Dietetyczna FIT pizza z płatkami owsianymi

Mój organizm źle reaguje na mąkę pszenną i przetworzone jedzenie. Staram się unikać tych produktów choć przyznam, że czasami nie umiem sobie odmówić klasycznej pizzy, świeżej bułki z masłem czy pączka :) Zazwyczaj od razu puchnę, czuję się ciężko, a mój brzuch przypomina piłkę lekarską. Ostatnio postanowiłam zmienić trochę zasady i totalnie unikam białego pieczywa i słodkości. Od razu lepiej się czuję, jestem najedzona wręcz pełna na długi okres czasu, a nie jak w przypadku „tradycyjnych” wypieków zapchana, a po godzinie znowu głodna.  Tak więc dzisiaj proponuję wam pyszną, łatwą w przygotowaniu i co najważniejsze „odchudzoną” pizzę. Mój mąż (przeciwnik wersji fit czegokolwiek) zjadł całą z apetytem i stwierdził: „noooooooooo dobra, bardzo dobra, taką możesz mi robić”. Uwierzycie jak spróbujecie, a warto!

DSC_9853

Składniki na ciasto: (2 pizze o średnicy 22 cm)

½ szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka suchych drożdży lub 12 g świeżych

szczypta cukru

1 łyżka oleju

½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*

½ szklanki mąki żytniej

½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1   łyżeczka soli

 

* jeśli chcesz możesz zamienić mąkę pełnoziarnistą i żytniąoraz płatki owsiane na 1½ szklanki zwykłej mąki pszennej wtedy uzyskasz klasyczną pizzę na cienkim cieście.

Składniki na pizze:

przecier pomidorowy

świeża bazylia

½ cukinii

kilka pomidorków koktajlowych

kiełki cieciorki i soczewicy

wędzona pierś kurczaka

ser feta ligt

świeża rukola

sól i pieprz

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj drożdże, 50 ml wody i szczyptę cukru. Odstaw na 10 min aż drożdże zaczną reagować.

2. Dodaj olej, resztkę wody, mąkę żytnią, pełnoziarnistą, płatki owsiane i sól. Ciasto wyrabiaj około 10 min na blacie podsypanym mąką żytnią lub otrębami.

3. Miskę posmaruj odrobiną oleju i włóż do niej ciasto również natłuszczając je delikatnie z każdej strony. Przykryj lniana ściereczką i odstaw do podwojenia swojej objętości w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.

4. Kiedy ciasto urośnie uderz w nie pięścią aby pozbyć się nagromadzonego powietrza. Podziel na pół i z każdej połówki rozwałkuj dwa placki o grubości ok 0.5cm

5. Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj przecierem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, solą i pieprzem.

6. Następnie wyłóż cienkie plasterki cukinii, pomidorki koktajlowe, kurczaka, kiełki i kawałki sera feta. Całość posól i popieprz

7. Tak przygotowane pizze piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 C z funkcją grzania góra-dół przez około 10 -1 15 min.

8. Przed podaniem nałóż garść świeżej rukoli.

RADA: jeżeli zostało Ci za dużo ciasta możesz je zamrozić będziesz miał gotowe ciasto na inną okazję:)

DSC_9860

DSC_9852

DSC_9859

Smacznego:)

 

 

 

 









27 Responses

  1. Sandra pisze:

    Ale Babko! Ale pizza!!! Ja już na diecie redukcyjnej, a właściwie to na zdrowym odżywianiu tak aby schudnąć, jestem od kwietnia, dzięki Ci za rozgrzeszenie w postaci tego przepisu!!! mogę mąkę żytnią zamienić na pełnoziarnistą orkiszową?

  2. Klaudia pisze:

    Moja inspiracja na weekendowy obiadek <3
    Genialny jest ten spod :)
    Uciekam stad, bo moj brzuch zaczyna domagac sie jedzenia, a o tej porze nie jest to wskazane 😛

  3. Anna pisze:

    Ja po diecie tez dalej redukuje zdrowo swoją wagę super dzieki za świetny przepis!:))))

  4. Anna pisze:

    Ja właśnie po diecie ciężkiej i pełnej wyrzeczeń redukuje swoją wagę Zdrowo i bardzo dziękuje za świetny przepis!!:)))))

  5. ulazgi pisze:

    a ja się źle czuję po mąkach pełnoziarnistych i żytnich, jadam wszystko, ale się nie opycham, a w naszym menu jest dużo kaszy jaglanej, orkiszowej i duzo dużo ryb, a miesa bardzo mało :)

  6. Kasia pisze:

    Uwielbiam Twoja strone, jest naprawde fajna w odbiorze bo ciekawa i przyjemna dla oka. Przepisy sa tez super, moj maz zazwyczaj bardzo wybredny jesli chodzi o nowosci uwielbia Twoje i czesto pyta kiedy Kinga znowu cos nam przygotuje:) Z przeppisu na pizze napewno skorzystam! Powodzenia oby tak dalej :)

  7. Blondregeneracja pisze:

    O rany, aż zrobiłam się głodna patrząc na takie piękne zdjęcia i oczywiście wyobrażając sobie smak :) Muszę koniecznie spróbować

  8. Patrycja Miziołek pisze:

    chyba prosta? 😀 spróbuję!

  9. Klaudia pisze:

    Super, bardzo Ci dziękuje za ten przepis ! Czy mogę użyć mąki graham ?

  10. Students Kitchen pisze:

    Pięknie i bardzo apetycznie wygląda. :)

  11. Ola pisze:

    Bardzo dobry przepis! To była moja pierwsza pizza jaką robiłam i wyszła super :) ciasto bardzo smaczne, zjadłam dwa kawałki i byłam syta :) od jakiegoś czasu miałam ochotę na pizzę a z racji tego, że staram się zdrowo odżywiać szukałam jakiegoś przepisu, który nie zrujnowałby mojej „diety” i mam! pyszna alternatywa dla tradycyjnej pizzy z białej mąki, polecam i dziękuję za przepis 😉

    • admin admin pisze:

      Olu nawet nie masz pojęcia jak ucieszył mnie Twój komentarz! cieszę się że przypadła Ci do gustu:) dziękuję i pozdrawiam:*

  12. Angelika pisze:

    Bardzo,ale to bardzo Ci dziekuję za ten przepis.Jestem na diecie i jestem bardzo szczęsliwa za fit pizze :) dziękuję :)

  13. Mary pisze:

    Super przepis. Zamierzam upiec tę pizzę dla siebie i córci.

  14. Ola pisze:

    Bardzo podoba mi się przepis, robiłam ostatnio ciasto przy jego pomocy (co prawda byłam trochę nieufna wobec płatków owsianych i zastąpiłam je mąką) i wyszło pyszne. Dzisiaj nie będę oszukiwać i dodaję płatki. Mam pytanie, czy mogę połowę porcji zostawić w lodówce na jutro?

  15. wojtek-lifestyle pisze:

    Ja owsianą pizzę robię tak 😀 Proste iszybkie :)
    http://wojteklifestyle.blogspot.com/2016/09/owsiane-pizzerinki.html

  16. Asia pisze:

    A mi wyszła bardzo mokra i klejąca, nie mogłam wyrobić, musiałam jeszcze sporo mąki dosypać. Zrobiłam coś źle czy tak ma być?

  17. Dot pisze:

    A czy można z płatkami owsianymi górskimi?

  18. Sandra pisze:

    z powodu celiakii nie mogę mąki żytniej, czy gryczana sprawdzi się w przepisie? Pozdrawiam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel