Włoskie ciasto z jabłkami

W powietrzu czuję już jesień i tak w sumie to się cieszę. Kocham ją dla smaku jabłek, dla grzybów, dla orzechów włoskich, które co roku zbieram szykując zapasy na zimę.  Choć moje lato za szybko mija, staram się na chwilę zatrzymać je w słoikach. W moim rodzinnym domu rośnie ogromna jabłoń i własnie teraz triumfalnie pokazuje co jeszcze potrafi. Jabłka, które daje co roku są najlepsze jakie jadłam w życiu. Ilość owoców sprawia, że gałęzie same podają je nam do rąk. U nas nic się nie zmarnuje :) poobijane jabłka trafiają dla koni,  bardzo dojrzałe na zimowe musy, a te jędrne, żółciutkie chodzą ze mną do pracy. Mój mąż jest największym fanem szarlotki tym razem musiał spróbować jej we włoskim wydaniu. Zapraszam na torta di mele morbida.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

175 g mąki pszennej

75 g cukru

75 g masła

1 duże jajko

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szklanki mleka

300 g jabłek

cukier Muscovado do posypania

Przygotowanie:

1. Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na funkcje grzania góra-dół i temperaturę  180 C.

2. Masło ucieraj mikserem, aż będzie puszyste i białe ok 6 min. Dodaj cukier i dalej ucieraj.

3.  Po około 3 minutach dodaj roztrzepane jajko. Cały czas miksując dodaj mleko oraz przesianą wraz z proszkiem mąkę.

4. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.

5. Przełóż do foremki, posyp cukrem Muscovado i piecz 30 min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









9 Responses

  1. Patrycja Miziołek pisze:

    Kinga kochane oddam królestwo, żeby choć na 1 dzień znaleźć się u Ciebie w domu i sprobować Twoich pyszności!! :)

  2. Kinga Kornacka pisze:

    Ja co prawda jeszcze czuję letnią atmosferę, ale jabłka, cynamon… szarlotka jest dla mnie dobra w każdej porze roku :)

  3. mona pisze:

    Kinguś a gdzie kupić cukier Muscovado?

  4. ania k. pisze:

    Mozna piec z termoibiegiem? W moim piekarniku gora-dol zwykle kończy sie zakalcem 😉

  5. Pati pisze:

    Choć dwoję się i troję w wymyślaniu ciast, moja rodzinka i tak najbardziej lubi ciasta ucierane, szczególnie z jabłkami… A ja uwielbiam tę skorupkę z cukru…

  6. Aneta pisze:

    dobre, fajne i pyszne ciasto

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel