że i książka przypadła Ci do gustu. Włożyłam w nią całe moje serce. Dziękuję że to doceniłaś :*

      • Iwona C. pisze:

        Zatem Kingo :), z wielka przyjemnością będę zaglądać na Twojego bloga bo tak tu swojsko jak u koleżanki :). Twoje przepisy „fit” cudownie wpisują się w moją codzienność. Zatem do następnego razu. Pozdrawiam

  10. Agnieszka O. pisze:

    Jaka maka bezglutenowa bedzie sprawdzala sie do tego wypieku?

  11. Doro pisze:

    Czy moge zastapic make pelnoziarnista maka kokosowa? Jezeli tak to w jakiej proporcji?
    Nie jem tez Cukru. Do tej pory zastepuje cukier Stevia, a brakujaca objetosc zastepuje wiorkami kokosowymi. Czy w Tym przypadku tez moge tak zrobic? 😉
    Ciasto wyglada super!!

    • admin admin pisze:

      Polecam użyć połowę porcji mąki kokosowej ponieważ jest ona bardzo chłonna. Cukier można zastąpić tak jak piszesz :)

  12. Monikaa pisze:

    Ten przepis jest po prostu genialny :) I to że można to zastąpić tamtym i siamtym sprawia, że się chce spróbować tego ciasta w tych wszystkich różnych odsłonach. Próbowaliśmy już w 3 i za każdym razem pyszne :)

  13. Anna pisze:

    SUper ciacho , wszystkim gościom smakowało 😉 kolejny przepis do zapisania;)

  14. Ewa pisze:

    Witam :-)
    Mam pytanie,pewnie dość głupie,ale… W którym momencie dodać orzechy? Powinny być uprażone? Na zdjęciach wygladaja tak smakowicie,rumiane, ale gdzieś zgubiłam informacje co i jak z nimi zrobić 😉
    Będę wdzięczna za dobrą radę. Chcę jutro upiec to ciacho z okazji swoich urodzin 😃Tak żeby było coś pysznego i zdrowego!
    Pozdrawiam
    Ewa

    • admin admin pisze:

      Ewa punkt 5 : Przygotowane ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół. Piecz ok 40 min do momentu suchego patyczka.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel