Sałatka z grillowanymi warzywami, kurczakiem i makaronem

Kochani ostatni tydzień był niesamowity. Bardzo dużo się działo, zresztą o wszystkim informowałam na bieżąco na moim profilu FB.  Po premierze ebooka „Ale to były wakacje” znowu odczuwam spokój. Kolejny plan wykonany jednak ja już nie potrafię żyć bez tej „adrenalinki”.Czy wszystko się uda, bark czasu na cokolwiek, praca po nocach i tak wymyśliłam zupełnie coś nowego! Uwielbiam mieć plany i je realizować, wtedy czuję, że żyję! Kochani czekajcie cierpliwie już za niecałe 2 miesiące zaskoczę Was czymś! Obiecuję!!!
Aby mieć dużo siły na spełnianie marzeń zmieniałam swoją dietę. Bardzo mi ciężko ale wyeliminowałam ukochane ciasteczka, czekoladki, deserki i postawiłam na warzywa. Kochani 3majcie kciuki to na razie 4 dzień ale walczę!!! Dziś polecam zdrową sałatkę z grillowanymi warzywami, kurczakiem i makaronem. Takie dania jem po treningu i czuję się po nich doskonale:) Najważniejsze dla mnie jest to aby było smacznie!
DSC_1962
Składniki: (na 2 os)
garść świeżej botwinki
garść szpinaku baby
4 pieczarki
1 czerwona papryka
1 cukinia
pęczek zielonych szparagów
2 filety z piersi kurczaka
sos sojowy
czerwona słodka papryka
3 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżka cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy francuskiej
sól i pieprz
 2 garście makaronu drobne gwiazdeczki
 Przygotowanie:
1. Filety z piersi kurczaka umyj i osusz, pokrój w paseczki i przypraw je słodką papryką i sosem sojowym. Odstaw na 10-15 min.
2. Warzywa umyj i osusz. Cukinie pokrój w 1 cm talarki, paprykę w paski, a pieczarki na ćwiartki. Wszystkie warzywa posmaruj olejem.
3. Szparagi ugotuj we wrzącej osolonej wodzie przez ok 6 min. Podobnie zrób z makaronem jednak gotuj go krócej tak jak podano na opakowaniu.
4. Warzywa rozłóż na patelni grillowej i smaż chwilkę, aż nabiorą złotego koloru. Pod koniec smażenia posól je i popieprz.
5. Paski kurczaka usmaż na mocno rozgrzanym woku wrzucając całą zawartość miski. Pamiętaj aby kurczaka szybko obsmażyć  wtedy będzie soczysty.
6. Przygotuj dressing mieszając ze sobą w szklance: miód, olej, cytrynę, musztardę, sól i pieprz.
7. Na talerze wykładaj szparagi, posyp je listkami szpinaku i botwinki, następnie wykładaj grillowane warzywa i kurczaka.
8. Wszystko posyp makaronem i polej przygotowanym dressingiem.
DSC_1957
DSC_1954
Smacznego:)









2 Responses

  1. Qchenne-inspiracje, Małgosia pisze:

    Wygląda przepysznie. Fajne, szybkie i zdrowe danie.
    Ja dziś odganiałam jesienną szarugę przegladając zdjęcia z wakacji i robiąc hiszpańską paellę z krewetkami i szfranem. Od razu mi się lepiej zrobiło ale za wakacjami teskno 😉

  2. Andźka, cudaicudenka pisze:

    Świeża, zdrowa i sałatka. Chcę ją tu i teraz!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel